Seyfullah POLAT / Şanlıurfa ile ülke genelindeki köklü firmaların katılım gösterdiği fuarda, son teknoloji tarım alet ve ekipmanları, tohumlar, meyve-sebze fideleri, tarımsal ilaçlar ve gıda ürünleri sergileniyor. Yarına kadar açık olacak Tarım Fuarında stant açan firmalar çiftçi ve bayiliklerle birebir buluşma imkanı buluyor. Çeşitli etkinliklerin katılımcılarla buluşturulduğu fuarda, güneş enerjisi ile çalışan sulama sistemleri, yeni nesil traktörler, biçerdöverler, tasarruf sağlayan teknolojik ürünler ilgiyle karşılandı. Fuarda, başta Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na bağlı kurumlar ile sivil toplum kuruluşları ve bankalar da kurdukları stantlarda hizmet ve ürünlerini tanıtıyor.

ATA TOHUMCULUK, YENİ TOHUMLARINI TANITTI

Tarım Fuarı'ndaki stantlarında bölgenin ekim alanlarına elverişli yeni buğday tohumlarını tanıtan Ata Tohumculuk, Makarnalık ve ekmeklik tohum çeşitleriyle ilgili çiftçilere bilgilendirmelerde bulundu. Fuarla ilgili gazetemize değerlendirmelerde bulunan Firma Yetkililerinden Ali Özkul, 'Firmamız 1993 yılında bir aile firması olarak kuruldu ve sektöre girişiyle birlikte ülke genelinde yayılan geniş bayilik ağıyla tohumlarını pazarlayarak üretici ile buluşturmaya başladı. Hububat tohumluğu ihracatı yapan şirketimiz bu anlamda ülkemizin ticaretine katkı sunuyor. Firmamız başlangıçta çoğaltıcı kuruluş olarak üretim yaparken 2010 yılından itibaren teknik alt yapısını ve personel istihdamını genişleterek üstün kaliteli, yüksek verimli ve ülkemiz şartlarına adapte olmuş yeni tohum çeşitlerini Türk çiftçisinin hizmetine sunmaya başladı. 2010 yılından itibaren yıllık ciromuzun yüzde 2'sini Ar-Ge faaliyetlerineayırarak tohum ıslahı üzerine ağırlık verdik. Firmamız ıslah konusunda ileri teknolojiyi kullanarak önümüzdeki yıllarda hububat türleri başta olmak üzere kendi tür ve çeşitlerine ait tohumları çiftçilerimizin sin hizmetine sunmayı hedefliyor' diyerek yeni üretilen tohumların Siverek, Hilvan ve Harran ilçelerinde ekilmeye başladığını dile getirdi.

ENTOSAV, URFA ÇİFTÇİSİYLA BULUŞTU

Tarım Fuarında Urfa çiftçisiyle buluşan Entosav, stantlarında sergilediği ürünlerle yoğun ilgi gördü. Gazetemize firmayla ilgili bilgi veren ve fuarla ilgili değerlendirmelerde bulunan Entosav Bitki Koruma Bölümü Teknik Koordinatörü Mesut Atalay, 'Entosav, bir aile şirketi olarak Yıldıztekin kardeşler tarafından 1995 yılında kuruldu. Bünyesinde bulundurduğu 4 şirket ve 500 çalışanıyla üretim, hizmet, halk sağlığı, çevre düzenlemesi, inşaat ve taahhüt alanları başta olmak üzere farklı alanlarda faaliyetlerine devam eden Entosav, pazar payını sürekli artırıyor. Sadece kurulumuna yetebilecek bir bütçeyle sektöre giriş yapan firmamız bugün 20 milyon doların üzerinde ciro ile sektörde faaliyet gösteriyor. Fuarla ilgili değerlendirmemize gelecek olursak geçmiş yıllara oranla çok iyi durumda. GAP'ın merkezi olan Şanlıurfa'da bir fuar alanının bulunmayışı büyük bir eksiklikti. Şuan bu eksiklik nispeten giderilmiş durumda. Firma olarak bundan sonraki dönemlerde de Şanlıurfa Tarım Fuarı'na katılım göstermeyi düşünüyoruz. Pamuk ekimlerinin başlaması nedeniyle çiftçilerimizin katılımı sınırlı kalmış.Fuar Nisan ayının sonu yerine Mart ayının başına yetiştirilmiş olsaydı katılım daha yoğun olurdu' diyerek düşüncelerini dile getirdi.

TARIMSAL ÜRETİMDE EN ÖNEMLİ GİRDİ TOHUMDUR

Tarım sektörüne 2000 yılında giriş yapan Diyarbakır merkezli ASIA Tohumculuk, yeni üretimleri olan buğday tohumlarını Urfa çitçisine tanıttı. Gazetemize fuarla ilgili değerlendirmelerde bulanan ve firmanın çalışma alanlarını anlatan Firma Yetkilisi İkram Vural, 'ASIA Tohumculuk, Sefa Merve Tarım şirketinin tescilli markasıdır. Şirketimiz, Türkiye'nin en kaliteli tohum çeşitlerini çiftçilerimize ulaştırma gayesiyle yola çıktı. Yaygın bayii ağımızla Türkiye'nin 7 ayrı bölgesine en verimli ve kaliteli tohumları ulaştırarak çiftçilerimizin hizmetine sunuyoruz. Tarımsal üretimde en önemli girdi tohumdur. Tohum ne kadar kaliteliyse üretimden elde edilecek sonuç da o kadar iyi olur. ASIA Tohumculuk olarak bu bilinçle hastalıklara dayanıklı ve yüksek verimli tohumlar temin ederek, üreticilerimizin ihtiyaçlarını belirlenmesi ve sağlıklı bir üretim programı yapmalarına yardımcı oluyoruz. Bu anlamda katılım gösterdiğimiz Şanlıurfa Tarım Fuarı'nda çiftçilerimize teknik bilgi veriyoruz. Fuar bizim için güzel geçiyor. Yeni fuar alanı Şanlıurfa'ya ve bölgeye yakışır kalitede hazırlanmış. Firmamızın yeni ürettiği Empire buğday tohumu çiftçilerimizin beğenisini kazandı' diyerek fuardan bekledikleri verimi aldıklarını söyledi.

GIDA SEKTÖRÜNDE, DOĞAL LEZZETLERLE İLERLİYORUZ

Şanlıurfa'nın köklü firmalarından olan Paflar Gıda, Tarım Fuarı'nda sergilediği ürünlerle katılımcıların beğenisini topladı. Firmanın ürün çeşitleri ve üretim ağıyla ilgili gazetemize değerlendirmelerde bulunan Paflar Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Paf, 'Şirketimiz,1991 yılında günlük 10 tonluk üretim kapasitesiyle Şanlıurfa'da helva, tahin ve susam imalatına başladı. Güneydoğunun verimli topraklarında doğallığı bozulmadan yetiştirilmiş yerli susamlar tahin ve helvaya dönüştürülmek üzere modern tesislerimizde işledik ve rakip firma ürünlerinden farklı lezzet sunumumuzla sektöründe hızla ilerledik. Firmamız ISO 14000: 2005, TSE belgeleriyle güvenirliğini kanıtlamıştır. Bu hızlı büyümenin ardından 1996 yılında organize sanayi bölgesine taşınarak 8 bin metrekare kapalı alan, 5 bin metrekare açık alanlı fabrikamızla üretim kapasitemizi 2000 yılında 20 tona çıkardık ve hizmet ağımıza bulgur imalatını da ekledik. Bulgurun doğallığını korumak adına makine yöntemini kabul etmeyerek, en zorlu ve ağır öğütme metodu olan taş değirmenleri kullandık Müşterimize verdiğimiz sonsuz önem ve kazandığımız güven sayesinde fabrikamız, 2005 yılında bulgur üretim kapasitesini 50 tona çıkarmıştır' diyerek sözlerini noktaladı.