Tuğba Polat

Fıstık ailesinin hobi olarak ürettiği bıttım ( menengiç, yabani fıstık) reçeli yoğun ilgi görüyor.

Atadan, deden fıstık üretimi ve ticareti dolayısı ile ' Fıstık Ailesi', olarak bilinen , vefat eden babaları Mehmet Kara ' Hac Fıstık' olarak anılan aileden gelen Ayşe- Ali İhsan Kara'nın yabani fıstık olarak bilinen bıttımdan ürettikleri bıttım reçeli yoğun ilgi görüyor.

Daha önce bir tanıdıkları vasıtası ile hobi amaçlı fıstık reçeli üreten ' Fıstık ailesi' kendi fıstık bahçelerinde bulunan bıttım ağacından ürettikleri bıttım reçelini tanıdık dostlarına ikram ettiklerini ve çok güzel geri dönüş aldıklarını belirterek fıstık reçelinin Şanlıurfa, Gaziantep, Siirt gibi illerde üretildiğini bildiklerini ve bildikleri kadar bıttım reçelinin ilk defa kendileri tarafından üretildiğini dile getirdi.

Bıttım reçeli yapma fikri konusunda gazetemize açıklamada bulunan Ayşe Kara çocukluğundan bu tarafa bağ bahçe işleri ile uğraştığını ve mutfak konusunda da meraklı olduğunu belirterek; Ev işlerinden fırsat buldukça çeşitli meyvelerden reçel yapıyorum. Daha önce İstanbul'da bulunan bir tanıdık vesilesi ile fıstık reçeli yaptım. Bahçemizde bulunan bıttım ağaçlarındaki yabani fıstıkları nasıl değerlendirebiliriz düşüncesi üzerine de bıttım reçelini denedim. Hem kendimiz yedik hem de eşe dosta hediye ettik. Gelen geri dönüşler çok güzeldi. Bıttım reçelimizin de beğenilmesi bizi çok mutlu etti. Bu hobiler ile uğraşırken en büyük desteği eşim Ali İhsan Kara'dan görüyorum ' dedi.

Bıttım reçeli hakkında da bilgi veren Ayşe Kara bıttım reçeli için toplanaca yabani fıstıkların belli bir zaman diliminde toplanması gerektiğini belirterek; Mayıs ortalarına doğru bıttım ağacının meyveleri belli bir olgunluğa gelince toplanması lazım. Bu süre biraz uzarsa olgunlaşan bıttımlar reçel için uygun olmuyor' diyerek bıttım reçeli yapımın şimdilik hobi amaçlı yaptıklarını dile getirdi.