27. Bölge Şanlıurfa Eczacı Odası, Sosyal Güvenlik Kurumu, endüstri ve eczacı meslek kuruluşlarının katılımıyla Şanlıurfa'da gerçekleştirildi. Panele Şanlıurfa Eczacı Odası Başkanı Ecz. Süleyman Açar, Gaziantep Eczacı Odası Başkanı Ecz. İrfan Demirci, İVEK Vakfı Başkanı Dr. Mahmut Tokaç ile Şanlıurfalıları eczacılar katıldı.

Jenerik ilaçlarda fiyat politikaları (Eşdeğer bandı, pasif ürünler, kombine ürünler geri ödeme süreçleri), Reçeteli/Reçetesiz ilaç geri ödeme modellerinin ele alındığı 1. Oturumun moderatörlüğünü, 37.Bölge Sivas Eczacı Odası Başkanı Ecz. Süha Özyazıcı yaptı. Panele konuşmacı olarak; Berko İlaç yönetim Kurulu Başkanı Ecz. Berat Beran, Ahmet Altuğ Oğuz (Tüm Ekip İlaç), Mahmut Özbek (W.Medicine İlaç), Ecz. A. Zekai Bardakçı (SGK-GSS Medula ve Bilg. Uygu. Dairesi), Dr.İ.Tuncay Alkan (SGK-GSS İlaç Daire Başkanlığı Şube Müd. V), Dr. Dilek Yılmaz (SGK-GSS İlaç Daire Başkanı) konuşmacı olarak katıldı.

2. Oturumda ise; İlaç ve tıbbi malzeme sözleşmelerine dair görüş ve öneriler ile SUT +Medula Entegrasyonu ele alındı. Panele konuşmacı olarak; SGK GSS – Yön.Hiz.Daire Bşk. Zehra Eryılmaz, SGK GSS – Mevzuat Takip Daire Bşk. Ertan Yığman, SGK GSS – İzleme, Risk, Kalite Daire Bşk. Ecz. Veysel Yıldız, SGK GSS – Araştırma ve Genel Daire Bşk. Sait Sağ, SGK GSS- Sözleşme ve Uygulama Daire Bşk. Fatih Sarıoğlu, SGK GSS – Sözleşme ve Uygulama Dairesi'nden Ecz. Meral Aksoy Kalıpçı, SGK GSS – Sözleşme ve Uygulama Dairesi'nden Ecz. Nesrin Afife Yılmaz ile SGK GSS Genel Müdürlük Makam AvukatıAv.Ayşen Güngör katıldı.

İVEK Vakfı'ndan da şu isimler yer aldı: Uzm.Ecz.Mücahit Yinanç, Ecz. Hüseyin Kenan Aktan, Ecz.İbrahim Yavuz, İsa Taktak, Ecz.Burcum Uzunoğlu.

Önemli konular ele alındı

İlk oturumda konuşan Berko İlaç Yönetim Kurulu Başkanı Ecz. Berat Beran, SGK ve Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu'nun yerli ilaç sanayisi için pozitif ayrımcılık yapmasını ve ileri teknoloji ilaç üretimi için mevcut teşvikler dışında politikalar geliştirilmesi gerektiğini söyledi. Bu oturumda; mevcut teşvik programlarının biyoteknolojik ilaç üretimi için yeterli olmadığı, ilaç ruhsatlandırma ve geri ödeme süreçlerinin eşgüdümlü olarak yürütülmesi gerektiği ifade edildi.

İkinci oturumda yapılan konuşmalarda; Pazar payı %1 olan ilaçların eşdeğer bandında bulunmasına ilişkin düzenleme için oranın yükseltilerek piyasada bulunmayan ilaçlar için çıkan farklar konusunda bir çalışma yapılacağı bildirildi.Reçetede bulunan ilaçların teslimi için kimlik numarası yanında ek doğrulama için çalışma yapıldığı ve sıklıkla hastanın almadığını ifade ettiği durumlar için protokol revizyonunda düzenleme yapılacağı belirtildi.

Protokolün 5.3.9 maddesinin revizyon görüşmelerinde düzenlenerek sehven girilen reçete teşhisleri için verilen sözleşme feshine varan cezanın hafifletileceği bildirildi.Sahte reçetelerde eczacı ve eczane çalışanlarının dahli olmadığı durumlarda kastı işleyen şahıslara rucü edilmesi için düzenleme yapılacağı ifade edildi.

Şanlıurfa Eczacı Odası tarafından önerilen reçete tesliminde SMS doğrulama kodu ile ilaç teslim basamaklarının düzenlenmesine ilişkin çalışma için SGK yetkililerine sunum yapılarak çalışmanın kurumca değerlendirileceği belirtildi.Kamu kurum iskontosunu vermeyen veya eksik uygulayan firmalar için konunun rehberlik ve teftiş başkanlığına iletildiği ve oluşturulacak rapor doğrultusunda firmalarla sözleşme imzalanması ve yaptırım uygulanması için çalışma yapılacağı kaydedildi.

Düzenlenen etkinliğe Mardin, Adıyaman, Kayseri ve Batman Eczacı Odalarından da katılım oldu.