Haber Merkezi / Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi makamında gerçekleşen ziyarette kentin gelişimi için yapılacak çalışmalar istişare edildi.
Ziyaretin ardından konuşan Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çifçti: 'Büyükşehir Belediyemiz ile Türkiye Yazarlar Birliği Şanlıurfa Şubesinin katkılarıyla kadim şehir Şanlıurfa'mızın ''Şehir Arşivini'' oluşturuyoruz. Digital ortamda toplanacak olan veriler kurulacak olan şehir kütüphanesinde de sergilenecek' dedi.
Konuyla ilgli olarak bilgi veren Başkan Sarmış: 'Türkiye Yazarlar Birliği Şanlıurfa Şubesi olarak, edebiyat, kültür ve sanat alanlarında üzerimize düşeni yapmak ve ilimizin entelektüel gelişimine katkıda bulunmak amacıyla çalışmalarımızı sürdürmekteyiz.
Çalışma yöntemlerimizden biri de çeşitli konularda dosyalar ve raporlar hazırlayıp ilgili kurumlarla paylaşmak ve tekliflerimizi sunmaktır.
Üzerinde önemle durduğumuz konulardan biri de Şanlıurfa Şehir Arşivi'nin oluşturulmasıdır. 'Şehir Arşivi' bir şehrin tarihi ve kültürü ile ilgili tüm materyalleri tek bir çatı altında toplayan, bunları koruma altına alan ve bu materyallerin değerlendirilmesi için çalışan bir ihtisas kurumudur. Şehir arşivi, tüm materyallerin mümkünse orijinallerini, olmadığı takdirde ise dijital kopyalarını toplar ve bunları tasnif ederek kamunun istifadesine sunar. Böylece şehirle ilgili bilinen, bilinmeyen, mevcut veya kaybolmuş, unutulmuş ve unutulmaya yüz tutmuş her türlü bilgi, belge vb doküman koruma altına alınmış olur ve gelecek kuşaklara aktarma imkanı doğar.
Bu materyaller arasında kitap, dergi, gazete, her türlü arşiv belgesi vb başta olmak üzere yazılı belgelerin yanı sıra resim, fotoğraf, film vb gibi görsel malzemeler de toplanır. Farklı dilde olanların orijinalleri ile beraber çevirileri bulunur.
Her türlü materyal aynı zamanda dijital ortama da taşınır; böylece hem gerçek hem sanal alemde başta bilim insanları olmak üzere her türlü araştırmacının istifadesine sunulur.
Bu konu, daha önceden aralarında fotoğraf sanatçısı ve arşivcisi olan Yasin Küçük'ün de bulunduğu birçokları tarafından birçok defa getirilmiştir.
Türkiye Yazarlar Birliği Şanlıurfa Şubesi yönetim kurulu olarak biz de üzerimize düşeni yapmak amacıyla Şanlıurfa Büyükşehir Başkanımız Sayın Nihat Çiftçi'yi ziyaret ettik ve bir dosya halinde teklifimizi sunduk. Sayın Başkan teklifimize büyük bir alaka gösterip memnuniyetle kabul etti ve hemen anında ilgili daire başkanını arayıp direktifini verdi ve gerekli çalışmaların büyük bir süratle yapılacağını belirtti.
Türkiye Yazarlar Birliği Şanlıurfa Şubesi olarak, gösterdiği bu yaklaşımdan dolayı Sayın Başkanımıza çok teşekkür ediyor, bu girişimin bir an önce sonuçlanmasını diliyor, Şanlıurfa'mıza hayırlı olsun diyoruz.' dedi.

ŞANLIURFA ŞEHİR ARŞİVİ NEDİR?
Şanlıurfa, dünyanın en eski yerleşim yerlerinden biri olup binlerce yıllık tarihi boyunca pek çok medeniyete ve kültüre ev sahipliği yapmıştır. Maalesef zaman içinde birçoğu korun(a)madığı için kaybolup gitse de, hala insanlığın ortak mirası kapsamında değerlendirilecek maddi ve manevi pek çok esere ve değere sahiptir. Eğer bugün gereği yapılmazsa bunların da kısa zamanda kaybolup gideceği şüphesiz olup bunun sorumluluğu şehrin bugünkü yetkililerine aittir.
Dünyada pek çok şehirde olduğu gibi ülkemizde de çeşitli şehirlerde bu amaçla şehir arşivleri ve müzeleri oluşturulmaktadır. Şehir arşivleri ve müzeleri, günümüzde şehrin ve şehirlilik bilincinin oluşturulması ile kültürel mirasın korunması ve gelecek kuşaklara aktarılması konusunda önemli roller üstlenen kurumlar arasındadır.
Son yıllarda yapılan çok sayıda müze ile bir 'müzeler şehrine' dönen Şanlıurfa'da da bir an önce bir şehir arşivi kurmanın önemi ortadadır. Bu görevin sahibi de Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi olup, kamuoyunun beklentisi de bu yöndedir.
'Şehir Arşivi' bir şehrin tarihi ve kültürü ile ilgili tüm materyalleri tek bir çatı altında toplayan, bunları koruma altına alan ve bu materyallerin değerlendirilmesi için çalışan bir ihtisas kurumudur. Şehir arşivi, tüm materyallerin mümkünse orijinallerini, olmadığı takdirde ise dijital kopyalarını toplar ve bunları tasnif ederek kamunun istifadesine sunar. Böylece şehirle ilgili bilinen, bilinmeyen, mevcut veya kaybolmuş, unutulmuş ve unutulmaya yüz tutmuş her türlü bilgi, belge vb doküman koruma altına alınmış olur ve gelecek kuşaklara aktarma imkanı doğar.
Şehir arşivinde kitap, dergi, gazete, her türlü arşiv belgesi vb başta olmak üzere yazılı belgelerin yanı sıra resim, fotoğraf, film, ses kaydı vb gibi görsel ve işitsel malzemeler de toplanır. Farklı dilde olanların orijinalleri ile beraber çevirileri de bulunur.
Her türlü materyal, aynı zamanda dijital ortama da taşınırak hem gerçek hem sanal alemde, başta bilim insanları olmak üzere her türlü araştırmacının istifadesine sunulur.
Paneller, konferanslar ve sempozyumlar düzenlenerek eldeki malzemeden ilgili herkes haberdar edilerek araştırma ve değerlendirme için teşvik edilir.
Bu çalışmalar, bir yandan insanlığın ortak mirasının korunmasına, bir yandan şehir insanında bir şehirlilik bilinci geliştirilmesine hizmet ederken, bir yandan da Şanlıurfa'nın, kendisi ile ilgili araştırmaların ilk hareket noktası ve merkezi konumuna gelmesine sebep olur ki, bunun şehrin sosyal, ekonomik ve kültürel gelişmesine katkısı tahminlerin çok ötesinde olacaktır.
Bu iş için öncelikle uygun bir mekanın tahsis veya inşa edilmesi gerekmektedir. Bu, eski bir Urfa evi olabileceği gibi, yapılacak bir kültür merkezinin bünyesinde bir bölüm de olabilir.
Bu işin başına yetenekli, bilgili ve tecrübeli bir kişinin getirilmesi ve kendisine her türlü maddi ve manevi desteğin verilmesi hizmetin kalitesi açısından son derecede önemlidir.
Türkiye Yazarlar Birliği Şanlıurfa Şubesi olarak bu önemli hizmeti Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanlığına teklif etmeyi bir görev biliyor, bu yolda atılacak her türlü adımı destekleyeceğimizi beyan ediyoruz.