İLKHA/ Yeşilay Cemiyeti Şanlıurfa Şubesi ve İl Sağlık Müdürlüğü '9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü' münasebetiyle kentin en büyük camisinden biri olan Dergah Camii'nde halka sigaranın zararlarını anlatan broşürler dağıttı.
Broşür dağıtımının ardından yapılan basın açıklamasında, Türkiye'de 16 milyon kişinin sigara kullandığı belirtilerek, sigaradan dolayı günde 300 kişinin, yılda ise yaklaşık 100 bin kişinin hayatını kaybettiği ifade edildi.

'Türkiye'de 16 milyon kişi, sigara kullanıyor'
Yeşilay Cemiyeti Şanlıurfa Şubesi Gençlik Komisyonu adına basın açıklamasını okuyan Sadık Çiftçi, 1987 yılından bu yana Dünya Sağlık Örgütü tarafından 9 Şubatın Dünya Sigarayı Bırakma Günü olarak kabul edildiğini belirterek, 'Sağlık Bakanlığı verilerine göre Türkiye'de 16 milyon kişi, sigara kullanıyor, günde 300 kişi, yılda ise yaklaşık 100 bin kişi sigaradan ölüyor. Dünyada her yıl 10 kişiden 1'i, toplamda 6 milyon kişi sigaradan dolayı hayatını kaybetmektedir. Vücudumuzdaki her organa zarar veren sigara, kadınların hayatından 23 yıl, erkeklerin hayatından ise 28 yıl çalıyor. Dünya sağlık örgütü verilerine göre tütün, akciğer kanseri, kalp ve birçok rahatsızlığa doğrudan sebep olmaktadır.' dedi.

'Sigara, kanserden ölenlerin yüzde 22'sinden sorumludur'
Sigaranın içinde 4 binden fazla zararlı madde tespit edildiğini belirten Çiftçi, 'Sigara, kanserden ölenlerin yüzde 22'sinden sorumludur. 600 bin kişi sigara içmeyip, sigara dumanına maruz kaldığı için hayatını kaybediyor. Ülkemizde sigaranın yol açtığı sağlık sorunları nedeniyle yılda 2,72 milyar dolar zarar oluşuyor. Dünyada bu dev sigara endüstrisinin boyutu 200 milyar dolar olarak hesaplanıyor.' dedi.
Yeşilay Cemiyeti Şanlıurfa Şube Başkanı Muharrem Çelik ise, tüm toplumun sigaraya karşı bir olup mücadele içerisine girmesi gerektiğini ifade ederek, herkesi sigarayı bırakmaya davet etti.