AK Parti'nin 1 Kasım seçimlerinde elde ettiği başarının, "Arap baharının ardından gerçekleştirilen karşı devrimler nedeniyle zor günler geçiren bölge halkları için umut" olduğu belirtiliyor.

Seçim sonuçlarına ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulunan Fas-Türkiye ilişkileri uzmanı İdris Buvanu, "İslam ve Arap halkları özellikle Mısır, Suriye ve Yemen'de yaşanan hayal kırıklıklarının ardından AK Parti'nin zaferiyle rahat bir nefes alacak" dedi.

"Bölgede kartlar yeniden karılacak"

Buvanu, seçimlerden önce bazı kesimlerin, Türkiye'nin bölgedeki rolünün etkisiz hale getirilmesi için yoğun çaba harcadığını ileri sürerek, "Bazı ülkeler Suriye meselesinde Türkiye'yi kenarda bırakmaya ve Rusya'yı öne sürmeye çalışıyordu. Ancak seçimlerden çıkan göz kamaştırıcı sonuçla başta Suriye olmak üzere bölgede kartlar yeniden karılacak" ifadelerini kullandı.

Türk halkının verdiği oylarla Filistin davasına ve Suriye meselesinin önemine bir kere daha vurgu yaptığını belirten Buvanu, Türkiye'nin Suriye'de çözümü hedefleyen bir girişimde rol alması gerektiğini söyledi.

"Filistin davasına olumlu yansımaları olacak"

Öte yandan, Filistinli siyasi analistler, AK Parti'nin 1 Kasım seçimlerinde tek başına iktidar olmasının, "Filistin davasına olumlu yansımaları olacağı" değerlendirmesinde bulundu.

Ramallah'taki Birzeit Üniversitesi Siyasi Bilimler Fakültesi Öğretim Görevlisi Abdussettar Kasım, "AK Parti'nin yeniden tek başına iktidar olması, dış ilişkilerdeki konumunu güçlendirerek siyasi vizyonunu uygulamasını kolaylaştıracaktır" dedi. AA