İçişleri Bakanlığının valiliklere gönderdiği 'Koronavirüs Denetimleri' genelgesi kapsamında ülke genelinde pazarlar, iş yerleri, marketler, toplu taşıma araçları, alışveriş alanları, lokantalar, kafeteryalar ve taksilerde denetimler yapılıyor.

İstanbul İl Jandarma Komutanlığı, 201 jandarma asayiş, 40 motosikletli asayiş/trafik, 62 jandarma trafik timi olmak üzere toplam 303 tim ve 4 bin 376 personelle İçişleri Bakanlığı Genelgesi gereğince sorumluluk sahası noktalarında kontroller yürütüyor.

Ekipler, vatandaşların güvenli seyahat edebilmeleri ve koronavirüs önlemlerine ilişkin genelgelerde belirtilen hususlar ile İstanbul İl Hıfzıssıhha Kurulunca alınan kararlar gereği, sosyal mesafe kuralına ve maske kullanımı zorunluluğuna uyulup uyulmadığını denetleniyor.

Sahil bölgelerinde sıkı denetim

Denetimler Ege'nin önemli turizm merkezlerinden Kuşadası, Didim ile Çeşme'de deniz ve karadan devam ediyor.

Turizm sezonu nedeniyle yoğunluk yaşanan Kuşadası ve Didim ilçelerinde de deniz ile karadan denetim yapıldı.

Şezlongların arasındaki sosyal mesafeye riayet etmeyen vatandaşlar tek tek ikaz edildi.

Deniz polisi ve sahil güvenlik ekipleri de teknelerde koronavirüs tedbirlerine uymaları konusunda kaptanları uyardı.Kuşadası'nda ise polis, jandarma ve zabıta ekipleri, iş yerleri ile plajlarda denetim yaptı.

Bayramda tatilci yoğunluğuyla gündeme gelen İzmir'in Çeşme ilçesinde de turistik işletmelerin yanında çarşı ve plajlarda tedbirlere uyulup uyulmadığını kontrol eden ekipler, vatandaşlara bilgilendirme ve uyarılarda bulunuyor.

Trakya'da Kovid-19 tedbirleri denetimi

Edirne'de Vali Ekrem Canalp, Saraçlar Caddesi'nde denetimlere katıldı.

Vali Canalp, gazetecilere yaptığı açıklamada, 'Bizim denetimlerde temel amacımız, bir anlayışı, felsefeyi yaymak ve kurallara uyma kültürünü geliştirebilmektir.' diye konuştu.

Kırklareli ile Tekirdağ'da da polis, jandarma ve zabıta ekipleri, İçişleri Bakanlığı genelgesi gereğince sorumluluk sahalarında kontroller yapıldı.

Diyarbakır

Diyarbakır'da Vali Münir Karaloğlu, merkez Yenişehir ilçesinde Ekinciler Caddesindeki denetimlere katılarak işletmelerde ve araçlarda sosyal mesafe kuralı, hijyen ve maske kullanımı zorunluluğuna uyulup uyulmadığını denetledi.

İşletmeci, çalışan, toplu taşıma araçlarının şoförleri ve vatandaşlarla sohbet eden Karaloğlu, sosyal mesafe kuralına uyulmasını, maske kullanılmasını ve hijyen kurallarına uygun hareket edilmesini istedi.

Bu arada kentte zırhlı polis araçlarından Türkçe, Kürtçe ve Zazaca Kovid-19 tedbirlerine uyulması yönünde uyarı anonsları da yapıldı.

Jandarmadan denetim

İl Jandarma Komutanlığı ekipleri ise İçişleri Bakanlığınca 'Sağlık için hepimiz için' sloganıyla Türkiye genelinde uygulanan Kovid-19 tedbirleri kapsamında Diyarbakır-Bingöl kara yolu üzerinde Sur ilçesindeki Mermer Jandarma Karakolu önündeki kontrol noktasında denetim yaptı.

Durdurulan araçlarda sürücü ve yolcuların sosyal mesafe kuralı ve maske kullanımı zorunluluğuna uyup uymadığı kontrol edilirken, emniyet ve asayişin sağlanması için denetimler yapıldı.

Denizli

Denizli'de Vali Ali Fuat Atik, Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan ve İl Sağlık Müdürü Berna Öztürk'ün katılımıyla Bayramyeri Meydanı ve Kaleiçi Çarşısı'nda işletmeler denetlendi.

Maskesi olmayanları uyaran, bazı vatandaşlara maske takan Vali Atik, fatura yatırmak isteyen 73 yaşındaki Hasan Keklik'e yardım etti.

Kentte salgın sürecini sıkıntısız atlatmak için ellerinden geleni yaptıklarını ifade eden Atik, genel olarak alınan önlemlere uyulduğunu gördüklerini söyledi.

Manisa

Manisa'da da Yunusemre ilçesindeki denetimlere katılan Vali Yaşar Karadeniz, işletmelerde sosyal mesafe kuralı, hijyen ve maske kullanımı zorunluluğuna uyulup uyulmadığını kontrol etti, iş yeri sahipleri ve müşterilere kuralları hatırlattı.

Uşak

Uşak'ta Sigorta Pazar Yeri ve Ata Park mevkisinde devam eden denetimlere katılan Vali Funda Kocabıyık da esnaf ve vatandaşlarla sohbet etti.

Salgının yayılmasını engellemek için herkese görev düştüğünü ifade eden Kocabıyık, 'Denetimlerim sırasında özellikle market, kafeterya ve lokantalarda iş yeri sahiplerimizin tedbirlere sıkı sıkıya uyduğunu görmek beni oldukça memnun etti. Bu duyarlılıkla ümit ediyorum ki bu süreci en az olumsuzlukla sonlandıracağız.' dedi.

İçişleri Bakan Yardımcısı Çataklı, Malatya'da Kovid-19 tedbirleri denetimine katıldı

İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı, beraberindeki Malatya Valisi Aydın Baruş ve Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan ile 'Sağlık İçin Hepimiz İçin' sloganıyla gerçekleştirilen denetime katıldı.

Valilik civarındaki iş yerlerini denetleyen Çataklı, çalışanlara maske takmaları ve hijyen kurallarına uymaları konusunda uyarılarda bulundu.

Denetimlerin ardından gazetecilere açıklamalarda bulunan Çataklı, Pütürge ilçesinde meydana gelen 5,2 büyüklüğündeki deprem nedeniyle tüm Malatyalılara geçmiş olsun dileklerini iletti.

Çataklı, dünyanın büyük bir sıkıntıyla, salgınla karşı karşıya olduğuna dikkati çekerek, şöyle devam etti:

'Bundan ülkemiz de büyük oranda etkileniyor. Türkiye olarak salgının ortaya çıkmasından bu yana yoğun tedbirler aldık. Bütün kurum ve kuruluşlarımız yoğun gayret gösterdiler ve bugünlere kadar geldik. Bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de gelinen noktada salgının etkisi ortadan kalkmış değil. Bugün bu çerçevede Sayın Bakanımızın talimatları doğrultusunda bütün ülke sathında genel denetimler yapıyoruz. Denetimlere Sayın Bakanımız, bakan yardımcılarımız, emniyetten, jandarmadan üst düzey yöneticilerimiz katılacak. İllerde valilerimiz, ilçelerde kaymakamlarımız başkanlığında bütün imkan, personel kapasitemiz dahil kullanılmak üzere bir genel denetim seferberliği yapılacak. Bu anlamda bütün iş yerleri, sosyal mekanlar, ulaşım araçları bir planlama dahilinde denetlenerek belirlenmiş hijyen kullarına uyulup uyulmadığı hususunda bir çalışma yapılıp, farkındalık oluşturulmaya çalışılacak.'

'Toplumsal farkındalığın yeniden oluşturulmasına ihtiyaç var'

Bu kapsamda İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun talimatları doğrultusunda Malatya'ya geldiğini belirten Çataklı, kentte depremle ilgili çalışmaların yanı sıra Kovid-19 tedbirleri denetimine katıldığını dile getirdi.

Çataklı, iş yerlerini denetleyerek hem alınan tedbirleri görmeye hem de tavsiyelerde bulunmaya çalıştıklarını anlatarak, şunları kaydetti:

'Bu işin temel bir çözümü var. Aslında çok basit bir çözümü var. Önce herkes sağlığına ve salgınla ilgili kurallara uymasına bağlı bu iş. Her birimiz üzerimize düşen sorumluluğu yerine getirdiğimiz an aslında sorunu büyük oranda çözmüş olacağız. Bu konuda özelikle basın mensuplarının müthiş desteğine ihtiyacımız var. Bir rehavet ortamına doğru gidiş var ancak sonuçları yıkıcı. İnsanlarımızın, sevdiklerimizin, yakınlarımızın kayıplarına yol açıyoruz. Dolayısıyla bu hususta bir toplumsal farkındalığın yeniden oluşturulmasına ihtiyaç var. Bugün yapılan çalışma bu sebeple önemli, kıymetli. Onun için sizlerden bu anlamda büyük destek bekliyoruz.'

İçişleri Bakan Yardımcısı İnce, Sakarya'da Kovid-19 denetimlerine katıldı

İçişleri Bakan Yardımcısı Muhterem İnce, Sakarya'nın Serdivan ilçesinde Vali Çetin Oktay Kaldırım, Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce ile Kovid-19 denetimlerine katıldı.

İlçedeki bir alışveriş merkezine gelen İnce, burada taksi durağında şoförlerle görüşerek araçlardaki tedbirleri inceledi.

Alışveriş merkezindeki mağazaları gezerek iş yeri sahipleri ve vatandaşlarla sohbet eden İnce ve beraberindekiler, daha sonra Bağlar Caddesi'ndeki işletmeleri ziyaret etti.

'Tüm ekiplerimizle sahadayız'

Ziyarette, tedbirler kapsamında maske, mesafe ve hijyen kurallarına uyulması çağrısında bulunan İnce, gazetecilere yaptığı açıklamada, tüm yurtta tedbirlerin yerinde uygulanıp uygulanmadığını denetlemek üzere sahada olduklarını söyledi.

Bakanlık olarak valilik ve kaymakamlıklarca oluşturulan denetim ekiplerince tüm alanlarda çalışmanın yürütüldüğünü aktaran İnce, 'Amacımız; sadece rehberlik etmek, vatandaşlarımızı bilgilendirmek ve bu konudaki algıyı biraz daha üst seviyeye çıkarmak. Avrupa, Amerika ve diğer dış dünyada vaka sayıları artmaya başladı. Bunların etkisi bizlere de mutlaka gelecektir. Aldığımız ve alacağımız tedbirlerle inşallah bunu en alt seviyeye indirip sıfırlama gayretindeyiz. Tüm ekiplerimizle sahadayız.' ifadelerini kullandı.

Sakarya'da bugün 275 ekip ve 3 bin 150 personelle denetimlerin gerçekleştirildiğini dile getiren İnce, normalde her gün denetimin olduğunu, iş yerlerinin sürekli kontrol edildiğini kaydetti.

Bugüne özel bir algı oluşturarak dikkati çekmek istediklerini vurgulayan İnce, 'Amacımız tamamen vatandaşımızın bu konudaki bilinç oranını artırmak. Maskesiz dolaşma kesinlikle olmamalı diyoruz. Sosyal mesafe kuralına mutlaka riayet edilmeli diyoruz. Temizlik ve hijyen kurallarına uyarak da biz bu işi başarabiliriz diye ümit ediyoruz.' diye konuştu.

İçişleri Bakan Yardımcısı Ersoy, Konya'da Kovid-19 denetimlerine katıldı

İçişleri Bakan Yardımcısı Mehmet Ersoy, Konya'nın merkez Selçuklu ilçesinde Vali Vahdettin Özkan, İl Emniyet Müdürü Mustafa Aydın ve beraberlerindeki heyet ile Kovid-19 denetimlerine katıldı. Nalçacı Caddesi'nde bazı restoran ve kafelerle bir taksi durağını ziyaret eden Ersoy, Kovid-19 tedbirlerine ilişkin hem vatandaşlara hem de işletme çalışanlarına bilgi verdi. Vatandaşlarla sohbet eden Ersoy, salgının devlet-millet işbirliğiyle gösterilen özen ve hassasiyetle atlatılabileceğini söyledi.

Ziyarette, tedbirler kapsamında maske, mesafe ve hijyen kurallarına uyulması çağrısında bulunan Ersoy, gazetecilere yaptığı açıklamada, Kovid-19 tedbirlerinin yerinde uygulanıp uygulanmadığını denetlemek üzere 81 ilde sahada olduklarını belirtti.

'Salgınla mücadelemizi başarılı bir şekilde yürüttük, tüm dünyaya örnek olduk'

Kovid-19'la mücadele kapsamında bir dizi tedbirler aldıklarını ve bununla ilgili genelgeler yayınladıklarını dile getiren Ersoy, şunları kaydetti:

'Elhamdülillah hem devletimiz hem de milletimizin güçlü dayanışmasıyla ve anlayışıyla, salgınla mücadelemizi başarılı bir şekilde yürüttük, tüm dünyaya örnek olduk. Bugün geldiğimiz noktada, kontrollü bir sosyal hayatın içindeyiz. Bu evrede hem hassasiyetlerimizi unutmamak, hem 'temizlik, maske ve mesafe' olarak özetlediğimiz bu hayatın içindeki tedbirlerimizi bir kez daha vatandaşlarımıza hatırlatmak, son günlerde görülen rakamlarla ilgili olarak, toplumsal duyarlılığımızı bir kez daha gündeme getirmek amacıyla Bakanlığımız, 'Sağlık için, hepimiz için' parolasıyla 81 ilde uygulama yapıyor.'

Ülke genelinde umuma açık alanların, iş yerlerinin, pazar yerlerinin ve alışveriş merkezlerinin denetlendiğini anlatan Ersoy, 'Bu denetimlerdeki amacımız hem vatandaşımıza, hem de işletmecilerimize kurallarımızı hatırlatmak ve bu kurallarla, tedbirli yaşama uyum sağlayarak yolumuza devam etmek.' dedi.

Ersoy, vatandaşların kontrollü sosyal hayata daha kolay adapte olmaları için çalıştıklarını vurguladı.

İçişleri Bakan Yardımcısı Erdil, Kırıkkale'de Salgın Denetim Merkezi'ni ziyaret etti

Kırıkkale'de Valilik bünyesinde 112 Acil Çağrı Merkezi içerisinde oluşturulan İl Salgın Denetim Merkezi'ni ziyaret eden İçişleri Bakan Yardımcısı Tayyip Sabri Erdil, Vali Yunus Sezer, Belediye Başkanı Mehmet Saygılı ve AK Parti İl Başkanı Nuh Dağdelen, merkezden sorumlu Vali Yardımcısı Mehmet Ercan Aslantaş'tan bilgi aldı.

Erdil, burada yaptığı açıklamada, bugün Kırıkkale'ye mahsus pilot çalışması yapılan ve çok başarılı şekilde koordinasyonu gerçekleştirilen İl Salgın Denetim Merkezi'ni ziyaret ettiklerini söyledi.

Bu çalışmanın geliştirilip tüm Türkiye'de yaygınlaştırılacağını aktaran Erdil, şöyle konuştu:

'Projenin yaygınlaştırılması ve daha etkin kullanılabilirliği için bir takım çalışmalar sürdürülüyor. Türkiye, salgınla mücadelede geçen 7-8 aylık süreci çok başarılı bir şekilde sürdürdü. Ancak bu yazla birlikte oluşan yoğunluk ve hareketlenme, mevsimin bayramlar, düğünler gibi bir yoğunlaşma ve hareketlenme sürecine doğru gittiğini biliyoruz. Onun için kritik bir eşikteyiz. Hep beraber, biraz daha duyarlı, titiz ve dikkatli olmak durumundayız.'

Erdil, bir gazetecinin, düğün ve asker uğurlama törenlerine ilişkin kısıtlama ile okulların açılacağı tarihle ilgili yeni bir çalışma olup olmayacağı sorusu üzerine, şunları söyledi:

'Bu önemli bir konu. Bununla ilgili Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu çalışmalarını sürdürüyor. Orada bir hazırlık çalışması yürütülüyor. Düğün mekanlarında ve okul açılış süreçlerinde bilimsel olarak geliştirilmesi gereken önlemler tartışılıyor. O çalışma tamamlanmadan bir şey söylemek doğru değil. Bütün bu çalışmaların ana amacı, başarılı geçen pandemiyle ilgili oluşturulan normalleşme ve normal hayata geçişi sürdürmek ve bunu sürdürülebilir kılmak.'

Kovid-19 tedbirleri kapsamında yeniden sokağa çıkma kısıtlaması getirilip getirilmeyeceğiyle ilgili de açıklama yapan Erdil, 'Şu anda bizim sahadaki takiplerimiz, dikkat çekmemiz, önlemlerimiz, izlemelerimiz, sahayı denetleme, sahadaki gevşemeyi disipline etme konusunda tedbirleri artırıyoruz. Tedbir kapasitesi artarsa düşünüyoruz ve öngörüyoruz ki kısıtlamalara gerek kalmayacak. Tekrar hafta sonu sokağa çıkma yasakları, dükkanların kapanması gibi önlemlere gerek kalmayacağını düşünüyoruz.' ifadelerini kullandı. AA