Röportaj: İshak Polat / Henüz 14 yaşında olmasına rağmen üç esere imza atan ve cevaplarında mütevaziliğinden taviz vermeyen Fatma Albayrak'a ayaküstü sorduklarımız ve aldığımız cevaplar

Sizi tanıyabilir miyiz?

Ben; Fatma Albayrak . 2000 doğumluyum. 14 Yaşındayım. İmam- Hatip Lisesi öğrencisiyim. Ankara'da yaşıyorum.

Bu genç yaşta Yazmak fikri nereden aklınıza geldi? İlk ne zaman yazmaya başladınız?

Yazmak insanın içinden gelen bir duygu. Zannedersem aileden gelen bir durum da var. İlk olarak 8 yaşında kitap yazmaya daha doğrusu yazma çalışmalarına başladım. Önce hikaye yazmaya başladım ve kitap yazacak kadar kendimi geliştirdiğimi hissetim ve o günden bu tarafa da yazmaya devam ediyorum.

Yazdığınız eserler hakkında bilgi alabilir miyiz?

İlk eserim 10 yaşında yazdığım ' Bir Deniz Macerası' 2013 yılı Şubat ayında kitapseverler ile buluştu. Konusu ise; Kitabın kahramanı Ezgi ve arkadaşlarının eski bir yelkenli ile denize açılamaları ve farklı yerlere gidip daha sonra İstanbul'a dönme maceralarıdır. İkinci eserim ise ' İyilik Çetesi' Bu kitabımızın konusu ise; Suriye kökenli Amerikalı Hira, Fransa kökenli Amerikalı İsabella, Kore kökenli Amerikalı Hye Mi ve Türk Meryem, hepsi de Müslüman kız çocuğu, Los Angeles'te iyiliğe adanmış bir çete kurup insanların ve hayvanların imdadına koşmalarının hikayesidir. Son eserim olan ve Vadi Yayınlarından çıkan 'Yeni Osmanlı ; 21. Mustafa'nın Amazon Maceraları' nın konusu ise ; Kanuni Sultan Süleyman, oğlu Şehzade Mustafa'yı öldürtmemiş. Yani ölü gibi göstermiş ama onu yanına iki bin kişiyle ve malzemelerle Amazon Ormanlarına yeni bir Osmanlı devleti kurmaya göndermiş. Onlar da oraya gitmişler ama orada kök salmış bir kabile tarafından durdurulmuşlar ve dünyayla aralarındaki bağlantı kesilmiş. Bu şekilde beş yüz yıl boyunca orada yaşamışlar. Günümüzde 'çatlak' bir aile oraya keşfe gidiyor Amazon Ormanlarını keşfetmek için. Orada kaybolup Yeni Osmanlı'yı buluyorlar. Bulma maceraları, bulma şekilleri, bulduktan sonra yaşananları anlattım diyebilirim.

Yazmanızda babanızın, ailenizin ne kadar etkisi oldu?

Babam veya ailemin 'kitap yaz' anlamında hiçbir etkisi olmadı. Dediğim gibi bu tamamen kendi içimden gelen bir duygu. Ama yazdığım zaman da o kadar destek oldular ki bir çocuk için çok önemli bir durum. Çünkü bir şeyler yaptığınız zamana arkanızda ailenizin olması, onların desteği gerçekten bir şeyleri başarmanız adına size çok büyük bir güç ve kuvvet veriyor.

Kendinize belirlediğiniz bir tarzınız var mı?

Şimdiye kadar roman yazdım. Yazdığım eserlerde de insanları boğmamaya ve daha çok rahatlatmaya gayret ediyorum.

Yaşıtın olan gençlerin ' genç bir yazara' ilgisi nasıl?

Genç kardeşlerimden çok güzel tepkiler alıyorum. Sadece genç kardeşlerimden değil yetişkin insanlardan ve kitapseverlerden de çok güzel tepkiler alıyorum ve bu beni hem mutlu ediyor hem de yazmak konusunda motive ediyor. Hele hele genç kardeşlerimin benden etkilenerek okumaya ve yazmaya ilgilerinin olduğunu gözlemliyorum bu da beni daha da mutlu ediyor.

Şanlıurfa'ya ilk gelişiniz galiba. Şanlıurfa'ya ilişkin gözlemlerinizi öğrenebilir miyim?

Evet. Şanlıurfa'ya ilk gelişim. Henüz çok gezme fırsatım olmadı ama Hz. İbrahim'in kokusunun sindiği Balıklıgöl, Dergah gibi mekanlara gittim. Hiç gelmediğim bir yere kendimi yakın hissetmişiydim? Hayır derim. Şanlıurfa'ya gelmediğim halde kendime çok yakın hissetim. Burası gerçekten çok çok özel bir şehir.

Özellikle kız çocukları olmak üzere yaşıtlarına çok güzel bir örneksin. Genç kardeşlerine tavsiyelerin nelerdir?

Kardeşlerimiz önce iyilik ve güzellik dolu bir şeyler istemeli hayattan. Bunu istedikten sonra onu gerçekleştirmek için çalışmalılar. Hayatta daha sonra diye bir şey yok. İstedikleri, hayal ettikleri şeyler için genç kardeşlerimiz hemen başlamalılar. Yarın yok şimdi var. Ne yapacaklarsa şimdi yapsınlar. Çünkü genç olarak en güzel zamanlarımızı yaşıyoruz. Belki yarın var belki yok. Bir şeyler yapmak için tam sırası.

Okumak ve yazmak konusunda gençlere tavsiyelerin?

Ben insanları yargılamam ama okuyan insanları gördüğünüz zaman hemen belli ediyor zaten. Okumak hayatımızdaki en önemli şeylerden bir tanesi. Çünkü okumak hayal kurmamızın en büyük etkenlerinden birisi. Okudukça insanın hayal dünyası daha da genişliyor. Bir kitabın bir cümlesinden hayatınız değişebilir veya bir hayatı değiştirebilirsiniz. Onun için genç kardeşlerimize okumaların tavsiye ederim ve kendilerini hazır hissettiklerinde de yazmalarını ve insanlara bir şeyler katmalarını tavsiye edebilirim.

Hakan Albayrak'ın kızı olmak nasıl bir duygu?

Hakan Albayrak'ın kızı olmak dışarıdan ilginç görünse de bir babanın kızı olmakla aynı bir şey. Babam benim kahramanım. Ki bütün kızlar için babaları onların kahramanıdır. Böyle bir anne, babaya ve aileye sahip olduğum için çok mutluyum.

Boynuz kulağı geçer derler. Babanızı geçmeyi düşünüyor musunuz?

Ben öyle bir şey hiç düşünmemiştim. Ne yapacaksam babamla birlikte yapalım gibi bir düşünceye sahibim. Babam da yanımda olduğu için çok mutluyum. Dediğim gibi böyle bir şey hiç düşünmedim ama iyi bir yazar olmak, topluma bir mesaj vermek , örnek olmak istiyorum.

Türkiye'nin en genç yazarı olmak nasıl bir duygu?

Aslında en genç yazar ben değilim. Eminim benden daha küçük ve yaşıtım olan kardeşlerimizde harika şeyler yazıyordur. Ben sadece kitap çıkartma veya yazdıklarımı halka sunma şansına eriştim. Belki bu yüzden Türkiye'nin en genç yazarı olarak görülüyorum. Ama bütün bunlara rağmen kitapseverlerden yoğun ilgi görmek, kitaptaki karakterlerini etrafımda görmek te harika bir duygu.

Şanlıurfalılara mesajınız var mı?

Şanlıurfa hissettiğim kadarı ile çok özel bir şehir. Böyle bir şehrin sakinleri de bana özel geliyor. Bu şehirden bir çok yazar, şair, sanatçı çıkmış. Bunun yanı sıra Şanlıurfa genç nüfusa sahip. Özellikle Şanlıurfalı genç kardeşlerimizin kendilerine ve kadim bir şehir olan Şanlıurfa'nın değerlerine inanmalarını buna göre adım atmalarını isterim.

Eklemek istedikleriniz nelerdir?

1.Ulusal Şanlıurfa Kitap Fuarında bulunup, Şanlıurfalılarla buluşmaktan dolayı kendimi mutlu hissediyorum. Bu vesile ile Şanlıurfalı kitapseverlere ve tüm Şanlıurfalılara saygı ve hürmetlerimi sunuyorum. Sizlere de gazetenizde bize yer verdiğiniz ve duygu ve düşüncelerimizi Şanlıurfalılara aktarma fırsatı verdiğiniz için ayrıca teşekkür ediyorum ve çalışmalarınızda başarılar diliyorum.