AA / Nişabur'dan 1183 yılında Anadolu'ya gelerek halka İslamiyeti anlatmakla görevlendirilen ve Hoca Ahmet Yesevi'nin öğrencilerinden Şeyh Mesud'un içinde kabrinin bulunduğu türbe ve çevresindeki tarihi oyma kayaların olduğu bölge, geçen yıllarda yürütülen çalışmaların ardından ziyaretçilerini ağırlamaya devam ediyor.
Yapımı asırlar öncesine dayanan türbeye, ramazanda ziyaretçilerin artması bekleniyor.
Din Görevlileri Birliği Derneği (DİN-BİR-DER) Genel Başkanı Muhittin Hamdi Yıldırım yaptığı açıklamada, Kardeşlik Köprüsü Projesi kapsamında Şanlıurfa'ya geldiklerini söyledi.
Proje kapsamında 45 din görevlisiyle geldiklerini ve ziyaretlerini gerçekleştirdiklerini anlatan Yıldırım, şöyle konuştu:
'Daha önce Şeyh Mesud Zaviyesi'ni ziyaret etmek nasip olmamıştı, bugün kısmet oldu ve ziyaretimizi gerçekleştirdik. Bu tarihi yerler bizim köklerimizdir. Şanlıurfa'nın önemli dini mekanlarını ziyaret ettik. Şeyh Mesud Zaviyesi de görülmesi ve ziyaret edilmesi gereken bir mekan. Şeyh Mesud bir Allah dostudur. Ziyaret ettiğimiz için mutlu olduk.'
Emekli din görevlisi Hacı Kurt ise Şeyh Mesud Türbesi'nin bulunduğu bölgenin yapılan çalışmalarla güzel bir hale geldiğini ifade ederek, 'Şeyh Mesud, Şanlıurfa'nın manevi önderlerinden biri olarak bilinir. Şeyh Mesud Zaviyesi, bir gönül evi olarak açılmış. Türbenin bulunduğu zaviyenin mimarisi de farklıdır, kubbesinin üstü açıktır. Özellikle cuma günleri ve hafta sonları ziyaretçi yoğunluğu yaşanır.' diye konuştu.
- Şeyh Mesud Türbesi
Şanlıurfa'daki türbelerin en eski tarihlisi olan bu yapı, dört eyvanlı, kapalı Selçuklu medreseleri tarzında inşa edildi.
Eyvanın alt kısmında bulunan odada Şeyh Mesud'un mezarı, eyvan içerisinde de sandukası bulunuyor.
Yapının 100 metre kadar batısında bulunan bir sarnıcın yanındaki kaya üzerine yazılmış Arapça kitabede, 'Bu sarnıc, Nişaburlu Said Hengel'in oğlu Mesud tarafından miladi 30 Ekim 1183 tarihinde oyulmuştur.' ifadesi yer alıyor.