İLKHA/ Gelir vergisi hesaplamasının brüt maaş üzerinden değil, net maaş üzerinden yapılması gerektiğini belirten Özgültekin, mevcut vergi matrahlarının yüzde 100 oranında artırılması gerektiğini söyledi.
TBMM alt komisyonunda kabul edilen yeni gelir vergisi teklifine dikkat çekerek sözlerine başlayan Özgültekin, 'TBMM alt komisyonunda kabul edilerek TBMM'de görüşülmeye başlanacak olan 'Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'de Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi' alt komisyonda kabul edilmiştir. Alt komisyonda kabul edilen halinin 399 sayılı KHK kapsamında çalışanların, çeşitli kanunlara tabi olarak idari hizmet sözleşmeli çalışanların, TRT'de olduğu gibi kadro karşılığı çalışan sözleşmeli personellerin, taşeronların ve 657 sayılı kanuna tabi devlet memurlarının üzerindeki acımasız vergi yükünü hafifletmeyeceğini görüyoruz. Kanun teklifi TBMM'de görüşülmeye başlamadan önce hala düzeltilmesine imkan olduğundan, Birlik Haber-Sen olarak yaşanan mağduriyetleri anlatmak ve önerilerimizi paylaşmak için bu gün burada ve tüm ülke genelinde eş zamanlı olarak toplandık.' ifadelerini kullandı.

'Vergi kanunu bugünkü haliyle amacından uzaklaşmıştır'
Vergilerin en kolay tahsil edildiği kesimin kamu çalışanları olduğunu belirten Özgültekin, 'Anayasamızın 'Vergi Ödevi' başlıklı 73'üncü maddesinde 'herkes, kamu giderlerini karşılamak üzere, mali gücüne göre, vergi ödemekle yükümlüdür' demesine rağmen, ülkede toplanan vergilerin azımsanmayacak ciddi bir kısmı çalışanlardan alınan dolaylı ve doğrudan vergilerden oluşmaktadır. Hatta verginin en kolay tahsil edildiği kesim, kamu çalışanları olmaktadır. Sosyal ve hukuk devletinin en önemli özelliklerinden birisi adil, eşit ve düşük gelir grubunu koruması gereken Vergi kanunu bugünkü haliyle amacından uzaklaşmış ve her geçen gün inandırıcılığını yitirmektedir. Anayasamızda belirtildiği haliyle herkesin mali gücüne göre vergi ödemek ile yükümlü olmasına rağmen daha maaşını almadan elinden alınan yüksek vergiler yüzünden çalışanlar mağdur edilmektedir.' diye konuştu.
'Yıllık 8 bin ile 10 bin lira arası vergi ödüyoruz'
Gelir vergisinin brüt maaş üzerinden hesaplanmasını eleştiren Özgültekin, '399 sayılı KHK kapsamında ve çeşitli kanunlara göre idari hizmet sözleşmesi ile çalışanlar, TRT'de kadro karşılığı sözleşmeli personeller, diğer devlet memurlarından farklı olarak 'Gelir Vergilerini' net ellerine geçen maaş üzerinden değil kaba haliyle ifade etmek gerekirse brüt maaşları üzerinden ödemektedirler. Bunun sonucu olarak Ocak ayı maaşlarından yüzde 15 gelir vergisi kesilirken, nisan ayında yüzde 20, Eylül ayında ise yüzde 27, gelir vergi kesintisiyle ocak maaşlarından bin lira daha düşük maaş alır hale getirilmekte ve yıllık 8 bin ile 10 bin lira arası vergi ödemektedirler. Bu durum sayıları kamuda 100 bin kişi civarında olan bu çalışanları derinden üzmektedir. Bir yandan enflasyon diğer yandan alınan vergiler ile alım gücü düşen kamu çalışanları geçinemez hale düşmekte ve zaten yoksulluk sınırında olan maaşları açlık sınırı altında kalmaktadır.' şeklinde konuştu.
'Vatandaşlardan eşit ve kazançları oranında vergi sistemini getirilsin'
Adil bir vergi sisteminin olmadığı ülkelerde gelişmişlik ve kalkınmadan söz edilemeyeceğini ifade eden Özgültekin, 'Bu gün bu yanlışların düzeltilmesi için bir adım atma imkanı olanlar, vatandaşına yakışır bir yönetim isteği içinde olanlar, kamu çalışanını hak ettiği refah seviyesine çıkarmak isteyen siyasilerin, önünde bulunan vergi tasarısı ile bir imkan vardır. Bu imkanın iyi değerlendirilmesini istiyoruz. Adil, sosyal, hukuk sisteminin daha da güçlenmesi için tüm vatandaşlarına eşit ve kazançları oranında vergi sistemini getirme zamanıdır. Kanun yapıcıların bu hassasiyetle doğru kararlar vermesini, adil olmayan her sistemin başarısız olacağını, vergi afları ile vergi toplanamayacağını Birlik Haber-Sen olarak hatırlatıyoruz.' ifadelerini kullandı.
Özgültekin basın açıklamasını şu ifadelerle tamamladı:
'Bu adaletsiz vergi düzeninin değiştirilmesini, özellikle 399 sayılı KHK kapsamında ve çeşitli kanunlara göre 'İdari Hizmet Sözleşmesi' ile çalışan emekçilerin vergi yükü altında ezilmesine son vermek için bu çalışanların 'Gelir Vergisi Hesaplaması' brüt maaş üzerinden değil, net Maaş üzerinden yapılsın. Mevcut vergi matrahları yüzde 100 oranında artırılsın. Kamu çalışanının gelir vergisinin ilk basamak olan yüzde 15'e sabitlensin. Taşeron olarak çalışanlar ve asgari ücretliler gelir vergisinden muaf tutulsun. Bu şekilde yapılacak olan bir düzenleme bizlerin yükünü hafifletecek, motivasyonumuzu ve verimliliğimizi artıracaktır.'