Tuğba POLAT / Şanlıurfa İsot Üreticileri Kooperatifi ( ŞİKOP) , Göbeklitepe, Balıklıgöl kadar Şanlıurfa'nın marka değeri olan ve Şanlıurfa denince akla gelen ilk objelerden birisi olan isota sahip çıkılmasını istiyor. Şanlıurfa'da üretilen kuru isotun neredeyse tamamını kooperatif olarak tek başına üreten ŞİKOP üyeleri Tarım ve Orman Bakanlığı, Şanlıurfa Valiliği, Büyükşehir Belediyesi, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü gibi kurumlara çağrıda bulunarak 6 yıldır tahsisi için söz verilen 'isot kurutma alanı'nın hayata geçirilmesini istediler.
ŞİKOP Başkanı Polat: 6 yıldır bürokrasi engeline takılıp kaldık
Geleneksel Şanlıurfa İsotunun ve isot salçasının güneşte kurutularak elde edildiğini ve isotun Şanlıurfa'nın en önemli marka değerlerinden bir tanesi olduğunu belirten ŞİKOP Başkanı Bekir Polat; Bizim isotumuzu Gaziantep ve Kahramanmaraş'ta üretilen biberlerden tat ve lezzet olarak ayıran en önemli özellik güneşte kurutularak işlenerek isot haline getirilmesidir.
Kooperatif üyelerimizin Sırrın ve Karşıyaka mahallesindeki isot yaptıkları alanlar imarlaşma ile birlikte artık şehir içerisinde kalmaktadır. Vatandaşlarımızın rahatsız olmaması, daha sağlıklı ve hijyenik üretim için 6 yıl önce yaptığımız başvuru kabul edilmiş olup uzun süren gayretler sonucunda ŞİKOP üyelerine yer gösterilmiştir. Ama maalesef bürokrasinin ağır işlemesinden ve sahipsizlikten dolayı bu yerin tarafımıza tahsisi halen gerçekleşmemiştir' diyerek ilgili kurumların isota ve isot üreticilerine sahip çıkmasını istedi.

Celalettin Güvenç'ten bu tarafa herkes söz verdi. Ama hayata geçirilen bir şey yok.
Celalettin Güvenç'in Valiliği ve Büyükşehir Belediye Başkanlığı zamanında yer tahsisi için söz aldıklarını belirten ŞİKOP Başkanı Bekir Polat; Ta o dönemden bu tarafa bütün Valilerimiz, Belediye Başkanlarımız, Tarım ve Orman Bakanımız üreticilerimizin sağlıklı bir alanda üretim yapması, kalite ve üretimin artması için söz verdiler. Ama geldiğimiz noktada bir alan tahsis edildiği belirtilmesine rağmen hala ortada bir şey yok. Tahsis edilen alan ile ilgili olarak ' ot bedeli için yaptığımız başvurunun sonucu 3 aydır Tarım ve Orman Bakanlığında bekliyor. Kooperatif olarak bizim ilgili makamları harekete geçirme gibi bir şansımız da yok maalesef. Binlerce insanın ekmem yediği marka ürünümüzün hak ettiği noktaya gelmesi için ilgli makamların bize destek olmasını ve sahip çıkmasını bekliyoruz' dedi.
Adına festival yapılıyor, binlerce ton üretiliyor, binlerce istihdam oluşturuyor. Ama üretilecek alan yok
Şanlıurfa'nın turizm açısından her geçen gün gelişmesi ile birlikte şehrin en önemli hediyelik ürünlerinden olan, bunun yanı sıra iç tüketimin yanı sıra Türkiye çapında ve yabancı ülkelere ihracatı gerçekleştirilen isot ve isot salçasının üretimini gerçekleştiren ŞİKOP üyeleri de gazetemize yaptıkları açıklamada her yıl zabıta ve vatandaşlar ile karşı karşıya kaldıklarını belirterek; ' Üretim alanlarımız ihtiyaca yetmediği gibi bu alanlarda yapılan üretim bizim de içimize sinmiyor. Hijyen açısından her ne kadar titiz davransak bile apartmanlar arasında bu üretim Şanlıurfa'ya da yakışmıyor. Maalesef yıllardır tarafımıza tahsis edildiği alandan ses seda yok. Yetkililere bu tahsisin bir an önce gerçekleşmesi ve bizlerin de sağlıklı kurutma alanlarına kavuşmamızı temin etmelerini istiyoruz' dediler.