AA / Suriye'de Osmanlı Devleti'ne uzun yıllar hizmet eden Keyyali ailesi, padişah hediyesi olan dede yadigarlarını iç savaş ortamına rağmen korumayı başardı.
Hz. Muhammed'in soyundan geldiklerini ifade eden Keyyali ailesi, 500 yıllık el yazması bir Kuran-ı Kerimi de muhafaza ediyor.
Şeyh Tahir'in torunu Muhammed Keyyali yaptığı açıklamada, 'Dedem, Şeyh Tahir Sultan 2. Abdülhamid Han'ın daveti üzerine İstanbul'a gitti. Onun da katıldığı cuma namazında hutbeler verdi.' dedi.
Sultan Abdülhamid'in çocuklarını Şeyh Tahir'in eğitmesini istediğini anlatan Keyyali, 'Dedem, Sultan 2. Abdülhamid Han'ın evlatlarını aylarca eğitti. Buna karşılık da Sultan Abdülhamid, Osmaniye Nişanı'nı dedem Şeyh Tahir'e takdim etti.' şeklinde konuştu.
Osmaniye Nişanı ile birlikte ailesi için 1893 ve 1894'te özel fermanlar çıkarıldığını anlatan Keyyali, fermanda, ailesinin tüm vergilerden muaf tutulması, ailenin Osmanlı devleti himayesi altında korunmasının istendiği ifadelerinin yer aldığını vurguladı.
Keyyali, padişah hediyelerinin ailesi ve kendisi için çok önemli olduğunu, onları uzun yıllardır sakladıklarını söyledi.
Abdülhamid Han'ın mezarını ziyaret etmek istiyor
Keyyali, ailesinin Osmanlı devletine uzun yıllar hizmet ettiğini dile getirerek, 'Bir gün İstanbul'daki Sultan Abdülhamid'in ve orada ölen 2 akrabamın mezarlarını ziyaret etmek istiyorum.' dedi.
Muhammed Keyyali'nin oğlu Hasan Keyyeli de Beşşar Esed rejiminin okullarda Osmanlıyı işgalci olarak gösterdiğini söyleyerek 'Oysa biz Osmanlı döneminde yaşayan büyüklerimizden Osmanlı'nın adil, güvenilir, ilmi ve alimi takdir eden bir devlet olduğunu öğrendik.' diye konuştu.