Haber Merkezi / Şanlıurfa Tarihi Gümrük Hanı'ndaki törende esnafın dua etmesinin ardından saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu. Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi tiyatro ekibince temsili 'şed kuşanma' töreni gerçekleştirildi.
anlıurfa Valisi Abdullah Erin, törende yaptığı konuşmada, ahiliğin sadece mesleki dayanışmayı ve birlikteliği amaçlayan bir teşkilat olmadığını belirterek, ahiliğin asırlarca Anadolu ticaretinde kalite ve estetiğin tek adresi olduğunu söyledi.
Bu yıl Ahilik Haftası'nın 32. yılının kutlandığını belirten Erin, şöyle konuştu:
'Savaş dönemlerinde bu teşkilatın mensupları, ordumuz ve askerimizle birlikte büyük mücadeleler ortaya koymuş. Osmanlı imparatorluğunun ve Selçuklu'nun güçlenmesinde ve büyümesinde büyük zaferler elde edilmesinde Ahilik teşkilatının büyük faydaları vardır. Ahilik teşkilatının güçlenmesi bizim atalarımızın kurduğu imparatorlukların ve devletlerin güçlenmesiyle paralellik arz eder. Ne zaman ki devlet zayıfladı aynı zamanda Ahilik teşkilatının da zayıfladığı ve dağılmaya yüz tuttuğunu görüyoruz. Güçlü bir Ahilik teşkilatı güçlü bir devletle yaşamıştır. Buna yöneticiler olarak çok dikkat etmemiz gerektiğine inanıyorum. Ne zaman ahilik yozlaşmaya gitmiş bununla birlikte devletin de zayıfladığı görülmüştür.'
Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül ise , 'Ahilik kardeşlik, cömertlik demektir. Komşusunu düşünen; 'ben siftah yaptım, sen diğer esnafımıza git' diyen bir anlayışın olduğu bir merkezdeyiz. İşte burası sabah dergahta zikir ile başlayan, dualarla kapıların açıldığı, akşama kadar dostluğun ayakta durduğu bir yerdir. Ahilik bir medeniyetin oluşmasıdır Anadolu'da ve yine inancın hayata dönüşmesidir. Bu Ahilikle Anadolu; ticarette, siyasette, ekonomide dünyanın ileri devleti haline gelmiştir' dedi.

BEYAZGÜL: GÜMRÜKHANI İÇİN ESNAFIMIZLA BİRLİKTE MÜCADELE VERDİK
Büyükşehir Belediyesi tarafından tarihi çarşılar bölgesinde yer alan esnafın talep ve önerilerini toparlayarak birlikte hareket edileceği bir çalışmayı hayata geçirdiklerini de sözlerine ekleyen Başkan Beyazgül, 'Avukatlık yaptığım dönemlerde Gümrükhanı'nın otele dönüştürülmesi yönündeki girişimlerin önüne geçmek amaçlı esnaf arkadaşlarımızla birlikte hareket ettim. Gümrükhanı'nın aslına uygun bir şekilde ayakta kalması için hep birlikte emek harcadık. Şimdi burada Ahilik Haftası'nı kutluyoruz. Olması gereken de budur.
Arkadaşlarımıza talimat verdim; Gümrükhanı ve tarihi çarşılar bölgesindeki esnafımızın tüm taleplerini bir arada toparlamak ve çözüm önerileri sunmak adına çalışma yapılacak. İhtiyaçlar belirlenerek gereğini yapalım istiyoruz' diye konuştu.
Şanlıurfa Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Mehmet Şefik Bakay da Ahiliğin, toprakları vatan eden ürünleri sanata dönüştüren, davranışları edeple süsleyen, alın terini onura tebdil eden bir ruh olduğunu söyledi.
Ahiliğin tarih boyunca bir çok mesleğe çok önemli etkisi olduğunu anlatan Bakay, ' Ecdadımızın altı asır boyunca üç kıtada hükümran olmasıyla sağlayan ahilik, tarihi boyunca askerin kılıcı, alimin kalemi ve sultanın fermanı kadar önemli ve etkili bir güç olmuştur. Ahilik büyük medeniyet çınarımıza can suyu olmuştur. Fetihlerin kalıcılığı ahilerin erdemli davranışları sayesinde sağlanmıştır.' dedi.
Programa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül, Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin, Emniyet Müdürü Veysal Tipioğlu, AK Parti MKYK Üyesi Vildan Polat, AK Parti İl Başkanı Bahattin Yıldız, Eyyübiye Belediye Başkanı Mehmet Kuş, Haliliye Belediye Başkanı Mehmet Canpolat, Karaköprü Belediye Başkanı Metin Baydilli, ŞUTSO Başkanı İbrahim Halil Peltek, Ziraat Odası Başkanı Ahmet Eyyüpoğlu, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Mehmet Şefik Bakay, esnaf ve vatandaşlar katıldı.
Başkan Beyazgül, programın ardından çarşılar bölgesinde esnafı ziyaret ederek Ahilik nasihati dağıttı. Güzergah üzerinde vatandaşların yoğun ilgisi ile karşılanan Başkan Beyazgül, Şanlıurfa'yı gezmeye gelen turistler ile de sohbet ederek şehre yönelik izlenimlerini dinledi.