Myanmar'ın Arakan eyaletinde ordu ve Budist milliyetçilerin katliam ve zulmüne maruz kalan Arakanlı Müslümanlar, Bangladeş sınırında bulunan Cox Bazaar bölgesinde kendilerine ulaşan yardımlarla hayata tutunmaya çalışıyor.

Türkiye ise Bangladeş'e göç etmek zorunda kalan on binlerce mülteciye yardımlarını ulaştırmaya devam ediyor.

İnsani ihtiyaçlarının yanı sıra barınma problemi çeken Arakanlı Müslümanlar için Deniz Feneri Derneği'nin başlattığı 'Arakanlı Mültecilere Konut Projesi'ne bir destek de İzmirli öğrencilerden geldi.

Arakanlı Müslümanların durumuna sessiz kalmayan 600 öğrencinin eğitim gördüğü İzmir Anadolu İmam Hatip Ortaokulu ve Lisesi Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Kulübü, barınma problemi çeken kişilerin dertlerine bir nebze de olsa derman olabilmek adına destek kampanyası düzenledi.

Okul Müdürü Hasan Ali Yazıcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türk milletinin yardımseverliği noktasında dünyaya örnek olacak bir özverisinin bulunduğunu, okul olarak her yıl ihtiyaç sahiplerine yardımcı olabilmek amacıyla yardım kampanyası gerçekleştirdiklerini söyledi.

'Ciddi gayretle hamdolsun 6 eve ulaştık'

Öğrencilerin Arakanlı Müslümanlar için kalıcı bir yardımda bulunma isteğinin olduğunu aktaran Yazıcı, şu bilgileri verdi:

'Ev konusunda neler yapabileceğimizi düşünüyorduk. Deniz Feneri'nin kampanyasından haberdar olunca Sosyal Yardımlaşma Kulübü öğretmenlerimiz bu konuda duyarlılık gösterdiler ve onlarla görüştük. Öğrencilerimizle bir toplantı yaptık ve ev yaptırma hedefi koymaya çalıştık. Öğretmenlerimiz ve öğrencilerimizin ciddi gayretiyle hamdolsun 6 eve ulaştık. Makbuz karşılığında bağışları Deniz Feneri'ne teslim ettik, evlerin yapım aşamasını da takip edeceğiz. Evler yapıldıktan sonra inşallah öğrencilerimizi bilgilendireceğiz.' dedi.

Yılmaz, okul olarak 2011 yılında da topladıkları bağışlarla Somali'de su kuyusu açtırdıklarını, Suriyeli sığınmacılara yardımlarda bulunduklarını da kaydetti.

Seferber oldular

11. sınıf öğrencisi Muhammet Arif Kumanova, okulunun böyle bir projeyi başlatmasının kendisini çok mutlu ettiğini anlatarak, 'Asya'nın bilinmeyen bir köşesinde Myanmar'ın Arakan bölgesi. Çoğu kişi bilmez burayı. Bilinmeyen bir yere böyle destekte bulunmak okulumuz açısından çok büyük bir proje oldu, çok mutlu olduk. İnşallah bu projenin devamı da gelir, 6 evle sınırlı kalmaz.' dedi.

9. sınıf öğrencilerinden Mikail Bayındır ise kampanyayı duyunca durumu Avusturya'daki ailesiyle paylaştığını, onların da çevresindeki duyarlı insanlara ulaşarak kampanyaya katkı sağladığını anlattı.

Öğrencilerden Ömer Faruk Karademir, dünyanın neresinde olursa olsun zulüm gören Müslümanlar için seferber olmak durumunda olduklarını belirterek, 'Bu konuda görevlerimizi tam yapamadığımızı düşünüyorum. Küçük de olsa oradaki kardeşlerimize yardımcı olmamız gerekiyor. Böyle bir projenin başladığını duyunca elimden geleni yapmaya çalıştım.' dedi. AA