İshak POLAT / Hazine Müsteşarlığı tarafından, yastık altında bulunan altınların ekonomiye kazandırılması, finansman araçlarının çeşitlendirilmesi ve yatırımcı tabanının genişletilmesi amacıyla 2 Ekim'den itibaren, belirlenen Ziraat Bankası şubeleri aracılığıyla Türkiye genelinde etaplar halinde altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikası talep toplama işlemleri ve ihracı yapılmaya başlandı. Bu kapsamda Ziraat Bankası aracılığı ile çeşitli illerde başlanan talep toplama işlemlerine ise Şanlıurfa'da 23-27 Ekim 2017 tarihleri arasında gerçekleştirilecek.
Konu ile ilgili olarak gazetemize açıklamada buluna ziraat Bankası Şanlıurfa Bölge Yöneticisi Murat Kara, Altına dayalı kira sertifikası ve altın tahvilinin yastık altındaki altınların ekonomiye kazandırılmasının önemine değinerek ; Türkiye çapında yastık altında 2.200 ton altın bulunduğu tahmin edilmektedir. Bunun ekonomik değeri 100 milyar Dolar seviyelerinde olduğu tahmin edilmektedir. Vatandaşlarımız hurda tabir ettiğimiz kullanılmış altınlarını Ziraat Bankası Şanlıurfa Merkez ve Karaköprü Şubesine getirdikleri takdirde altın tahvillerini bu şubelerimizden alabilirler. Başvuru tarihleri 23 Ekim 27 Ekim arasında olacaktır' diyerek Şanlıurfalıların bu yatırım fırsatından yararlanmalarının önemine dikkat çekti.
Bu yatırımın % 100 Devletin güvencesinde olduğunu ve yatırımı düşünen vatandaşlar için önemli bir getiri kaynağı olacağının altını çizen Murat Kara Altına dayalı kira sertifikası, Altın tahvili ile gili şu detayları verdi;
Senetler, 2 yıl (728 gün) vadeli olacak ve talep toplama dönemini takip eden hafta çarşamba günleri yatırımcıların hesaplarına aktarılacak. Yatırımcısına her 6 ayda bir altın fiyatına endeksli yüzde 1,20 (yıllık yüzde 2,40) getiri sağlayacak. Getiriler yatırımcıların hesaplarına Türk lirası cinsinden yatırılacak.
Yatırımcıların vade sonunda anaparalarını 1 kilogramlık külçe altın veya Darphane tarafından üretilen çeyreklik Cumhuriyet ziynet altını olarak talep etmeleri durumunda söz konusu taleplerini her bir etap için geçerli olan fiziki altın talep etme dönemlerinde Ziraat Bankasına başvurarak iletmeleri gerekecek.
Söz konusu tarihlerde fiziki altın talep etmeyen yatırımcıların anaparaları vade sonunda banka hesaplarına gram altın olarak hesaben ödenecek.

Altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikasının özellikleri
Uygulama kapsamında sadece 22 ve 24 ayar altınlar kabul edilecek. 22 ayar bilezik, kolye gibi takılar gerekli şartları sağlaması durumunda değerlendirilecek olmasına karşın üzerinde değerli ya da değersiz taş bulunan herhangi bir altın (takı) ve ayrıca Reşat altınlar görevliler tarafından kabul edilmeyecek.
Altınlar hiçbir iskontoya tabi tutulmaksızın saflığı oranında birebir olarak kabul edilecek. Bu aşamada yatırımcılar herhangi bir kayba uğramayacak. Altın tahviline ve altına dayalı kira sertifikasına sadece gerçek kişiler (bireysel yatırımcılar) yatırım yapabilecek.
1000/1000 saflıktaki 1 gram altın karşılığında bin tahvil ve kira sertifikası aktarılacak. Söz konusu senetler fiziken basılmayacak, Merkezi Kayıt Kuruluşu bünyesinde yatırımcı bazında kayden saklanacak.

Vadeden önce satış imkanı
Yatırımcılar vadeden önce istedikleri tarihte senetleri Ziraat Bankasına satabilecek ve karşılığını işlemiş faizi ve kira getirisiyle Türk lirası cinsinden alabilecek.
İhraç tarihini takip eden ilk 3 ayda (90. takvim günü dahil) senetlerin aracı bankaya satılmak istenmesi durumunda, ihraç aşamasında yatırımcılara yansıtılmayan maliyetlerin bir bölümü dikkate alınarak yüzde 1,50 iskonto oranı kullanılarak banka tarafından geri alım fiyatı ilan edilecek.
İhraç tarihini takip eden 3 aylık süre sonrasında (91. takvim günü ve sonrası) senetlerin aracı bankaya satılmak istenmesi durumunda herhangi bir iskonto uygulanmayacak. Vadeden önce senetlerin Ziraat Bankasına satılmak istenmesi durumunda, banka tarafından yatırımcılara yapılacak ödemede piyasadaki güncel gram altın fiyatları dikkate alınarak banka tarafından ödeme yapılacak.
Yatırımcılar vade tarihinden önce isterlerse senetleri bir başka gerçek kişiye satabilecek veya devredebilecek ancak vade sonundaki ödemelerin hesaplanabilmesi amacıyla vade tarihinden önceki son iki gün (pazartesi, salı) senetler el değiştiremeyecek veya satılamayacak.
Tahvil ve kira sertifikasından elde edilecek getiriler için stopaj vergisi alınmayacak. Yastık altındaki altınların ekonomiye kazandırılması amacıyla 2 Ekim`den itibaren, belirlenen Ziraat Bankası şubeleri aracılığıyla etaplar halinde altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikası talep toplama işlemleri ve ihracı yapılacak. Birinci etap talep toplama işlemleri 2-6 Ekim tarihlerinde gerçekleştirilecek. Senetler, talep toplama dönemini takip eden hafta çarşamba günleri yatırımcıların hesaplarına aktarılacak ve yatırımcısına her 6 ayda bir altın fiyatına endeksli yüzde 1,20 (yıllık yüzde 2,40) getiri sağlayacak.