Seyfullah Polat

Fenilketonüri ve diğer çocuk metabolizma hastaları Ekim ayında Şanlıurfa'ya atandığı açıklanan Çocuk Metabolizma Doktorunun neden göreve başlamadığını merak ediyor.

Şanlıurfa'da Çocuk Metabolizma Doktoru yokluğu sebebi ile teşhis, ilaç, rapor ve kontrol amaçlı sık sık başka şehirlere gitmek zorunda kalan Şanlıurfalı Fenilketonüri hastaları ve aileleri Ekim ayında Şanlıurfa'ya atandığı açıklanan Çocuk Metabolizma Doktorunun hala göreve başlamadığını belirterek yetkililerden açıklama beklediklerini belirttiler.

Çocuk Metabolizma Doktoru olmamasından veya gelen doktorlarından başka şehre tayin olmasından dolayı sık sık mağduriyetler yaşayan Şanlıurfalı Fenilketonüri hastaları ve hasta aileleri Ağustos ayında Şanlıurfa'da görev yapan Çocuk Metabolizma doktorunun başka şehre tayinin çıkması ile yine teşhis, tedavi, rapor ilaç ve kontrol amaçlı başka şehirlere gitmek zorunda kaldıklarını belirterek Ekim ayında Şanlıurfa İl Sağlık Müdürlüğü tarafından 89. Mecburi Hizmet kurasında Şanlıurfa'ya tayini gerçekleştirilen 60 uzman doktor arasında bulunduğu belirtilen Çocuk Metabolizma doktorunun neden göreve başlamadığını merak ediyor.

Konu hakkında gazetemize açıklamada bulunan Şanlıurfa Fenilketonüri ( PKU) Hastaları Eğitim, Kültür, Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği ( ŞUPKU) Başkanı Mustafa Çiftçi, doktor yokluğunun hasta ve hasta yakınlarını mağdur ettiğini belirterek; Doktor sorunumuzun çözümü için Ağustos ayında Sağlık Bakanlığı yetkilileri ve Şanlıurfa Milletvekillerimiz ile çeşitli görüşmelerimiz oldu. Tayin dönemine kadar geçici olarak ilimize ayda 2 sefer ve toplamda 4 gün olmak üzere hastalarımızı muayene edecek, ilaç ve raporlarını düzenleyecek doktor ataması yapıldı. Sevinçle karşıladığımız bu durum maalesef yeni doktor ataması yapılacağı açıklaması ile birlikte akamete uğradı. 18 Ekim 2019 tarihinde gerek yetkililer gerekse siyasilerimiz tarafından Fenilketonüri (PKU), Gulitarik tip1, Dallı Zincirli Metabolik hastalık gibi nadir hastalıklar ile mücadele eden hastalara müjde olarak verilen doktor ataması ile görev başlaması gereken doktorumuz henüz göreve başlamadı. Mağdur olan hastalarımız bizlere soruyor; hani doktor nerede?' diyerek yetkililerden açıklama beklediklerini ve sorunun çözümünü istediklerini dile getirdi.