Haber Merkezi / Tüm Türkiye'ye örnek gösterilecek mücadele, Vali Abdullah Erin'in talimatlarıyla, kente özgü uyuşturucu ile mücadele eylem planı hazırlanmasına yönelik mevcut durumun ortaya çıkarılması amacıyla uygulanan, Şanlıurfa İlinde Uyuşturucu Kullanım Sıklığı ve Risk Etmenlerinin Belirlenmesi Projesi ile 2018 yılında başladı.
Proje kapsamında Şanlıurfa İlini temsilen 6000 kişi ile yüz yüze anket araştırması yapıldı. Yapılan anket araştırması verilerinden yola çıkılarak tüm kamu kuruluşlarının işbirliği ve koordinasyonu çerçevesinde, uyuşturucu ile topyekûn mücadele edilmesi kararı alındı. Bu amaçla yapılan toplantılar çerçevesinde geliştirilen 'Şanlıurfa İli Uyuşturucu İle Mücadele Faaliyetlerinin Güçlendirilmesi' projesi hayata geçirildi.
Şanlıurfa İli Uyuşturucu İle Mücadele Faaliyetlerinin Güçlendirilmesi Projesi kapsamında Bağımlılıkla Mücadele İl Koordinasyon Kurulunca alınan karar gereği proje uygulamasında tüm kamu kurum ve kuruluşlarında bulunan personellere 2 aşamalı eğitici eğitimi düzenlendi. Eğitici Eğimi ile ilgili 167 kamu çalışanı sertifikalı eğitimci oldu.
Yapılan bu eğitim ve faaliyetlerin etkilerini ve Şanlıurfa'da mevcut durumu yeniden değerlendirmek amacıyla 2020 yılında 'Şanlıurfa İlinde Tütün, Alkol, Uyuşturucu Madde Kullanımı ve Etkileyen Faktörlerin Belirlenmesi Projesi' hazırlandı. Proje kapsamında 2021 Yılı başında 14-65 yaş arasında olan toplam 5746 kişiye yüz yüze anket araştırması yapıldı. Anket sonuçlarına göre madde kullanım oranlarında 2018 yılındaki verilere göre bir azalma olduğu ve madde kullanımına başlama yaşının yükseldiği tespit edildi.

NARKOTİK MÜCADELE
2018-2023 Uyuşturucu ile Mücadele Ulusal Eylem Planı ile paralel yürütülen çalışmalar sonucu, Şanlıurfa bağımlılıkla mücadelede her alanda bir adım daha öne geçti.
Bir sınır şehri olması ve uyuşturucu ticaretinde transit geçiş noktasında bulunması nedeniyle riskli bulunan Şanlıurfa'da, bir yandan zehir tacirlerine karşı kolluk kuvvetlerinin narkotik mücadelesi devam ederken diğer yandan da bağımlılıktan kurtulmak isteyenlerin tedavi ve rehabilite edilebilecekleri tesisler de hizmete sunuldu.

AMATEM VE ÇEMATEM HİZMETE GİRDİ
Şanlıurfa'da alkol ve uyuşturucu madde bağımlılarının tedavi için il dışına gitmelerine son verecek iki tesisin temeli de 2018 yılı sonunda atıldı.
Vali Abdullah Erin'in her aşamasını bizzat takip ettiği ve 2020 yılı sonunda tamamlanarak hizmete açılan Alkol ve Madde Bağımlılığı Tedavi Merkezi (AMATEM) ile Çocuk ve Ergen Madde Bağımlılığı Tedavi Merkezi (ÇEMATEM), Akçakale yolu üzerindeki eski havaalanı arazisindeki tesislerde hasta kabulüne başladı. Toplam 50 yatak kapasiteli merkezde, bağımlıların yatarak tedavi sürecinde faydalanacakları spor tesisleri, sosyal ve kültürel aktivite alanları ile diğer müştemilatlar bulunuyor.
AMATEM ve ÇEMATEM hakkında bilgiler veren AMATEM Servis Sorumlu Hemşiresi Diren Fatoş Karaboğa, poliklinik olarak hizmet vermeye başlayan merkezin önümüzdeki günlerde yataklı tedavi ve rehabilitasyon hizmeti vermeye de başlayacağını belirterek, yataklı tedavi ile birlikte hastaların farkındalığını artırmak, bağımlılıktan kurtulmalarını destekleyecek aktivitelere yönlendirmek amacıyla da uğraş odaları ve bahçe faaliyetleri uygulanacağını söyledi.
Madde kullanıcıların haz merkezinin sadece madde ile birlikte yönlendiğini ifade eden Karaboğa, 'Hasta bir süre sonra tüm dünya zevklerinden çıkmış oluyor. Bizim amacımız, burada farklı uğraşların da insana zevk verebileceğini, zamanı kaliteli kullanırsa, madde kullanmaktan da uzaklaşabileceğini göstermek, serviste yattığı süreyi düzgün şekilde geçirebileceği tekrar zevk alabileceği uğraşıları da hobi edinebilmesi amacıyla hayatına kazandırmaktır.' dedi.

YEDAM, VALİMİZİN DESTEĞİ İLE KURULDU
Bağımlılıkla mücadelede Türkiye'nin sembolü olan Yeşilay'ın faaliyetlerine verdiği desteklerden dolayı Vali Abdullah Erin'e teşekkür eden Yeşilay Şanlıurfa Şube Başkanı Muharrem Çelik de AMATEM ve ÇEMATEM'in kurulmasından dolayı duydukları memnuniyeti dile getirerek, Yeşilay Danışmanlık Merkezi'nin (YEDAM) faaliyetleri hakkında bilgi verdi.
Yeşilay Şubesinin hizmet verdiği binanın ve YEDAM'ın Haşimiye'deki yerinin Vali Abdullah Erin'in desteğiyle tahsis edildiğini belirten Muharrem Çelik, 2008 yılında hizmet vermeye başlayan Şanlıurfa YEDAM ile birlikte Türkiye'de 100'den fazla merkezin bulunduğunu söyledi.
YEDAM'larda hizmetlerin ücretsiz verildiğini, bağımlılıktan kurtulmak isteyenlerin terapilere alındığını, psikologlarla görüşme imkanı bulduğunu ve tüm çalışmaların büyük bir gizlilik içerisinde yürütüldüğünü ifade etti. Şanlıurfa'da şimdiye kadar 225 bağımlı ile irtibat kurduklarını ve 300'den fazla aile ile birebir irtibat kurduklarını kaydeden Çelik, koronavirüs salgını sürecinde de tütün bağımlılığına karşı hem online hem de yüz yüze seanslar düzenlediklerini ifade etti.