Seyfullah POLAT / Kış mevsiminin gelmesiyle birlikte soğukların kendini htirdiği Şanlıurfa'da, mevsimsel hastalıklardan korunmak isteyen vatandaşlar, aktarlarda satılan ve doğal bitkilerden hazırlanan takviye karışımlara yöneldi. Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Aktar Halil Demirkol, vatandaşlara bal ve tıbbı bitkilerin karışımıyla hazırlanan özel tarifleri anlattı.
Kış hastalıklarından korunmak için ecdadımızın izlediği yolları önerdiklerini belirten Demirkol, 'Peygamberimizin hadislerinde birçok hastalıkta tedavi yöntemi olarak tavsiye ettiği bal, çeşitli bitkilerle karıştırılarak Kış mevsiminde enfeksiyon ve hastalıklara karşı kullanılan koruyucu bir macun halini alıyor' diye konuştu. Vatandaşların oluşabilecek rahatsızlıklara karşı en çok tükettiği bitkilerin Ekinezya ile Adaçayı olduğunu söyleyen Demirkol, üst solunum yolu rahatsızlığına Zencefil, Zerdeçal, Harnup gibi ürünlerin iyi geleceğini ifade etti.

'OSMANLI FORMULÜ' MACUNUN TARİFİ
Balın, çeşitli tıbbi bitkilerle karıştırılarak Kış hastalıklarına karşı koruyucu bir macun halini aldığını aktaran Aktar Halil Demirkol, Konya ve Ankara gibi kışın sert geçtiği illerde de sıkça kullanılan macunun nasıl hazırlanacağını anlattı. Demirkol, '50 gram Zencefil, 25 gram Zerdeçal, 50 gram Çörek Otu, 50 gram Polen, 25 gram Harnup, 10 gram Havlıcan ve 10 gram tarçın tozları 1 kilogram bal ile karıştırılır. Sabah-Akşam çocuklarda 1 çay kaşığı, yetişkinlerde 1 yemek kaşığı olarak tüketilir' diyerek bu macun sayesinde vücut direncinin arttığını ve hastalıklara karşı bağışıklık sisteminin güçlendiğini söyledi.

MACUNUN ALTERNATİFİ BİTKİ ÇAYI TARİFİ
Balın geçmiş dönemlerde her evin sofrasında bulunduğunu dile getiren Aktar Halil Demirkol, Macun tercih etmeyen vatandaşlar için ise bitki çayı tarifi verdi. Demirkol, ' Tarçın, Kök Zencefil, Keçiboynuzu, Havlıcan, az miktarda Kakule, az miktarda Nar Çiçeği ve Ekinezya karışımı su içerisinde 3 dakika kaynatılıp, 5 dakika demlenmeye bırakılır. Hazırlanan karışım süzülerek bal ile karıştırılır ve ılık bir şekilde tüketilir' diyerek tüketim esnasında karışımın ılık olmasına özen gösterilmesi gerektiğini vurguladı.

ALERJİK DUYARLILIĞI OLANLAR, DOKTOR ONAYINA BAŞVURSUN
Bazı vatandaşların alerjik hastalıklar nedeniyle karışımın içinde yer alan bitkilere tepki verebildiğini dile getiren Demirkol, 'Piyasada maalesef işini düzgün yapmayan insanlar da var. Vatandaşlar öncelikle tanıdıkları ve bildikleri yerlerden alışveriş yapmalılar. Bunun yanında. alerjik duyarlılığı olan kardeşlerimiz, bu tür karışımları tüketmeden önce uzman bir doktora başvurabilir' diyerek uyarılarda bulundu.