İLKHA/ Türkiye Çölyak Federasyonu ve Şanlıurfa Çölyak Derneği Başkanı Hasan Doğan, kentte görev yapan basın mensuplarıyla bira araya gelerek, kurulan Çölyak Federasyonu ve çölyak hastalığıyla ilgili açıklamalarda bulundu.
Türkiye genelinde 95 bin raporlu çölyak hastası bulunduğunu belirten Doğan, Şanlıurfa'da bin 264 kişinin çölyak hastası olduğunu ifade ederek, tüm çölyaklı hastalara yardım elini uzattıklarını söyledi.


'Çölyak, gluntene karşı alerjisi olan bir hastalıktır'
Gluten maddenin çölyak hastalarına ciddi manada zararlı olduğunu ifade eden Doğan, '2014 yılında Şanlıurfa'da Çölyak Derneği kuruldu. Derneğin kurulmasının sebebi de çölyaklı kardeşlerimize de yardımcı olmaktı. Şanlıurfa'da 2014 yılında 300 çölyak hastası vardı. Şuan da ise bin 264 kişi çölyak hastalığı var. Çölyak, gluntene karşı alerjisi olan bir hastalıktır. İnce bağırsağın gluntene karşı alerjisi olduğu için glutenli bir gıda yiyemezler. Gluten, buğdayın içindeki sakız gibi bir maddedir. Bu madde de çölyak hastalarına da zararlı bir maddedir.' dedi.


'Çölyaklı kardeşlerimizin raporları 3 yıla çıkarıldı'
Bu hastalıkla ilgili TBMM'de ayrıca bir komisyonun kurulduğunu ve gerekli çalışmaların devam ettiğini söyleyen Doğan, 'Şanlıurfa'da tüm belediyeler ve yardım kuruluşları çölyaklı hasta kardeşlerimize glutensiz gıda paketleri vererek yardımcı oluyorlar. Biz çölyaklı kardeşlerimizin çektiği sıkıntıları meclise taşıdık. Mecliste komisyonumuzu kurduk ve o komisyon Türkiye'nin birçok ilini gezdi. Birçok inceleme ve araştırma içerisine girdik. Komisyonlarımızın yaptığı tespitlerin sonuç raporlar meclise teslim ettik. Lobi çalışmalarımıza başladık. Sağlık Bakanlığını, Tarım Bakanlığını ve Ulaştırma Bakanlığını tek tek ziyaret ettik. Sağlık Bakanlığı bu hastalıkla ilgili çok güzel bir analize başladı. Çölyaklı kardeşlerimizin raporları önceden bir yıllıktı şimdi 3 yıla çıkarıldı. Ödeme işlemlerinde birkaç değişiklik yapıldı. Tarım Bakanlığı, glutensiz gıdaların marketlerde satılması için çalışma yapıyor.' ifadelerini kullandı.

'Türkiye'de şuan 95 bin çölyak hastası var'
Türkiye'de 42 derneklerinin olduğunu söyleyen Doğan, 'Bu dernek sayısından sonra federasyona başvurduk ve Çölyak Federasyonu kurduk. Yaklaşık bir aydır Çölyak Federasyonu'muz onaylandı. Çölyak Federasyonu'nun başkanlığını şu an ben yapıyorum. Federasyon olmak daha da etkili oluyor. En azından bir kurumlaşma olup çölyaklı hasta kardeşlerimize daha çok yardım edebiliyoruz. Türkiye'de şu an 95 bin tane çölyak hastası var. Onların dertlerini dert edinip, onlara yardımcı olmaya çalışıyoruz. Yaptığımız bu çalışmalarda da bizlere en büyük desteği veren siz değerli basın mensuplarına teşekkür ediyoruz.' şeklinde konuştu.