İLKHA / HÜDA PAR Akçakale İlçe Teşkilatı, Akçakale-Ceylanpınar yol güzergahında yıllardır yol sorunları olduğunu belirten ve bundan dolayı yaşadıkları mağduriyeti dile getiren köylüleri ziyaret etti.
Akçakale'yi Ceylanpınar ilçesine bağlayan 50 kilometrelik yolun 2 yıldan beridir halen bitirilmemesinin bölgede yaklaşık olarak 35 köyü mağdur ettiğini ve servis şoförlerinin de ciddi oranda mağdur olduğunu ifade eden HÜDA PAR Akçakale ilçe Başkanı Halil Aydın, bu sorunu dile getirme adına vatandaşları ve köy muhtarlarını ziyaret ederek sorunları yerinde incelediklerini söyledi.
Yaptıkları incelemenin ardından açıklamalarda bulunan Aydın, yetkililere çağrıda bulunarak 50 kilometrelik yolun bir buçuk saatte ancak kat edilebildiğini, mağdur köylünün yol sorununun bir an önce giderilmesi gerektiğini ifade etti.
Mağdur vatandaşları ziyaret etmeden önce yüklenici firmayı ziyaret edip bilgi aldıklarını söyleyen Aydın, 'HÜDA PAR Akçakale İlçe Teşkilatı olarak saatlerdir Akçakale-Pekmezli yolu üzerindeki köylerden vatandaşları ziyaret ettik. Ziyaret öncesi yolun ihalesini alan yüklenici firmayı ziyaret ettik. Onların söylediğine göre taş kırma ocaklarına izin verilmemiş. Valilik ve İl Çevre Müdürlüğüne müracaat etmelerine rağmen prosedür gereği iznin çıkmadığını söylediler. Bu sebeple kendilerinin de mağdur olduğunu dile getiriyorlar. Fakat biz birçok vatandaşımızı ziyaret ederek köylere gittik. Vatandaşlar, 50 kilometrelik yolu bir buçuk saatte ancak gidebiliyorlar. Köylüler ciddi oranda mağdurdurlar.' ifadelerini kullandı.
10 yıl önce Başbakan olan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bölgeye yaptığı bir ziyaretinde bu yolun yapımının sözünü verdiğini ifade eden köy halkının beklentilerini boşa çıkarmamak gerektiğini ifade eden Aydın, sözlerine şöyle devam etti:
'Vatandaşların dediklerine göre 10 yıl önce Cumhurbaşkanı Erdoğan Akçakale'ye gelip bu yolun yapılacağının sözünü verdiğini ama 10 yıl geçmesine rağmen halen yapılmadığını belirttiler. Buradan tüm yetkililere sesleniyoruz: Bir an önce gelip burada yaşanan sıkıntıları yerinde incelesinler ve bu yoldan bir kez olsun geçsinler ki halkın yaşadığı mağduriyeti anlasınlar. Bu yol üzerinde yaklaşık 30-35 köy var. Bu köylülerin hepsi mağdur. Yetkilileri göreve davet ediyoruz.'
Sorunun giderilmesi adına yetkililere çağrıda bulanan mağdur köylülerden Halil Polat, 'Yaklaşık bir buçuk yıldır bu yol sorunu devam ediyor. Sanki yüzyıl öncesinde yaşıyoruz. Bu sorunumuzun giderilmesi adına yetkililere sesleniyoruz. Bu yol Akçakale'den Ceylanpınar'a kadar bu şekildedir. Yetkililer ve siyasetçiler de bu yolda gidip geliyorlar. Yolların halini görüyorlar.' ifadelerini kullandı.

'Misafirliğe gideceğiz ama bu yol sıkıntısından dolayı gidemiyoruz'
Yol sorunun 2 yıldır devam ettiğini söyleyen Ömer Merç, 'Ceylanpınar'dan Akçakale'ye doğru yolculuk yapıyorum. Bu yol sorunu 2 yıldır devam ediyor. Sözde yapacaklarını söylemişlerdi ama daha yapılmadı. Misafirliğe gideceğiz ama bu yol sıkıntısından dolayı gidemiyoruz, çünkü çekilmiyor. Bir an önce yapılsaydı da kurtulsaydık.' dedi.

'Yarım saat olan yolu bir buçuk saatte bitiriyoruz'
Bitirilmeyen yol güzergahında servis şoförlüğü yapan Mahmut Durmaz, yaşadığı sıkıntıyı söyle dile getirdi:
'Ben Pekmezli-Akçakale yolunda taşımacılık yapıyorum. Yaklaşık 5-6 aydır bu yolda çalışma yok. Yarım saat olan yolu bir buçuk saatte bitiriyoruz. Arabalarımız da bu yolda yıprandı. Gerçekten biz çok mağduruz. Şimdiye kadar hiçbir yetkili de buraya gelmedi. Ama seçim olduğunda hepsi geliyorlar. Arabalarımız sürekli arıza veriyor. Çalışıp kazandığımız parayı da arabanın masraflarına veriyoruz. Bu güzergahta 15 minibüs çalışıyorduk, ama şimdi 5 minibüse düştük. Çünkü artık gelemiyoruz, zarar ediyoruz. Sabah yol çalışmasından dolayı tam 5 saat bekledik.'

'Kalp krizi geçiren bir hastayı ambulans gelip almak istemiyor'
Söz konu yolda ambulansın çok geç geldiğini söyleyen diğer bir mağdur vatandaş Ali Engin ise 'Biz bunu hak etmiyoruz. Biz Arap olduğumuzdan dolayı mı yoksa yetkililer bize bakmak istemiyorlar? Ama seçim olduğunda en çok oyu veren burasıdır. Ama bunu bildikleri halde gelip de sorunumuzu halletmiyorlar. Bir araba alıyoruz ama bir ay sonra dökülüyor. 10 dakikalık yolumuzu 45 dakikada ancak geliyoruz. Bir de bir hastanın olduğunu düşünün, nasıl hastaneye ulaşacak. Kalp krizi geçiren bir hastayı ambulans gelip almak istemiyor. Yetkililere sesleniyoruz; gelip bu soruna bir an önce el atsınlar. Gelip bu çileyi görsünler. Geçenlerde bir kadın ameliyat olacaktı apandisiti patladı. Bu durumda ambulansı aradık 45 dakika da ancak gelebildi. Bu gerçekten bir çiledir. Ben burada şov yapıyorum, bilakis içinde olduğumuz duruma ağlıyorum.' ifadelerini kullandı.


'Tam yol geldi derken bu sefer senelerce sürecek bir yol karşımıza çıktı'
Son olarak konuşan Halil Büçgün de 'Bu yol ihalesini alan firmaya bir sorum olacak. Bu yolun gidişatı ne olacak? Yolun bazı yerlerinde 2 kilometrelik bir alanda sadece 2 iş arabası çalışıyor. Bu yol daha önce bozuk olmasına rağmen iyi-kötü kullanıyorduk. Tam da yol geldi sevindik, derken bu sefer bu yol senelerce mi sürecek acaba, bu yol olacak mı diye düşünüyoruz. Bu yolu sürekli kullanan biriyim. Akçakale ve Ceylanpınar yolu öyle bir hale geldi ki artık Gaziantep'i Akçakale'ye, Akçakale'yi Ceylanpınar'a, Ceylanpınar'ı da Mardin'e bağlayan bir konuma geldi. Eskiden tren güzergahı vardı o da kalmadı. Şimdi 60 kilometre uzaklıkta olan bir vatandaşın hastası olduğunu düşünün, acaba ambulans kaç saatte ulaşabilir. Yarım saatte ulaşması gereken bir ambulans emin olabilirsiniz bir buçuk saati geçiyor. Peki, bunun sorumlusu kimdir. Bunun vebalini kim verecek.' şeklinde konuştu.