İshak POLAT / Sahip olduğu Nemrut Dağı. Cendere Köprüsü, Pirin Ören Yeri. Saffan Bin Muattal Türbesi, Adıyaman Ulu Camii gibi tarihi ve kültürel değerlerin yanı sıra doğal güzellikleri ile Mezopotamya turizm destinasyonun önemeli şehirlerinden birisi olan Adıyaman son yıllardaki gelişimi ve tanıtımı ile bölge turizminden aldığı pay oranını arttırmaya çalışırken şehrin en kadim ilçelerinden olan Samsat'ta bu yarışta ' küllerinden doğan bir kadim şehir olarak' ben de varım! Diyor.
Misafiri olduğumuz Samsat Belediye Başkanı Halil Fırat 4 dönem Belediye başkanlığı yapmış olan babasından, girdiği seçim neticesinde görevi devralmış genç ve dinamik bir Belediye Başkanı ve Samsat'ın geleceğine ilişkin önemli ve vizyonel düşüncelere sahip. Bize mihmandarlık yaparken yaptığı açıklamalarda Samsat'ın binlerce yıllık tarihe sahip kadim bir kent olduğunu, Romalılar döneminde şehrin nüfusunun 70.000 gibi o yıllarda çok önemli sayılabilecek rakamlara kadar çıktığını dile getiriyor. Samsat'ın defalarca yağmalanması, yıkılması ve tekrar küllerinden doğması ise daha sona bize anlatacağı Aze ile Zeze'nin bedduasına ilişkin ilginç ipuçları da veriyor. Aze ve Zeze'ye ilişkin sorularımıza da hikayeyi yerinde anlatacağını belirterek bizi merak içerisinde bırakarak hayalindeki Samsat'ı anlatıyor.

Samsat; İnanç, doğa, su turizmine ev sahipliği yapan, Fırat'ın denize dönüştüğü ilçe.
Zeynel Abidin Kıymaz ve Adıyamanlı meslektaşlarımız ile beraber türbesini ziyaret edip ruhuna bir Fatiha okuduğumuz yapımı devam eden Sahabe, Saffan Bin Muattal Türbesi ve Külliyesi hakkında bilgi veren Halil Fırat İlçede birkaç türbenin daha varlığından bahsederek ilçenin doğru ve etkili bir tanıtım ile önemli inanç merkezi haline gelebileceğini, buna inandıklarını ve bunu da başaracaklarını belirterek; Bilindiği üzere Samsat Atatürk Barajının en geniş alanına sahip. Burada baraj su seviyesi en az 80 metre. Burada yaptığımız çevre düzenlemesi, inşa ettiğimiz 361 metre uzunluğu ile Türkiye'nin en uzun zipline'si, bölgede tek olan Martı Adası ve Belediyemize ait tekne ile yaptığımız turlar ile Samsat'ı Adıyaman ve bölge turizmi açısından önemli bir inanç ve doğa su sporları merkezi haline getirmeyi amaçlıyoruz. Sahip olduğumuz değerler ile bu potansiyele sahibiz. Yeter ki finansal açıdan ilgili kurum ve kuruluşlar bize destek versin' diyor.

Destansı bir aşk hikayesi; Aze ile Zeze
Gazeteci merakı ile birkaç kez sormama rağmen sabır telkin ederek bindiğimiz tekne turunda önce bize Martı Adasını tanıtan Başkan Halil Fırat daha sonra 'SAMSAT' tabelası önünde tekneyi durdurarak merakla beklediğimiz Aze ile Zeze'nin hikayesini anlatıyor; Samsat bundan 6.000 yıl öncesine dayanan tarihi ile nüfusu 74.000'lere kadar çıkmış ünlü düşünür Lukanos'un memleketi olan bir şehir. Su kemerleri, mozaikçileri ve kilimcileri ile meşhur olan Samsat'ta Mozaikçi Azi ile Kilimci Zeze birbirlerine sevdalanırlar ve bu sevdalarını birisi mozaiklerine biriside kilimlerine işler. Bu sevdayı duyan ve onları ayırmak isteyen dönemin Nemrudu, Aze ile Zeze'yi ayırmak ister ama başaramaz. Daha sonra Aze ile Zeze'nin Nemrut hanedanını yıkmak için isyan çıkartacağı iftirasını atarak onları idama mahkum ettirir. İdam edilecek Aze ve Zeze'ye son sözleri sorulduğunda Mozaikçi Aze ve Kilimci Zeze'nin ortak sözleri; Bize iftira atıldı. Bu iftira karşısında Samsat halkı mademki bizim yanınızda durmadı Ahdımız olsun ki, Samsat bundan sonra yansın, yıkılsın, harabeye dönsün, sular altında kalsın. Kurulsa dahi tekrar yıkılsın. Ve gerçekten de Samsat binlerce yıllık tarihi içerisinde kaç defa istilaya uğruyor, yakılıyor, yıkılıyor ve yeniden kuruluyor.' Başkan bu hikayeye ile günün finalini en sona sakladığını belirterek ekliyor; Aze ve Zeze dualarına bir şey daha ekliyorlar; Her kim mezarımıza her ne niyet ile ziyarete gelirse kabul olsun' sözlerini ekliyor ve yöre halkının kendisi de iftiraya uğrayan Sahabe, Saffan Bin Muattal Türbesi'ni ve Aze ve Zeze'nin türbesini ziyaret ettiğini dile getiriyor. Başkan; bu olaydan sonra Samsat'ta yaşayan mozaikçilerin burayı terk ederek güneye Belkıs'a gittiğini gün yüzüne çıkan Zeugma Mozaiklerinden ikisinin Samsatlı Zeuzus'a ait olduğunu kilimcilerin de kuzeye gittiğini ve kilimcilik mesleğinin hala Adıyaman'ın kuzey kesimlerinde devam ettiğini de hikayeye ekliyor.

Aze ve Zeze'nin Türbesi 'SAMSAT' tabelasının altında. Buraya sembolik bir türbe yapacağız
Finalin finalini en sona saklayan Başkan Halil Fırat, Aze ve Zeze'nin türbesinin sular içerisindeki ' SAMSAT' tabelasının altında olduğunu ve 80 metre derinlikte bulunduğunu. Çamur ve balçıktan dolayı dalış imkanı bulunmadığını belirterek: Buraya, Aze ve Zeze için yeni bir türbe yapacağız. İnşallah buraya tüm aşıklar ve dileği olanları bekleyeceğiz' diyor.
Sözü fazla uzatmayacağım; Her ne kadar güneşin doğuşun Nemrut'tan seyretmemiş olsam da şimdiye kadar Samsat'tan batışının, Fırat'a vuran yakamozlar eşliğinde muhteşem olduğunu söyleyebilirim.
Evet; Şanlıurfa'ya Harran'a, Mardin'e, Kızıltepe'ye hayat verirken yuttuğu Halfeti'ye turizmle can veren Fırat umarım ki diğer yuttuğu Samsat'a da can verir. Belediye Başkanı Halil Fırat bu vizyon ile kolları sıvamış tohumlar atılmış ve kollar sıvanmış. İnşallah verilecek destek ile bu süreç hızlanır.
Bir diğer sözüm de seyahat severlere; Fırat'ın kenarında su ve tarih ile iç içe sakin ve huzur dolu Aze ve Zeze'nin hikayesi, Nevali Çori'nin, Halfeti, Siverek, Takoran'ın karşı kıyısı Samsat sizleri bekliyor.