Yüksel Polat

3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası münasebetiyle organ nakli hakkında bilgi veren Doktorlar vatandaşlara organ bağışı konusunda çağrıda bulundu.

Organ bağışı bekleyen binlerce hastanın bulunduğu Türkiye'de 3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası münasebeti ile Sağlık Bakanlığı tarafından vatandaşları organ bağışı hakkında bilgilendirmek ve organ bağışı için teşvik etmek için kampanya başlatılırken Şanlıurfa İl Sağlık Müdürlüğü de afiş, seminer, gibi etkinlikler ile bilgilendirme çalışmalarında bulunuyor.

Şanlıurfalı vatandaşları organ nakli konusunda bilgilendirmek için Sosyal medya üzerinden yapılan bilgilendirme çalışmasında konu hakkında bilgi veren Şanlıurfa Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Dr. Öğretim Üyesi Ahmet Kaya yaptığı açıklamada Türkiye'de binlerce hastanın organ nakli beklediğini belirterek; Gelişmiş ülkelerde olduğu gibi Türkiye'de de organ nakli konusunda önemli gelişmeler kat edilmiştir. Teknolojik gelişmeler ışığında ülkemizde çok başarılı organ nakilleri gerçekleştirilmektedir. Bu manada Şanlıurfa Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanemizde organ nakli yapacak hastanelere transfer edilmek üzere teknik ortamımız mevcuttur' diyerek organ naklinin önemine vurgu yaptı. Başhekim Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Kaya Türkiye'de organ olarak, böbrek, deri, karaciğer, kalp, akciğer, pankreas ve ince bağırsak nakilleri; doku olarak kemik, kemik iliği, kornea ve kalp kapağı nakilleri yapıldığını belirterek Organ bağışı yapmak isteyen vatandaşların, İl sağlık müdürlükleri, hastaneler, organ nakli yapan merkezler, aile hekimliklerine başvurabileceklerini sözlerine ekledi.

Yeterli organ bağışı yok

Mehmet Akif İnan Eğitim Ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Metin Yalçın ise yaptığı açıklamada Türkiye'de yaklaşık 30 bin hastanın organ nakli beklediğini belirterek; Günümüzde en büyük sıkıntı yeterli organ bağışının olmamasıdır. Vatandaşlarımız bu konunda verecekleri kararda tereddüt etmemelidir. Bu hayırseverlik ile bir çok canlar yeniden hayata tutunmaktadır.' Diyerek vatandaşları organ bağışına davet ettikten sonra ilgili Doktorların katılımı ile gerçekleştirilecek böbrek nakli toplantısı ile Şanlıurfa'da kurulması planlanan Böbrek Nakil Merkezi'nin ilk adımlarını atacaklarını dile getirdi.