Haber Merkezi / Özel Metrolife Hastanesi Diyetisyeni Zeynep Dildar Yetişgin yaptığı yazılı açıklamada, 'Bağışıklık sistemi, vücudu hastalıklara karşı koruyan, hastalık yapıcı mikroorganizmaları yok eden oldukça başarılı bir işleyiştir.Bağışıklık sistemini kuvvetlendirmek ve desteklemek kişinin grip,soğuk algınlığı gibi hastalıklara karşı direnç kazanması açısından oldukça önemlidir.Bağışıklık sistemini güçlendirmenin en etkili yolu ise doğru besinleri yeterli ve dengeli miktarlarda tüketmektir.Vitaminlerden A,E,C ve B grubu vitaminleri,minerallerden demir,çinko ve selenyumu bağışıklık sistemini destekleyici maddeler olarak sayabiliriz. Bu dönemde özellikle protein içeriği yüksek besinler ve vitamin mineral deposu taze sebze ve meyve tüketimini arttırmak gerekmekte. Soframızdan eksik etmememiz gereken besinlerden bazıları ise şöyle;

1-Soğan ve Sarımsak

Soğan ve sarımsağın antimikrobiyal etkisi sayesinde güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olabiliriz. Sarımsak vücutta antibiyotik etkisi yaparak vücudumuzda enfeksiyona karşı savaşır.Ayrıca vücudumuzda güçlü bir antioksidan olan glutatyon üretimi için de soğan ve sarımsak tüketilmesi tavsiye ediliyor.Hastalıklara yakalanma riskini azaltmak veya hastalık sürecini rahat geçirmek adına yemeklerimize aroma veren bu iki besin sonbahar mevsiminin vazgeçilmezleri arasında olmalı.

2-Kırmızı Biber

Özellikle tazesi tüketildiğinde çok önemli bir antioksidan özellik gösterir.İçerisindeki A,C,E ve B grubu vitaminler bağışıklık sistemini kuvvetlendirir .Likopen maddesini içermesi sebebiyle kanserle savaşta oldukça yardımcıdır.Sonbahar aylarında taze olarak tüketmemiz gereken ve hastalık riskini azaltan önemli besinlerdendir.

3-Domates

Domatesin harika bir antioksidan olması ve içerisinde bol miktarda , A,C ve E vitamini içermesi bağışıklık sistemine ciddi katkı sağlar.Ayrıca likopen içermesi sebebiyle de kansere karşı koruyucudur.Kış aylarıyla beraber mevsiminin de geçtiği domatesi sonbaharda taze bir şekilde tüketmekte oldukça fayda var.

4-Turuncu Meyve ve Sebzeler

C vitamini deposu olarak bildiğimiz portakal,mandalina,greyfurt gibi meyveler manav tezgahlarında yerlerini almaya başladı.İçerisindeki C ve A vitaminlerinin yanı sıra, kanser önleyici özelliği bulunan 'flavonoid' bulundurması sebebiyle de oldukça önemlidir.Antioksidan özelliği sayesinde bağışıklık sistemine yardımcı olduğu gibi kalp rahatsızlıkları ve kanser önlemede de önemli görevleri vardır.Ayrıca unutmamalıyız ki, lif açısından da yüksek bu meyveleri yemek,sıkılmış tüketmekten daha sağlıklıdır.

5-Yoğurt

İçerisinde bulunan riboflavin,B12 ,C vitamini,kalsiyum,potasyum,fosfor,iyot,çinko maddeleri birçok alanda vücuda fayda sağlar.Kemik sağlığına iyi gelmesi açısından bilinen yoğurdun hastalıklara karşı korunmada da faydası vardır.Yoğurdun kan hücrelerini güçlendirme özelliği de vardır.Bu da bağışıklık sistemini koruma açısından önemlidir.Güçlü bir bağışıklık sistemi için günlük yoğurt tüketimi desteklenmelidir.

6-Zerdeçal

Doğal antimikrobiyal ve antiseptik bir maddedir.Demir,potasyum,kalsiyum,fosfor ,C vitamini,B6 vitamini gibi değerli vitamin ve mineralleri içerir.Vücudun bağışıklık sistemini uyaran ve destekleyen zerdeçalı ılık süte bir çay kaşığı ekleyerek tüketebilirsiniz.

7-Kuşburnu

C vitamin deposu olan kuşburnu vücudu güçlendirir ve hastalıklara karşı direnci arttırır.Vücutta oksijen taşıyan kırmızı kan hücrelerini korur, kanı temizler.Bağışıklık sistemini desteklemesinin yanı sıra kalp,damar, ve kemik sağlığı açısından da önemlidir.İçerisindeki C vitamininden maksimum faydalanabilmek için tazesini tüketmek daha yararlıdır'