Fıratın doğusunda oluşturulması planlanan 'Güvenli Bölge' planının ilk aşamasının hayata geçirilmesi kapsamında, PKK/YPG güçlerinin ağır silahları ile birlikte bazı bölgelerden 25 ila 40 kilometre geri çekildiği iddia edildi.

Türkiye ile ABD arasında sağlanan mütabakat çerçevesinde kurulan Müşterek Harekat Merkezi geçtiğimiz günlerde faaliyetlerine başlamış, birinci safha uygulamaları kapsamında Türk ve ABD'li komutanların katıldığı ilk ortak helikopter uçuşu ise 24 Ağustos'ta gerçekleştirilmişti.

Bölgeye yakın haber sitesinde yer alan bilgilere göre; Fırat'ın doğusunda oluşturulması planlanan Güvenli Bölge'nin ilk aşaması kapsamında Tel Abyad ile Resulayn ilçeleri arasındaki 88 kilometrelik bölgede bulunan PKK/YPG DSG ait teröristler, ağır silahları ile birlikte iç bölgelere doğru geri çekildi.

Edinilen bilgilere göre, PKK/YPG güçleri 22 Ağustos'ta Resulayn, 24 Ağustos'ta ise Tel Abyad'ın batısındaki İdwaniye köyündeki güçlerini 35 kilometre içeri doğru çekti.

Yine 26 Ağustos'ta YPG güçleri Tel Abyad'ın doğusundaki Kuntera'dan 25 kilometre, Heşişe'den 30 kilometre ve Birçıvan'dan ise 40 kilometre içeri doğru çekildi.

Sözkonusu bölgenin güvenliğini ise Tel Abyad ve Resulayn askeri meclisleri devralacak. 88 kilometrelik alanda 6 gözlem noktası kurulacak ve bunlardan 3'ünün denetimini Tel Abyadr, 3'ünü ise Resulayn askeri meclisleri üstlenecek.

Tel Abyad, Akçakale'nin, Resulayn ise Ceylanpınar ilçemizin karşısında, sınıra sıfır noktada bulunuyorlar. Sınırdaki her iki ilçe halkının tamamına yakını PKK işgalinden kaçarak Türkiye'ye sığınmış durumda.

İki ilçenin güvenliğinin Türk askeri tarafından sağlanması durumunda, kısa süre içerisinde sığınmacı durumuna düşen Suriyelilerin evlerine dönmesi bekleniyor.