Yüksel Polat

Türkiye İlim ve Edebiyat Eseri Sahipleri Meslek Birliği ( İLESAM) tarafından hazırlanan T. C. Kültür ve Turizm Bakanlığınca desteklenen 3.Sanatın ve Kültürün Kardeşliği Müze, Şiir, Müzik projesinin Şanlıurfa programı Şanlıurfa Arkeoloji Müzesinde gerçekleştirildi.

Müzeleri tanıtmak, Sanatın ve Kültürün Kardeşliğini şiir ve müzik ile göstermek için Türkiye İlim ve Edebiyat Eseri Sahipleri Meslek Birliği ( İLESAM) tarafından hazırlanan T. C. Kültür ve Turizm Bakanlığınca desteklenen 3.Sanatın ve Kültürün Kardeşliği Müze, Şiir, Müzik Projesinin Şanlıurfa Programı İLESAM Genel Başkanı Mehmet Nuri Parmaksız, Şanlıurfa İl Kültür ve Turizm Müdürü Aydın Aslan, Şanlıurfa Arkeoloji Müze Müdürü ve Göbeklitepe Kazı Alanı Başkanı Celal Uludağ, H.Ü. Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Ali Çullu, Kültür ve Turizm Bakanlığı Şanlıurfa Devlet Halk Müziği Korosu Sanatçılarının yanı sıra çeşitli illerden ve Şanlıurfa'dan Şair ve yazarların katılımı ile Şanlıurfa Arkeoloji Müzesinde gerçekleştirildi.

Programın açılış kısmında yaptığı konuşmada 3.Sanatın ve Kültürün Kardeşliği Müze, Şiir, Müzik Projesi hakkında bilgi veren İLESAM Genel Başkanı Mehmet Nuri Parmaksız; Projemiz daha önce Ağrı-İshakpaşa Sarayı, Çanakkale Truva Müzesi, Gaziantep Zeugma Müzesinde, Hatay'da, Ordu'da, Mardin'de, Van'da, Denizli'de, Mersin ve Antalya Alanya'da gerçekleştirildi. Bu yılın ilk programı 17-18 Eylül 2020 tarihlerinde Sivas'ta Atatürk ve Kongre Müzesi bahçesinde, Bursa Osmanlı Evi Bahçesinde (24-25 Eylül 2020) ve Diyarbakır Arkeoloji Müzesinde 1-2 Ekim 2020 tarihlerinde gerçekleştirildi. 16 Mart 2021'de Şanlıurfa Göbeklitepe'de yapılacak programdan sonra projenin son programı Ankara'da Anadolu Medeniyetleri Müzesinde (23-24 Mart 2021) gerçekleştirilecektir' dedi.

Şanlıurfa Kültür, Sanat, Müzik diyarıdır

Parmaksız konuşmasına devamla; Müzeler bir toplum için en önemli kurumlardır ve milletlerin yaşadıkları coğrafyada oluşturulmuş ya da oluşmuş kültürel ya da tarihsel değeri olan nesnelerin toplanarak sergilendiği yerlerdir. Müzeler, toplumların bilim ve sanat ürünleri ile yer altı ve yer üstü zenginliklerini sergilemek amacıyla oluşturulmuş bir anlamda hafıza kurumlarıdır. Yüzyıllar boyunca toprak altında saklı kalmış tarihî eserlerin gün ışığına çıkarılarak sergilenmesi, toplumu oluşturan bireylerin geçmişi daha iyi tanımalarına olanak sağlar. Proje kapsamında gelen misafir şair ve müzik sanatçıları ile Diyarbakır, Bursa, Sivas, Ankara ve Şanlıurfa müzelerimizde yapılacak programlarla müzelerimiz ve dolayısıyla bizim kültürümüz daha iyi tanınacaktır. Bu manada Şanlıurfa sahip olduğu arkeolojik, kültürel ve müzik değerleri ile çok önemli bir yere sahiptir. Şanlıurfa adı üstünde Şanlı bir şehirdir ve bu değerleri ile daha bir Şanlıdır. Şanlıurfa Kültür, Sanat, Müzik diyarıdır, deryadır' dedi.

Şanlıurfa medeniyetin sıfır noktasıdır

Daha sonra kürsüye çıkan Şanlıurfa İl Kültür ve Turizm Müdürü Aydın Aslan ise böylesi bir programa ev sahipliği yaptıklarından dolayı kurum olarak büyük bir mutluluk duyduklarını belirterek pandemi sonrası normalleşme sürecinde bir çok etkinlik yapmayı hedeflediklerini dile getirdi.

Şanlıurfa Arkeoloji Müze Müdürü ve Göbeklitepe Kazı Alanı Başkanı Celal Uludağ ise slaytlar eşliğinde Göbeklitepe ve Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi hakkında bir kapsamlı sunum gerçekleştirirken ; Yapılan arkeolojik kazılar ve elde edilen bulgular ışığında Şanlıurfa medeniyetin sıfır noktasıdır diyebiliriz. Bu kadar geriye giden bir medeniyet kendi içinde bugüne kadar gastronomiden müziğe kadar bir çok unsuru beslemiştir. Bu medeniyetin izlerini bugün Şanlıurfa'da müzelerimizde sergilemek, misafirlerimizi ağırlamak ta bizleri mutlu ediyor' dedi.

Katılımcılar şiir ve müziğe doydu

Yapılan sunumların ve konuşmaların ardından programa katılan şairler bir birinden güzel şiirleri seslendirirken Kültür ve Turizm Bakanlığı Şanlıurfa Devlet Halk Müziği Korosu sanatçıları da bir birinden güzel eserleri seslendirdi. Programa katılan misafirler ise organizasyondan dolayı emeği geçenlere teşekkür ederek ; Bugün burada sanata da şiire de müziğe da adete doyduk' dediler.