Hafta başında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Başkanlığında toplanan MGK'da Suriye'nin kuzeyine kurulacak güvenli bölge masaya yatırılmış, Amerikan destekli bölücü terör örgütü PKK-YPG'nin işgali altındaki bölge, 'Barış Koridoru' olarak tanımlanmıştı.

Toplantının ardından yapılan yazılı açıklamada ise: 'Suriye sınırımız boyunca oluşan otorite boşluğunun ülkemize yönelik tehditleri artırması sebebiyle, sınır güvenliğimiz çerçevesinde bölgenin tüm terör unsurlarından temizleneceği ve bütün gücümüzle bir 'Barış Koridoru' nun inşası için gayret sarf edileceği hususundaki kararlılığımız teyit edilmiştir' ifadelerine yer verilmişti.

ABD tarafından görevlendirilen heyetlerin tüm oyalama taktiklerine karşın MGK'da verilen kararlılık mesajı, olası operasyonun yakın zamanda başlayacağı beklentisini artırdı. Başlatılacak operasyonla kurulması beklenen 'Barış Koridoru'; 911 kilometrelik Türkiye-Suriye Sınır hattının en büyük bölümünü bünyesinde barındıran Şanlıurfa'yı da yakından ilgilendiriyor.

'OLASI HAREKATIN SONRASINDA URFA'DA YAŞAYAN 500 BİNE YAKIN SURİYELİNİN EN AZ YARISI,

HEMEN ÜLKESİNE GERİ DÖNER'

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Şanlıurfa Gazeteciler Birliği Başkanı (ŞGB) Veysel Polat, 'Şanlıurfa'ya gelen 500 bine yakın muhacirin yüzde 90'ı; sınır komşusu olduğumuz ve oluşturulması beklenen 'Barış Koridoru' bölgesinde yer alan Rakka, Halep, Haseki ve yakındaki Deyrizor gelmiş bulunuyor. Bunun yanında terör örgütünün ismini değiştirerek 'Kobani' olarak andığı Aynel Arab, Tel Abyad ve Resulayn'dan sürülen halk da Urfa'da.

Buralar terör örgütünden kurtarılıp güvenli bölge haline getirildiği takdirde, Muhacirler bir gün beklemeden ilçe ve köylerine döner' diyerek 'Barış Koridoru' nun oluşturulmasının ardından geçecek il bir aylık sürede en az 250 bin Suriyelinin evlerine geri döneceğine inandığını, bu beklentinin 'Fırat Kalkanı' ve 'Zeytin Dalı' operasyon bölgelerinde geçerliliğini kanıtladığını dile getirdi.

'SINIRDA YER ALAN İLÇELERİMİZ NEFES ALIR,

UYUŞTURUCU VE İNSAN KAÇAKÇILIĞINA DARBE VURULUR'

Oluşturulması beklenen 'Barış Koridoru' hattının, Suriye sınırındaki ilçelerde yaşayan vatandaşlar tarafından özlemle beklendiğine dikkat çeken Polat, 'Zaman zaman terör örgütü PKK-YPG'nin saldırılarına maruz kalan ve tedirginlik içinde bekleyen Birecik, Suruç, Akçakale ve Ceylanpınar halkı, bu harekatla rahat bir nefes alır. İnsanlarımız bu güvenli bölge hattını uzun bir süredir bekliyordu. Şanlıurfa kapasitesinin üzerinde bir Muhacir topluluğuna Ensarlık yapıyor. Koridorun oluşturulmasıyla bu sayı yarıya inecek ve şehir rahatlayacaktır. Olası bir harekatla terör tehdidinin yanında uyuşturucu, insan kaçakçılığı vb. tehlikeli vakalarda da ciddi oranlarda azalma görülecektir' diyerek Türkiye'nin atacağı bu kararlı adımın Halep, Rakka, Haseki ve işgal altındaki diğer şehirlerin kurtuluşu içinde umut olacağını sözlerine ekledi.