Yüksel POLAT / 8 Mart Dünya Kadınlar Günü tüm Türkiye'de çeşitli etkinlikler ile kutlanırken evlatları nadir hastalıklar grubundan olan dmd kas erimesi hastalığının pençesindeki anneler ise kadın ve anne olmanın erdemini, zorluğunu evlatlarının ve ailelerinin yaşadıkları drama sosyal medya üzerinden haykırarak bir kez daha kanıtladılar.
Genetik hastalıklar grubundan olan ve bir çok çeşidi olan myopati ( kas erimesi) hastalığının pençesindeki on binlerce hasta, hastalıkla, teşhis, tedavi ve karşılaştıkları sorunlar ile mücadele ederken en büyük destekçileri ise anneleri. Babaları evin geçimini sağlamaya çalışırken kas hastalığından muzadip çocukların bakımı ile ilgilenmek ise en çok anneleri olan kadınlara düşüyor.
Tüm Türkiye'de 8 Mart Dünya Kadınlar Günü çeşitli etkinlikler ile kutlanırken bu günü çocuklarına bakarak geçiren kadınlar ise annelik duygusunun verdiği iç güdü ile yine kendilerini unutarak evlatlarının hastalığına dikkat çekmek için yaptıkları video ile seslerini duyurma çalışmalarına devam ediyorlar. Facebok ve Youtube üzerinden (duchenne kas hastaliği ile mücadele derneği (dmd)) grubu üyesi olan anneler paylaştıkları mesajda '8 mart kadınlar günü.dmd kas erimesi hastalığıyla mücadele eden annelerin sesi olur musunuz?
Dmd 3 yaşında yürüme zorluğuyla başlar,10 yaşlarında yürüme kaybı 15 yaşında kolların zayıflaması 20 yaşlarında solunum ve kalp kasının etkilenmesiyle yaşam kaybına neden olur. Bilinen bir tedavisi yoktur. Tedavi için bilimsel çalışmalar devam etmektedir.
Dmd li annelerin çığlığının haber değeri sizce var mı? https://www.youtube.com/watch?v=rRoUEDIbuNM&feature=youtu.be ' ifadelerine yer verirken bir kez daha kadın olmanın erdemini ve ' Cennet anaların ayakları altındadır' Hadis-i Şerifinin güzel manasını hatırlatarak çocuklarının gözlerinde aslında annelerin nasıl bir kahraman olduğunu gözler önüne serdiler.