İLKHA/ Esnaf, Coronavirus sürecinde kısıtlamalar, yasaklar ve iş yeri kapatmalarının ardından tüm dünyada etkili olan ekonomik kriz ile sarsılmıştı. Esnaf bugün de girdi fiyatları ve elektrik fiyatlarına yapılan yüzde 127'lik elektrik zammı ile mücadele veriyor.
Elektrik fiyatlarına yapılan zamlarla birlikte elektrik faturalarını ödemeyecek duruma gelen esnaf, bir an önce elektrik zamlarının geri çekilmesini talep ediyor.
Şanlıurfa'nın Haliliye ilçesinde 3 yıldır restaurant işleten Faruk Akbaş, ocak ayı elektrik faturasının 42 bin 33 lira 60 kuruş geldiğini belirterek, gelen faturanın kabul edilemez olduğunu ifade etti.
Daha önceleri kış aylarında 13 bin lira ile 14 bin lira arasında elektrik faturası geldiğini belirten Akbaş, Ocak ayı faturasının 42 bin 33 lira 60 kuruş gelmesi ile sarsıldı.
İşletmesinde 33 kişiyi istihdam ettiğini belirten Akbaş, asgari ücrete yapılan zam ve sigorta giderlerinin artması ile birlikte zor durumda kaldığını vurguladı.

'İşletmemizi kapatmamak adına elimizden gelen bütün gayreti gösteriyoruz'
Şanlıurfa'da yaklaşık 3 yıl önce 3 milyon sermaye ile restaurant açtığını belirten Akbaş, 'İşletmemiz, Şanlıurfa'da kurulmuş olan bir restauranttır. İşletmemizde şu an itibarıyla 33 personel çalışmaktadır.Yaklaşık 3 yıldır faaliyet göstermekteyiz. Burayı 3 milyon TL sermaye ile açtık. 3 yıl sonra geldiğimiz noktada 'pandemi krizi', arkasından 'ekonomik kriz', şimdi de 'elektrik krizi' ile birlikte gerçekten çok zor günler geçiriyoruz. İşletmemizi kapatmamak adına elimizden gelen bütün gayreti gösteriyoruz. Öz kaynaklarımızla günü kurtarmaya çalışıyoruz.' ifadelerini kullandı.

'Ocak ayının faturası ise 42 bin 33 lira 60 kuruş olarak geldi'
Her gün girdi fiyatlarının arttığını ve ürünlere zam geldiğini vurgulayan Akbaş, 'Daha önce kış aylarında 13 bin lira ile 14 bin lira arasında gelen elektrik faturası, 12. ayda 18 bin 650 lira geldi. Ocak ayının faturası ise 42 bin 33 lira 60 kuruş olarak geldi. Zaten asgari ücretin artışı ile birlikte yükümüz katlandı. Sigorta ücretleri arttı ve bunun yanında bütün girdiler yükseldi. Gıdada son 2 senedir zamsız aldığımız ürün yok. Her gün zam üzerine zam gelince aynı şekilde fiyatlarımıza gelen zamları yansıtamıyoruz. Burada hitap ettiğimiz kitlenin alım gücü bellidir. Zaten biz sabit ücretliye hitap ediyoruz. Sabit ücretli 4 bin lira ile 5 bin lira arasında maaş aldığı için buraya gelerek yüksek fiyata yemek yiyemez. Bizde bunu gördüğümüz için gelen zamları fiyatlarımıza yansıtamıyoruz. Yansıtamadığımız için de bütün yükü kaldırmak zorunda kalıyoruz. Bu durumda bizi çok zora sokuyor.'diye konuştu.

'Zamlar, vatandaşı ezmeden ve yükünü ağırlaştırmadan orantılı olmalıdır'
Esnafın gelen elektrik zamları ile birlikte zor durumda kaldığını belirten Akbaş, 'Bu ay gelen elektrik faturamız 42 bin 33 lira 60 kuruş geldi. Bu faturayı da ayın 15'inde ödeyeceğiz. Bu fatura bir günde bin 500 liraya tekabül ediyor. Hiçbir esnaf bu yükü kaldıramaz. Bütün dünyada enerji fiyatının yükseldiğini biliyoruz. Hükümetten beklentimiz; bu durumun makul bir seviyeye çekilmesidir. Elektrik bir ihtiyaçtır. Su bir ihtiyaçtır. Zamlar, vatandaşı ezmeden ve yükünü ağırlaştırmadan orantılı olmalıdır. Son gelen yüzde 127 zam hiçbir şekilde kabul edilemez. Yüzde 35-40 ya da yüzde 50 olabilirdi. Zaten geçen seneden beri her gün elektriğe zam geliyor. 12. ay içerisinde bir gecede elektrik fiyatlarına gelen yüzde 127'lik zam kabul edilemez.' şeklinde konuştu.

'Elektriğe yapılan son zammın geri çekilmesini istiyoruz'
Elektrik faturalarında yapılan son güncellemenin işletmeleri kapsamadığını ifade eden Akbaş, ' Yapılan güncelleme bizim gibi işletmeleri kapsamıyor. O durum evlerle ilgili bir konudur. Çocuk sayısı az olan aileleri kapsayan bir güncelleme olduğunu düşünüyorum. Şu an hayat elektrik üzerine dönüyor. Bütün hayatımız elektrik ile idame ediliyor. Devlet, elektrikli araç üretimine başlıyor. Elektriğe yapılan son zammın geri çekilmesini istiyoruz. Elektrik fiyatlarının mutlaka makul bir seviyeye getirilmesini talep ediyoruz. Cumhurbaşkanı, bugüne kadar hep halkın yanında yer aldı. Bizim sesimizi de duyacağına inanıyoruz.'dedi.