Seyfullah POLAT / İftar vesilesi ile Şanlıurfa turizminin de konuşulduğu gecede Şanlıurfa'nın turizm potansiyeline değinen Manici Otel Genel Müdürü Mehmet Alataş, 'Davetimize icabet edip bizleri sevindiren Basın mensubu dostlarımıza şükranlarımı sunuyorum. İbrahim Peygamberin Makamında onun geleneklerini yaşatma gayretindeyiz. Şanlıurfa, tarih ve kültürel değerlerinin yanı sıra zengin mutfağı ile de öne çıkıyor. Sahip olduğumuz tüm bu potansiyeli anlatabilmek çok önemli. Memleketimizin tanıtımı noktasında yerel basınımıza ve Şanlıurfa'da görev yapan gazeteci arkadaşlarımıza mesuliyet düşüyor. Bu mesuliyet bilinciyle Urfa'ya hayrı dokunan değerli gazeteci arkadaşlarıma teşekkür ediyorum' diye konuştu.


ŞANLIURFA TURİZMİNE ALGI OPERASYONU YAPILIYOR
Özellikle sosyal medya üzerinden Şanlıurfa turizmini etkileyecek dezenformasyonlar yapıldığına dikkat çeken Alataş, 'Bu çevrelerin kim olduklarını ve neyi amaçladıklarını biliyoruz. Şanlıurfa turizmini Göbeklitepe üzerinden fırsatçılık yapmakla itham ediyorlar. Bu ithamlar işin içinde olmayan insanlar üzerinde etkili oluyor. Halbuki biz Göbeklitepe'yi ziyaret eden turistlerin birçoğunun konaklamak için çevre illere geri döndüklerini görüyoruz. Fiyatlara baktığımızda ise Urfa'nın 1 liraya sattığı oda, çevre illerde 3 lira. Biz ekonomideki dalgalanmaları göz önünde bulundurarak fiyatlarımızı geçen yılla hemen hemen aynı tuttuk' diyerek Göbeklitepe Yılı ilan edilen 2019 yılının, 2018 mayıs ayı itibariyle kıyaslandığında turizm anlamında Şanlıurfa'ya yüzde 5 gibi beklentilerin altında kalan bir yansıması olduğunu ifade etti.

EKONOMİK DALGALANMALAR İŞLETME MALİYETLERİNİ BÜYÜK ORANDA ARTIRDI
Ekonomik dalgalanmalar nedeniyle özellikle ithal edilen kalemlerde büyük artışlar yaşandığını dile getiren Manici Otel Genel Müdürü Mehmet Alataş, 'Bu durum aslında diğer sektörlere daha derinden yansımış bulunsa da turizmi de doğrudan etkiledi. Biber 1 ay kadar önce 25 TL'ye kadar çıktı, şu an 3 TL. Ama işletme olarak siz fiyatlarınızı böyle değişken tutamıyorsunuz. Mutfağınızda sürekli erzak olmalı. Asgari ücretli bir personelin işletmeye yansıması 3 bin TL'yi aşıyor. Peçeteyi örnek verecek olursak yüzde 200 zamlanmış. Yani şu süreçte ayakta kalmak kolay değil. Bu nedenle memleketimizin potansiyelini iyi kullanmamız gerekiyor. Bu potansiyeli kullanarak insanımızın turizmden daha çok faydalanmasını, gençlerimizin bu sektörden geçimini sağlamasını konuşmalıyız. Göbeklitepe'yi gezmek için Şanlıurfa'ya gelen adam uyumak için ne diye başka bir şehre gitsin? Bunun yanında ekonomik dalgalanmaların işletmelere olan yansımalarını hafifletmek için çalışma yapılmalı. Vergi veya sigorta desteği olabilir belki ama muhakkak yapılmalı' diyerek önerilerde bulundu.