Seyfullah POLAT / Urfa'nın yetiştirdiği önemli değerlerden olan Şehir Planlamacısı, Harran Üniversitesi eski Öğretim Görevlisi ve aynı zamanda Mimar olan İhsan Şenocak ve tüm Türkiye'nin yanı sıra bir çok ülkede tanınan, İnşaat Mühendisliğinin yanı sıra Ressam olan Doktor Faruk Öncel geçen hafta sonu bir araya geldi.

Hz. Nuh'un gemisi Cudi vadisinde. Bazı güçler araştırılmasını istemiyor!
Balıklıgöl'de gerçekleşen ve gazeteci İshak Polat'ın da eşlik ettiği sohbette konu Urfa ve Urfa'nın değerleri oldu. Sohbet toplantısında, Urfa'nın sahip olduğu tarihi, kültürel değerleri konusunda önemli birikimlere sahip olan İhsan Şenocak ve Dr. Faruk Öncel yaptıkları değerlendirmelerde Urfa'nın sahip olduğu bir çok değerin hala gün yüzüne çıkartılmadığı konusunda önemli açıklamalarda bulundu.
Sohbet toplantısında gazeteci İshak Polat'a Cudi Vadisi, Hz. Nuh'un gemisi ve Cudi Vadisi Zeytin Ağacı ve bölgedeki tarihi kalıntılara ilişkin önemli açıklamalarda bulunan Dr. Faruk Öncel yaptığı açıklamada Hz. Nuh'un gemisinin Cudi Vadisinde olduğuna ilişkin geçmiş dönemde yaptığı açıklamaların ısrarla arkasında olduğunu belirterek; maalesef ortaya koyduğumuz bir çok bilimsel delile, yerel ve ulusal basında geniş yer almasına rağmen bazı güçler bu gerçeğin ortaya çıkmasını istemiyor. Siyonistler ve onların uzantısı olan bazı mahfiller bu gerçeğin ortaya çıkmasından çok rahatsız ve bu gerçeğin ört bas edilmesini istiyor' dedi.

Cudi Vadisi Anıt Zeytini tüm zeytinlerin atası. Her şeye rağmen ayakta
Hz. Nuh tufanı sırasında Hz. Nuh'un gemisinden gönderilen güvercinin Eyyübiye İlçesi Altınbaşak Köyü sınırları içerisinde bulunan Cudi Vadisi Anıt Zeytin Ağacından dal getirerek kurtuluşu müjdelediğini belirten Dr. Faruk Öncel, Hz. Nuh'un gemisin de bu ağacın az ilerisinde karaya oturduğunu belirterek; 2007 yılında yaptığımız araştırmalar neticesinde tesciline vesile olduğumuz Cudi Vadisi Zeytin ağacı yaklaşık yedi bin yaşında. Türünün tek ve son örneği olan bu ağaç yine yaptığımız araştırmalar neticesinde tüm zeytinlerin atası olarak karşımıza çıkıyor. Binlerce yıldır yıldırımlar düşmesine, Haçlılar tarafından kesilerek yok edilmek istenmesine, ve sonrasında bir çok kez yandırılmasına ve kesilmesine rağmen hala dimdik ayakta. Bu tarihten gelen bir mesaj ve mucizedir' dedi.

Urfa İslam mimarisinin güzel örnekleri ile dolu
H.Ü. Eski Öğretim Görevlisi ve Şehir Planlamacısı İhsan Şenocak ise gazeteci İshak Polat'a yaptığı açıklamalarda Urfa'nın kadim bir şehir olduğunun altını çizerek; Binlerce yıllık tarihe sahip Urfa' Hz. Ömer'den bu tarafa bir çok İslam dönemi mimari esere de ev sahipliği yapmaktadır. Ama maalesef bu eserlerden bir çoğu günümüzde ya tahrip edilmiş ya da aslına uygun olmayan bir şekilde restore edilmektedir' diyerek yapılan restorasyon çalışmalarının yanlışlığına dikkat çekti.


Zeytinin vatanı zeytin ağaçlarına tekrar ev sahipliği yapmalı
30 yıldır Urfa'ya zeytin ağacı dikilmesi için mücadele ettiğini ve arkadaşları ile birlikte Zeytin Ağacı Platformunu kurduklarını belirten İhsan Şenocak, Platform olarak yapmış oldukları araştırmaların Dr. Faruk Öncel'in yapmış olduğu çalışmalar ile örtüştüğünü belirterek; Gerçekten de Zeytinin anavatanı Urfa. Buradan yayılan zeytinlerin izi taa İspanya'da ortaya çıkıyor. Urfa'nın ve Türkiye'nin tarımsal anlamda kurtuluşu olacak öğelerden bir tanesi olan zeytin ağaçlarının dikilmesi ve buna bağlı sanayinin kurulması için önemli bir gayretin içerisindeyiz. İnşallah geçmişte yok edilmiş zeytinlerimiz ana vatanları olan Urfa'da tekrar yeşerecektir. Bu konuda sayın Faruk Öncel ile aynı heyecanı duyuyoruz' dedi.

Ortak düşünce; Urfa'nın değerleri gün yüzüne çıkartılmalı
Sohbet toplantısında, Dr. Faruk Öncel ve İhsan Şenocak yaptıkları açıklamada Urfa'nın tarihi, dini, kültürel, mutfak gibi bir çok alanda çok önemli değerlere ev sahipliği yaptığını belirterek; Maalesef bu değerlerimiz gün yüzüne çıkartılmayı bekliyor. Siyasetçilerimiz, bürokratlarımız, akademisyenlerimiz ve Urfalılar bu değerlerin gün yüzüne çıkartılması için ortak bir çaba içerisinde olmalı ve bu değerler bir an önce değerlendirilmelidir. Bugün Göbeklitepe'nin heyecanını yaşayan Urfa bu değerlerin ortaya çıkartılması ile turizm alanında belki on kat daha ilgi çekecek ve Urfa tüm Ortadoğu'da çekim merkezi olacaktır' açıklamasında bulundular.
Yaklaşık iki buçuk kadar süren sohbet toplantısında Urfa'ya ilişkin önemli açıklamalarda bulunan ve istişarede bulunan Dr. Faruk Öncel ve İhsan Şenocak Urfa'nın değerlerinin gün yüzüne çıkartılması konusunda da yapılabilecek çalışmalar konusunda görüş alışverişinde bulundular.