Haber Merkezi /Törenlerin ilki, Şehitlik anıtına Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Oktay Ağbuga ve Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül'ün çelenk sunumu ile başladı. Çelenk sunumunun ardından saat 09.05'te sirenlerin çalınması ve iki dakikalık saygı duruşunun ardından, İstiklal Marşı okundu ve bayraklar yarıya indirildi.
İl protokolü, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşları ve vatandaşların katıldığı Şehitlik'teki anma programının ardından, Şanlıurfa Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi tarafından Mehmet Akif İnan Konferans salonunda bir anma programı düzenlendi.

Vali Erin: Atatürk Büyük Bir Dahi
Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün vefatının 81'inci yıldönümü münasebetiyle bir mesaj yayınlayan Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin, ülkedeki hemen her kesimin başka bir ülkenin himayesine girmeyi önerdiği bir zamanda Mustafa Kemal Atatürk'ün kurtuluş reçetesini ortaya koymasının ve fikirlerini herkese kabul ettirmesinin büyük bir dahilik olduğunu söyledi.
Vali Erin mesajında; Osmanlı İmparatorluğu'nun çöktüğü, topraklarını kaybettiği, Türk yurdunun tamamen işgal edildiği bir anda hayatta kalmak için başka ülkelerin himayesini konuşmaya başlayan bir milleti toparlamak kolay bir iş değildir. Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün 19 Mayıs 1919'da Samsun'da başlattığı milli hakimiyete dayalı, kayıtsız şartsız, bağımsız yeni bir Türk Devleti tesis etme fikrini tüm Anadolu'ya kabul ettirmesi, onun askeri başarılarının yanında fikren de büyük bir dahi olduğunu göstermiştir.
Türk Milletinin haysiyetli ve şerefli bir millet olarak yaşamasının ancak tam bağımsızlığa kavuşmasıyla mümkün olacağını beyan eden Mustafa Kemal Atatürk, 'Ne kadar zengin ve müreffeh olursa olsun, bağımsızlıktan mahrum bir millet, medeni insanlık karşısında uşak olmak mevkiinden yüksek bir muameleye layık olamaz. Yabancı bir devletin himaye ve kollayıcılığını kabul etmek, insanlık vasıflarından mahrumiyeti, acz ve miskinliği itiraftan başka bir şey değildir' diyerek başlattığı kurtuluş mücadelesini, 'Ya İstiklal, Ya Ölüm!' parolasıyla başlatmış ve yine dahice fikirleri sayesinde bu milletin bağımsızlığını elde etmesine vesile olmuştur.
Bugün yanı başımızdaki ülkelerin, başka ülkelerin himayesinde yaşamayı kabul ederek içine düştükleri durumu ibretle izlerken, Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ü bir kez daha minnetle anıyor, vefatının 81'inci yıldönümünde onun ve silah arkadaşlarının hatırasını saygıyla yad ediyorum.