İshak Polat

3 - 6 Mayıs tarihlerinde dört etap halinde koşulacak olan Uluslararası Mezopotamya Bisiklet Turu tanıtım toplantısı gerçekleştirildi.

3 - 6 Mayıs 2018 tarihleri arasında Türkiye Bisiklet Federasyonu ve GAP İdaresi Başkanlığı işbirliği ve Gençlik ve Spor Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı, Şanlıurfa Valiliği, Diyarbakır Valiliği, Mardin Valiliği, ve ilgili şehirlerin Büyükşehir Belediye Başkanlıkları katkıları ile dört etap halinde koşulacak olan Uluslararası Mezopotamya Bisiklet Turu'nun tanıtım toplantısı gerçekleştirildi.

Nevali Otel'de düzenlenen basın toplantısına Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin, GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil, Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi, İl Emniyet Müdürü Veysel Tipioğlu, İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Nuri Öztürk, Türkiye Bisiklet Federasyonu Başkanı Erol Küçükbakırcı, Gençlik ve Spor İl Müdürü Hakan Keşküş ile yerel ve ulusal basın kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

Basın toplantısının açılış konuşmasını gerçekleştiren GAP BKİ Başkanı Sadrettin Karahocagil yaptığı konuşmada: ' 6 Ülkeden 160 sporcunun katıldığı 'Uluslararası Medeniyetler Bisiklet Turu' Mardin, Batman ve Diyarbakır illerinde 23-25 Mayıs 2017 tarihlerinde düzenlenmiş olup bu yarış bölgede heyecan yaratmış ve yerel yöneticiler tarafından memnuniyetle karşılanmıştır. Büyük ilgi gören bu organizasyonun ismi daha sonra 'Uluslararası Mezopotamya Bisiklet Turu' olarak yeniden düzenlenip GAP İdaresi Başkanlığı'nın desteği ile Uluslararası Bisiklet Birliği (UCI) 2018 yılı takviminde yer alması sağlandı. Bu turnuva ile GAP Bölgesinin tarih, kültür sanat ve turizm alanında var olan büyük potansiyeli ortaya çıkacaktır. İnanıyoruz ki bu etkinlik bölge turizmine ve tanıtımına da önemli katkı sağlayacaktır.' Diyerek GAP BKİ ve ilgili kurum ve kuruluşların katkısı ve koordinasyonu ile düzlenecek etkinlikleri ile bölge turizminin hak ettiği noktaya taşınacağını dile getirdi.

Daha sonra söz alan Türkiye Bisiklet Federasyonu Başkanı Erol Küçükbakırcı ise yaptığı konuşmada Fransa Bisiklet Turnuvası, Antalya Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turnuvası örneğini vererek; ' İnanıyoruz ki bu turnuva ile hem GAP Bölgesi hem Türkiye'de hem de dünya genelinde güzel bir şekilde tanıtılacaktır. Bunun yanı sıra bu tür etkinlikler ile sporun hem de amatör sporun bir tek futboldan ibaret olmadığı bir kez daha ortaya çıkacaktır. Bisiklet hem spor olarak hem de bir hayat tarzı olarak önemli bir yer işgal etmekte ve bu tür etkinlikler ile bisiklet hayatımızdaki hak ettiği yeri alacaktır' dedi.

Son olarak söz alan Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin ise GAP Bölgesinin önemli bir tarih, turizm ve spor potansiyeline sahip olduğunu belirterek; Türkiye çevresindeki ateş çemberine rağmen güvenli bir limandır. Ülkemizin her bölgesinde olduğu gibi bölgemizde de teröre, kana, nifak ve şiddete geçit vermedik, vermeyeceğiz. Devletimizin aldığı tedbirler ile artık bölgemiz terör ve şiddet ile değil tarihi, turizmi, doğası ve kültürü ile anılıyor.. İnşallah kurum, kuruluş, belediyelerin ve halkımızın zihniyet değişimi ile bölgemizi hak ettiğinden daha fazla turist ağırlayacak ve bu konuda rekor kıracaktır' diyerek yapılacak turnuvanın güzellikler içerisinde geçmesini diledi.

Açıklamaların ardından Uluslararası Mezopotamya Bisiklet Turu'nun giysileri tanıtılarak 3 Mayısta Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan, Malezya, İran, Bahreyn ve Gürcistan ülkelerinden 12 elit bisiklet takımının katılımı ile 2. Elit Man kategorisinde koşulacak etap ile başlayacak olan turnuvanın programı bir kez daha hatırlatıldı.

Yapılan açıklamada program şu şekilde ;

Başlangıç; 03 Mayıs Perşembe günü 1. Etap Şanlıurfa-Kızıltepe-Mardin,

04 Mayıs Cuma günü 2. Etap Mardin-Nusaybin-Mardin,

05 Mayıs Cumartesi günü 3. Etap Mardin-Bismil-Diyarbakır ve

Bitiş 06 Mayıs Pazar günü 4. Etap Diyarbakır-Siverek-Şanlıurfa

Olacak.