AA / 37 yaşındaki Raad Suphi, Suriye'de tutuklu bulunduğu cezaevlerinde yaşadıklarını anlattı.
İç savaşın başında, Deyrizor kentindeki ilk gösterilere katıldığını, bunun üzerine Esed rejimince tutuklandığını ifade eden Suphi, 1,5 yıl süren esareti unutamadığını dile getirdi.
Hapishanede günlerce aç ve susuz bırakılarak ölüme terk edildiklerini belirten Suphi, kurtuluşunun imkansız olduğunu ve öleceğini düşündüğünü söyleyerek, 'Günlerce elektrik verdiler. Bizi pislik içinde bıraktılar. İşkenceden dolayı kendimizde değildik.' ifadelerini kullandı.
4 ay askeri bölgede, 4 ay yer altında, 7 ay da başka bir cezaevinde tutulduğunu belirten Suphi, bu sürede mahkumların çeşitli hastalıklara yakalandığını gördüğünü belirterek, 'Oraya düşen sağ çıkmaz. Ben Allah'ın sayesinde kurtuldum. Kanser, uyuz, verem olanlar vardı. Ağır hasta olanları tek kişilik hücrelere götürüyorlardı. O hücrelerde tek tek ölüyorlardı. Ancak bize göstermiyorlardı.' dedi.
İşkencenin sabah erken saatlerde başladığını vurgulayan Suphi, şöyle devam etti:
'En ağır küfürleri ederek işkenceye başlıyorlardı, sonra ellerimizden tavana asıp akşama kadar öyle bırakıyorlardı. Günlük bir öğün yemek veriyorlardı ama yemeğin içine toz ve toprak koyup zorla yememizi istiyorlardı. Zaten başka şansımız da yoktu. Akşama kadar tuvalet izni yoktu. Bazen altımıza kaçırıyorduk. Sonra akşam gelip çözüyorlardı.'
'Kadınlara tecavüz
ediyorlardı'
Yan taraftaki cezaevinde kadınların kaldığını anlatan Suphi, 'Kadınlara tecavüz ediyorlardı. Erkekler ise her türlü işkenceye maruz kaldı. İşkencelerden dolayı belimden sakatlandım. Kulağımı kestiler. Aylarca güneş görmedim. Çıktıktan sonra deli gibi olmuştum çünkü çıktığımıza ve özgür olduğumuza inanamıyordum.' değerlendirmesini yaptı.

- 'Bizi idam edecekler diye düşündük'
Bir gün kendisine merkeze götürüldüğü söylendiğinde idam edileceğini düşündüğünü dile getiren Suphi, 'Özgür Suriye Ordusu yakaladığı İranlı önemli esirleri bizimle değiştirmek istemiş. Böyle olunca bizi bıraktılar. Bizim takastan bilgimiz yoktu. Çok korktuk. Bizi idam edecekler diye düşündük. 109 kişi otobüslerle merkeze götürüldüğümüz zaman takas edildiğimizi anladık.' ifadelerini kullandı.
Halen çok sayıda mahkumun hapishanelerde işkence gördüğünü söyleyen Suphi, bunlardan biri olan amcasından 8 yıldır haber alamadıklarını belirtti.
Suphi, 2013'te serbest kaldıktan sonra ailesiyle muhaliflerin kontrolündeki alanlara göç ettiklerini, daha sonra 5 çocuğuyla geldiği Türkiye'de mutlu olduğunu ve kendilerine evlerini açan Türk halkına minnet duyduklarını ifade etti.
Muhalif kaynaklara göre, Suriye'de rejimin cezaevlerinde en az 500 bin kişi alıkonuluyor. Tespit edilebilen 13 bin 500'den fazla kadın, rejimin zindanlarında işkence gördü ya da tecavüze uğradı, 7 binin üzerinde kadın halen rejimin cezaevlerinde tutuluyor.