AA / Anadolu Yazarlar Birliği tarafından, Eyyübiye Belediyesi işbirliğinde gerçekleştirilen ve Türkiye'nin çeşitli yerlerinden gelen şairlerin katıldığı ilk program, Harran Üniversitesi'nde yapıldı.
Anadolu Yazarlar Birliği Genel Başkanı Yusuf Tosun, burada yaptığı konuşmada, etkinliğin bu yılki onur konuğu Nuri Pakdil'in rahatsızlığı nedeniyle programa katılamayacağını söyledi.
"Şiir Lisede" başlığıyla bugün öğrencilerle buluştuklarını belirten Tosun, etkinlikle tüm insanlara barış, hoşgörü ve kardeşlik mesajı vermek istediklerini ifade etti.
Bu yılki ana temanın "Anadolu'nun Dilleri" olduğunun altını çizen Tosun, Anadolu'da kullanılan Türkçe, Kürtçe, Arapça, Çerkezce, Lazca, Zazaca ve Gürcüce dillerini anlamaya ve anlatmaya çalışacaklarını kaydetti.
Programın çözüm sürecine de katkıda bulunacağına inandığını vurgulayan Yusuf Tosun, "Yarın akşam da bu dillerde şiirler okuyacağız. Böylelikle ülkenin her tarafına barış ve kardeşlik mesajı vereceğiz" dedi.
Konuyu daha iyi anlamak adına, programdan sonra "Tarihin Sıfır Noktası" olarak nitelendirilen Göbeklitepe'yi de ziyaret edeceklerini aktaran Tosun, yarın akşam düzenlenecek şiir gecesine tüm vatandaşları da davet etti.
Konuşmaların ardından Yrd. Doç. Dr. Mahmut Kaya'nın moderatörlüğündeki panelde, Yıldız Ramazanoğlu, İsa Kocakaplan, Hasan Akçay ve Celal Fedai şiire dair düşüncelerini dile getirdi.

Şiir dinletisi
"Anadolu'nun Dilleri" temasıyla düzenlenen "6. Uluslararası Balıklıgöl Şiir Akşamları" etkinlikleri kapsamında, Türkiye'nin farklı şehirlerinden gelen şairler Şanlıurfa'da şiirlerini seslendirdi.
Anadolu Yazarlar Birliği tarafından, Eyyübiye Belediyesi işbirliğinde gerçekleştirilen ve ülkenin çeşitli yerlerinden gelen şairlerin katıldığı program, tarihi Balıklıgöl yerleşkesinde gerçekleştirildi.
Anadolu Yazarlar Birliği Genel Başkanı Yusuf Tosun, burada yaptığı konuşmada, kadim bir şehirde bulunmanın mutluluğunu yaşadığını belirtti.
Şanlıurfa'da bulundukları süre içerisinde Halep, Şam, Kudüs, Mekke ve Medine'nin kardeş şehir olduğunu hissettiklerini aktaran Tosun, "Anadolu'nun kadim bir medeniyet olduğunu ve tam da medeniyetlerin kavşağında yaşadığımızı burada gördük. Türküyle Kürdüyle Çerkeziyle Lazıyla tam da böyle bir medeniyette bir kez daha yaşadığımızı hissettik. Ve biz de istedik ki Anadolu'nun dilleriyle bu medeniyetimizi, bu kardeşliğimizi, bu dostluğumuzu, bu naif yüreklerin sesinden dinleyelim. Bu yüzden bu yılki Balıklıgöl şiir dinletisinin temasını 'Anadolu'nun Dilleri'nden oluşturduk" şeklinde konuştu.
Eyyübiye Belediye Başkanı Mehmet Ekinci ise Şanlıurfa'nın tarih boyunca şiirin ve sanatın merkezi olduğunu ifade ederek, etkinliğin burada yapılmasının anlamlı olduğunu söyledi.
Etkinlikte emeği geçenlere teşekkür eden Ekinci, "Çözüm sürecinin olduğu bu dönemde, cumhuriyet döneminin en büyük sosyal projesinin gerçekleşmeye doğru hızla ilerlediği bir dönemde 'Anadoluyum ben tanıyor musun' temasıyla böyle bir organizasyon zamana uygun bir şekilde düzenlenmiştir" dedi.
Ekinci, programda Anadolu'daki birçok dilde şiirler okunacağını, sadece Ermenice şiir okunmayacağını, bunun nedeninin ise son birkaç günde Türkiye'ye yönelik baskıcı tavırların olduğunu ifade etti.

- Her dilde şiir okundu
Konuşmaların ardından etkinlik kapsamında Zeynep Arkan, Sümeyye Betül, Sıtkı Caney, Sıddık Ertaş, Faruk Habiboğlu, Serdar Kacır, Şakir Kurtulmuş, Bejan Matur, Mustafa Özçelik ve Cihan Ülsen (Türkçe), Hasip Bingöl (Zazaca), Mustafa Özkurt Çupinaşi (Lazca), Hamid Omeri (Kürtçe), Kevser Ruhi (Gürcüce), Zafer Sürer (Çerkezce), Emrah Tahiroğlu (Arapça) şiirlerini seslendirdi.