İLKHA/ Türkiye'nin gastronomi şehirlerinden biri olan Şanlıurfa'ya ait özgü tatlar tescillenmeye devam ediyor. Geçtiğimiz aylarda 'şıllık tatlısı', 'borani', 'ciğer kebabı', 'lebeni çorbası' ve 'patlıcanlı kebabı' tescillenirken, bugünde 'sadeyağ' tescillendi.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'na bağlı Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından düzenlenen 'Coğrafi İşaretler Tescil Belgesi' takdim töreninde, Şanlıurfa bir ödüle daha layık görüldü.
Şanlıurfa Ticaret Borsası'nın girişimleri sonucu genellikle yöresel yemekler ve tatlılarda sıklıkla kullanılan sadeyağ, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillendi.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bağlı Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından düzenlenen 'Coğrafi İşaretler Tescil Belgesi' dün töreni Ankara'da yapıldı.
Yapılan törenin ardından, tescillenen ürün hakkında açıklamalarda bulunan Şanlıurfa Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Kaya, 'Yöremizin eşsiz lezzetlerinden birisi olan sadeyağımızın coğrafi işaretini ilimize kazandırmak, şehrimizin ekonomisi açısından oldukça önem arz ediyordu. Hamdolsun ki bunu başardık. Çünkü Urfa sadeyağı hem ekonomik hem de sağlık açısından oldukça önemli ve faydalı bir besin maddesi. Böylesine önemli bir ürünün coğrafi işaretini almak ve bunu bütün dünyaya Urfa sadeyağı diye tanıtmak bizleri çok mutlu etti. Özelde şehrimiz ekonomisine, genelde ise ülkemiz ekonomisine çok büyük getirileri olacağından eminiz. Ayrıca atalarımızdan kalan bu mirasın devamı ve şehrimizin tarihsel süreci açısından maddi ve manevi olarak çok anlamlıdır. Sadeyağ, bundan sonra tüm dünyada Urfa sadeyağı olarak adlandırılacaktır.' dedi.
Her yöreye ait stantların kurulduğu tören alanında Urfa sadeyağı yoğun ilgi görürken gerçekleşen törene; AK Parti Milletvekili Ahmet Akay, Türk Standartları Enstitüsü (TSE) Başkan Yardımcısı Uğur Büyükhatipoglu, Şanlıurfa Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Kaya, Yönetim Kurulu Üyesi Nusret Kara ve Genel Sekreter Mehmet Durmuş katıldı.