Seyfullah POLAT / Yaşadıkları sorunlar dolayısı ile sık sık haberlere konu olan SSPE'li hastaların ve hasta yakınlarının sorunları bitmek bilmiyor. 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısı ile gazetemizden İshak Polat'a verdiği röportajda SSPE'li hastaların ve hasta yakınlarının sorunları hakkındaki soruları cevaplandıran veren Şanlıurfa SSPE Dernek Başkanı İsa Çetinkaya, Şanlıurfa'da 1681 tane SSPE'li hasta bulunduğunu belirterek birçok sorun ile karşılaştıklarını dile getirdi.
SSPE Hasta Odası sözü yerine getirilsin
İsa Çetinkaya Eyyübiye ve Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanelerinde yaşadıkları sıkıntıları anlatmak için Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin ile görüştüklerini ve taleplerini ilettiklerini belirterek; Sağ olsun sayın Valimiz sorunlarımız ile çok yakından ilgilendi. SSPE'li hastalar için bir oda tahsisi talebinde bulunmuştuk ve bu talebimizin yerine getirilmesi için bizi İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. M. Emre Erkuş'a yönlendirdi. Sayın İl Sağlık Müdürümüz Doç. Dr. M. Emre Erkuş bizleri dinleyerek bu talebimizin yerine getirileceğini söyledi. Hatta bu söz Şanlıurfa'da yayın yapan basın kuruluşlarının haberlerine bile yansıdı. Bu haberlerden daha sonra yine görüşmemize rağmen bu talep yerine getirilmedi' diyerek kendilerine verilen bu sözün yerine getirilmesini istediklerini belirtti. Geçmişte eski Çocuk Hastanesinde böyle bir oda tahsisinin olduğunu ve bu durumun hastaların ve hasta yakınlarının hastanedeki muayene, tahlil, ilaç yazımı gibi bir çok işlemi kolaylaştırdığını belirten İsa Çetinkaya 1681 SSPE hastasının bulunduğu Şanlıurfa'da böyle bir oda tahsisinin sağlık çalışanlarının yükünü de kolaylaştıracağının da altını çizdi.

Psikolojik destek istiyoruz
Verdiği röportajda SSPE'li hastaların ve hasta yakınlarının sosyal hayatta ve hastanelerde karşılaştıkları bir çok soruna da değinen Dernek Başkanı İsa Çetinkaya hasta yakınlarının 24 saat boyunca yatalak olan hastalarına baktıklarını ve bundan dolayı bir çok hasta yakının psikolojisinin bozuk olduğunu belirterek; Allah kimseye vermesin ama sadece gözleri açık olan bunun dışında hareket etme, konuşma gibi her türlü hayati fonksiyonunun kaybetmiş bir hasta ile ilgilenmek gerçekten kolay değil. Hele hele muayene, tahlil ve acil işlemler için gittiğimiz hastanelerde karşılaştığımız ilgisizlik, meraklı sorular ailelerimizin psikolojisini bozmaktadır. SSPE'li hasta yakınlarına psikolojik destek verilmesi için birkaç kez yetkililere müracaatta bulunduk ama kimse talebimize her hangi bir cevap vermedi' dedi.