İLKHA/ Döviz ve altın fiyatlarının hızlı yükselişinin ardından temel gıda ürünleri, yakıt ve enerji başta olmak üzere a'dan z'ye tüm ürünlere zam yapıldı.
Firmalar ürünlerin yükselmesini döviz ve altındaki yükselişe bağlarken, bazı ürünlerin fiyatları günlük olarak güncellendi.
Hükümet yüksek enflasyona çare olarak asgari ücretlilere yüksek oranda zam yaparken, enerji fiyatlarının yüzde 100'ün üzerinde yükselmesi yapılan zammı gölgeledi.
Döviz ve altın fiyatlarının bir gecede hızlıca düşmesinin ardından enflasyonun azalacağını ve fiyatların düşeceğini düşünen vatandaşlar, aradan geçen zaman rağmen fiyatların düşmemesine tepki gösterdi.
Şanlıurfa'da halk, döviz ve altın fiyatlarının gerilemesine rağmen ürünlerin fiyatlarının düşmemesi ile ilgili konuştu.

'İnsanlar geçim sıkıntısı çekiyorlar
Açıklanan enflasyon rakamlarının gerçeği yansıtmadığını ifade eden Sait Urfalı, 'Bütün marketler ve bakkallar, dolar yükseldiği zaman ürünlerinin fiyatını artırdılar. Bir ürünü aldığınız zaman dolar yükselse bile sonuçta siz o ürünü düşük fiyattan almışsınız. Dolar yükseldiği zaman o ürüne zam yapmamanız gerekir. Daha sonra dolar yükseldikten sonra o ürünü pahalı fiyata aldıysanız o zaman zam yapabilirsiniz. Enflasyon yüzde 36 olarak açıklandı. Doğru rakamlar değil. Evimizi 110 bin liraya almıştık, şu anki fiyatı 300 bin lira oldu. 2 yılda 3 kat fiyatı arttı. Ülkede şu an da asgari ücret 4 bin 250 lira oldu. Asgari ücret dolar bazında geçen seneye göre daha az. İnsanlar bu yüzden geçim sıkıntısı yaşıyor. Çoğu fabrikada işçiler eylem yapıyorlar.' şeklinde konuştu.

'Elektrik, doğalgaz ve su fiyatı döviz ve altın fiyatlarına mı bağlı?'
Bir vatandaş olarak ülkenin durumundan rahatsız olduğunu ifade eden İbrahim Günebeyi, 'Biz şunu anladık bizim ekonomimiz dolar ve altına bağlı değilmiş. Dolar ve altının yükselmesi ya da düşmesi bizi çok etkilemiyor. Halk olarak bu durumu hak etmiyoruz. Ülkemizde geçmişten bugüne kadar bir yıkım ve sıkıntı olmadı; ama bugün ekonomi yönünden yıkılıyoruz. Anladığım kadarıyla ekonomi ile altın ve döviz fiyatları birbine bağlı değil. Bugün doğalgaz, elektrik ve su fiyatları altın ve döviz fiyatlarına mı bağlı? Ekonomist değiliz ama; bir vatandaş olarak bu durumdan kesinlikle rahatsısız. Halk olarak vahim bir durumdayız, sıkıntıdayız. Asgari ücret ile geçinemeyecek insanlar var. Bunu çevremizde görüyoruz. Asgari ücret 4 bin 250 lira olmuş ama kira, elektrik, su, doğalgaz, mutfak giderleri artmış. Markete gidiyoruz domatesin, salatalığın ve biberin kilosu 20 ile 25 lira arasında olmuş. Bu durumu artık dolar ve altındaki artışa bağlamayalım. Halk olarak duyarlı olalım doğru bir karar verelim. ' diye konuştu.

'Her gün zam nereye kadar gidecek'
Her gün yapılan zamlara tepki gösteren Recep Çiftçi, 'Söyleceğim bir şey bulamıyorum. Artık Türkiye'de yaşamakta istemiyorum. Sayın Cumhurbaşkanına sesleniyorum! Cumhurbaşkanı kendisini bizim yerimize koysun. Eğer kendisi asgari ücretle geçinerek evine bakabilir mi? Yağ olmuş 200 lira… Her gün zam nereye kadar gidecek. İşte yok artık hiçbir şey çekilmiyor. Ulaşım 2 liraydı 3,5 lira oldu. Millet artık yoksul oldu. Türkiye'nin davası bitti artık. Kimse demesin kriz yok.' ifadelerini kullandı.

'Keşke asgari ücret artmasaydı da bu fiyatlar da artmasaydı'
Marketlerdeki ürünlerin fiyatlarına tepki gösteren Hikmet Ular, 'Bir koli yumurta 40 lira olur mu? Tavuk, yumurtayı dolara bağlı olarak mı yapıyor? Her şey dolara bağlanmış. Dolar 18 lira 50 kuruş oldu, fiyatlar arttı; dolar düştü ama fiyatlar düşmedi. Bu nasıl bir iştir? Hükümetin yumruğunu masaya koyup adımlar atması gerekir. Onlar istedikleri gibi hayatlarını yaşabiliyorlar. Asgari ücret yükseltildi, çok güzel oldu; ama fabrikalar tek tek kapanıyor. İşveren, o maaşı veremiyor diye işçi çıkarıyor. 100 kişi çalıştırıyorsa 50'sini işten çıkardı. Keşke asgari ücret artmasaydı da bu fiyatlar da artmasaydı. Milletvekillerinin sahaya inmesi ve esnafla görüşmesi gerekiyor. Mal sahibi 8 binlik kirayı 10 bin liraya çıkardı. Yokluk ve pandemi sürecinde kirayı artırdı. Yüzde 25 zam mı olur? Hükümet yumruğunu masaya koymazsa bu iş böyle devam eder. Serbest piyasa bu şekilde giderse halimiz ne olur?' dedi.

'Yakıt ve elektrik fiyatlarından dolayı millet perişandır'
Döviz ve altın fiyatlarının düşmesine rağmen zamların devam ettiğini vugulayan Hüseyin Kılıç, 'Altın ve doların yükselmesi ile zamlar üst üste geldi. Şu an dolar ve euronun yükselmesi durdu ama zamanlar üst üste gelmeye devam ediyor. Yakıt ve elektrik fiyatlarından dolayı millet perişandır. Hükümetin bir gün evel bu zamları aşağı çekerek, ekonomiyi iyi yapmalıdır. Halk perişandır, nereye giyorsak halk zor durumdadır. Marketlerde her şey 4 kat artmış. Memur ve emeklilere yüzde 25 ile 30 arasında zam vermiş ama bu 2 ayda biter. Sayın Cumhurbaşkanımız ve eşi hastadır, kendisine şifalar diliyorum.' şeklinde konuştu.