AA / Türkiye'de ve dünyanın farklı coğrafyalarında, muhtaç insanlara, nakdi yardımın yanı sıra eğitim, gıda, yaşam malzemesi ulaştıran, hasar görmüş okul ve cami gibi yapıların onarılmasını sağlayan Türkiye Diyanet Vakfı (TDV), Suriye'ye yapılan yardımlar kapsamında, 81 ilden 81 yardımseveri bölgeye götürecek.
TDV Mütevelli Heyeti İkinci Başkanı İlyas Serenli, TDV tarafından İdlib, Azez ve El Bab bölgelerinde açılan koordinasyon merkezleri aracılığıyla, sınır ötesinde sürdürülen çalışmaları anlattı.
Afrin'e yönelik Zeytin Dalı Harekatı'na değinen Serenli, bölgenin teröristlerden temizlenmesinin ardından insani yardımlara başlayacaklarını belirtti. Türkiye'nin, Suriye'ye yönelik yardım çağrılarına duyarsız kalmadığını ifade eden Serenli, şöyle devam etti:
'İnsanlar Suriye'ye yardım gönderiyor. Gerekli ilgi ve alakayı gösteriyorlar. Biz de 81 ilden 81 yardımseveri Suriye'ye götürmek istiyoruz. Bununla ilgili şubat ayında bir planlama yaptık ama Afrin'e yönelik harekattan dolayı gidemedik. Orada sükunet sağlandığında bu projeyi yapacağız. Görmeden yardım etmek başka, görerek yardım etmek daha başka. İnsanlar oradaki ortamı görsünler istiyoruz.'

195 milyon lira değerinde insani yardım
Serenli, 2011'de başlayan iç savaştan bu yana TDV tarafından 'Şimdi Suriye'ye Yardım Zamanı', 'Türkmenlere Yardım Zamanı', 'Yaraları Sarma Zamanı' ve 'Halep'te İnsanlık Ölmesin' gibi kampanyalar yürütüldüğünü, bunlar kapsamında, nakdi yardımlar dışında din hizmetlerinin desteklenmesi, eğitim, inşaat ve onarım ihtiyaçlarının da karşılandığını bildirdi. Serenli, Suriye'ye bugüne kadar 195 milyon lira değerinde insani yardım ulaştırıldığını söyledi.
serenli, Milli Eğitim Bakanlığıyla birlikte yürütülen 'Farkındayım, Yanıbaşındayım' projesi ile Ankara, Gaziantep, Şanlıurfa ve Kilis'te 13 bin Suriyeli sığınmacı ailenin, okul çağındaki çocuklarına eğitim desteği verildiğini belirtti.

Her gün 220 bin ekmek dağıtılıyor
TDV'nin bölgedeki yardım ofisleri koordinesince günlük sıcak yemek ve ekmek dağıtımı, çadır kurma, su kuyusu, gıda ve giyim yardımlarının da Suriyeli savaş mağdurlarına ulaştırıldığını belirten Serenli, TDV ekiplerinin, her gün 220 bin ekmek ve 15 bin kişilik sıcak yemeği, bölgede zor şartlarda yaşayan ailelere dağıttığını söyledi.
Suriyeli ihtiyaç sahiplerine nüfuz edebilmek için, Diyanet İşleri Başkanlığınca, 5 müftünün görevlendirildiğini dile getiren Serenli, bölgedeki camilerde görevli Suriyeli 1326 din görevlisine maaş verildiğini söyledi.