İLKHA/ Hilvan'a bağlı Karaburç köyünde ikamet eden çiftçiler, güzel havayı fırsat bilerek, nohut ekimine başladılar.
Nohut ekimine başlayan çiftçiler, geçen sene nohudun para etmediğini, fiyatlardan dolayı geçen seneden kalma ürünlerinin olduğunu ve bu sene fiyatlar konusunda iyileşme yapılmasını istedi.
Fiyatlardan dolayı geçen seneden kalma nohutlarının olduğunu söyleyen Vedat Bedlek, 'Nohut ekimine başladık, yaklaşık 60 dönüm ekiyorum. Dönüm başına 16 kilo tohum ekiyoruz. Geçen sene tohumun kilosunu 6-7 liradan aldık şu anda nohudu 2 liradan satamıyoruz. Geçen seneden kalma nohutlarımız var. Şu anda zor durumdayız, mağduruz yetkililere sesleniyoruz İnşallah bir fiyat yükselişi olur. Geçen seneki nohudumuzu satamadığımız için şimdi fazla umudumuz yok. İnşallah fiyatlar biraz yükselir. Diğer ürünlere göre nohudun gübrelemesinin olmayışı bir avantajdır. Yağış olursa verim çok güzel oluyor. İnşallah nohut fiyatı yaklaşık 3,5 liraya giderse umduğumuz olur fazla bir fiyat istemiyoruz.' diye konuştu
Çiftçilerin şu anda zarar da olduğunu belirten Mahmut Bedlek adlı çiftçi de 'Ben 30 dönüm ektim, geçen sene tohumun kilosunu 6 liradan aldım. Sattığımda ise 2,5 liradan sattım. Gerçekten zarar ettik. Nohudun masrafı olmadığı için çoğu çiftçi nohut ekime başladı. Nohutta para etmedi bakalım Allah büyüktür İnşallah bu sene biraz iyiye gider. Yaklaşık 6 ay yetişmesi sürüyor biraz yağmura ve ilaca da bağlıdır, işçiliği de var. Sulama imkanları olursa daha iyi verim alınabiliyor. Herkesin de sulama imkanı yok. Sulayanlarda kuyu suyundan suluyor. Fırat bize yaklaşık 5 kilometre uzakta suyu getirmek için en ez 150 bin gibi bir masraf gerektiriyor.' dedi.
Marketlerde fiyatların yüksek olduğunu ve asıl emek sarf eden çiftçinin emeğinin karşılığını alamadığını söyleye çiftçi İbrahim Halil Bedlek ise 'Kendim 40 dönüm ekiyorum. Vatandaşlara da ekim yapıyorum. Çiftçilerin isteğine göre, değerlendirme yapıp dönüm başına 14-15-16 kilo gibi tohum ekiyoruz. Diğer ürünlere göre nohudun ekilmesi biraz daha avantajlı olduğunu düşünüyorum. Fiyatlar konusunda mağduriyetler yaşıyoruz. Marketlerde fiyatlar yüksek. Herhalde ambalaj olduğu için fiyatlar yüksek. Çiftçi baya bir emek sarf ediyor ama emeğinin karşılığını alamıyor. Karaburç köyünden tarım yetkililerine sesleniyoruz bu işe bir el atmalarını istiyoruz.' diye konuştu.