Haber Merkezi / Türkiye'nin canlı hayvan ihtiyacını büyük oranda karşılayan Siverek Hayvan Pazarı'nın kent merkezinde kalarak çevre kirliliğinin yanı sıra trafikte aksamalara neden olması sebebiyle yeni hayvan pazarının yapımına başlandı.
Besici ve hayvan pazarı esnaflarıyla bir araya gelen Belediye Başkanı Resul Yılmaz, yer belirleme çalışmaları için anket düzenledi. Esnaflarla yapılan anket sonucu değerlendiren Başkan Yılmaz, yapım yerinin esnafın talebi doğrultusunda belirlendiğini belirtti.
Siverek - Çermik karayolu yakınlarında 180 bin metrekarelik çalışmalarına başlanan Yeni Hayvan Pazarı'nda incelemelerde bulunan Başkan Resul Yılmaz, modern bir pazar ve sosyal tesisler inşa edeceklerini söyledi.
Beraberinde Belediye Başkan Yardımcısı Hacı Ahmet Öncül, Meclis Üyeleri Rüstem Karalı, Nuri Bozdağ ve Eyyüp Çınar ile Fen İşleri Müdürü Selahattin Özdoğan'la alanda incelemelerde bulunan Başkan Resul Yılmaz, çalışmalarla ilgili bilgi aldı.
Siverek ekonomisinin tarım ve hayvancılığa dayandığını dile getiren Belediye Başkanı Resul Yılmaz, şu ifadeleri kullandı: ' Türkiye'nin sayılı hayvan pazarlarından birisi şehrimizde buluyor, canlı hayvan pazarımız haftanın hemen hemen her günü açık. Dolayısıyla buradan doğudan batıdan her taraftan hayvan gelir, özellikle canlı hayvan pazarımızda bunlar tüccarlarımız tarafından hayvan satıcıları ve alıcıları bir araya getirilmek suretiyle alışverişler yapılır. Yani hayvancılık Siverek'imiz açısından önemli bir sektör, bizde bu bilinçten hareket ederekten dedik ki artık eski canlı hayvan pazarımız Fırat mahallemizin tam ortasında kalmış, göbeğinde kalmış, şehir merkezinde kalmış. Bu da başta o mahallede yaşayan insanlarımız olmak üzere Siverek'imizin tamamına rahatsızlık veriyordu. Bunu düşünerekten yanımızda da meclis üyesi arkadaşlarımızın bir kısmı var, konuyu meclisimizde tartıştık ve bir an önce canlı hayvan pazarının şehir merkezinin dışına çıkartılması ile ilgili kararlarımızı aldık, çalışmalarımızı başlattık.'

-'Modern bir hayvan pazarı inşa ediyoruz'

Sosyal donatı ve tesisleriyle modern bir hayvan pazarı inşa ettiklerini belirten Başkan Yılmaz, arazinin Milli Emlak Genel Müdürlüğü'nde Siverek Belediyesi'ne tahsis edildiğini söyleyerek, '2 ay öncesinde bize üzerinde bulunduğumuz arazi tahsis edildi, bizde zaman kaybetmeksizin hemen buranın bir an önce içinde canlı hayvan pazarının bulunduğu, burayı açmak istiyorum, büyükbaş ve küçükbaş canlı hayvan pazarının ayrı ayrı olduğu keza bununla ilintili olan saman pazarının da yanı başında kurulduğu, yine sosyal donatıların bulunduğu saman pazarı içerisinde ayrı restoranları ve kafesinin bulunduğu, büyükbaş ve küçükbaşın ortak kullanabileceği yine restoranları ve kafesinin bulunduğu, misafir hayvan ahırlarının da yer aldığı genişçe bir otoparkının bulunduğu bir kompleks haline getirmeyi düşünüyoruz.' diye konuştu.

-'Alanda zaman kaybetmeden çalışmaya başladık'
Tahsis işlemlerinin tamamlanmasının hemen ardından çalışmaya başladıklarını söyleyen Başkan Resul Yılmaz, şunları kaydetti: 'Görüldüğü üzere makinelerimiz şu anda çalışıyorlar, arsayı temizleme çalışması ile uğraşıyorlar. Arkadaşlarımızla bir yandan proje ile ilgili çalışmalarına ara vermeksizin devam etmektedirler. Şubat ayından önce yani Şubat 2019 tarihinden önce burayı tamamlamak suretiyle halkımızın hizmetine açacağız. Şehir içi ulaşımı da rahat atmış olacağız, biliyorsunuz canlı hayvan pazarı ile uğraşan vatandaşlarımız araç ve gereçleri marifetiyle canlı hayvan pazarına gidiyorlar, hayvanlarını oraya pazarlamak amacıyla götürüyorlar. Bu da şehir içi trafik ile ilgili şehir içi ulaşımıyla ilgili ve yine otoparkla ilgili ciddi anlamda bir sıkıntı bir sorun teşkil ediyordu. Bütün bunları bertaraf etmek, şehir içi ulaşımı rahatlatmak, başta temizlik olmak üzere şehrimizin daha hijyen olmasını temin etmek maksadıyla bu çalışmaları başlattık. Buradaki amacımız daha müreffeh daha hijyen daha vatandaşlarımızın esnaflarımızın rahatlıkla hayvan alışverişlerini yapabilecekleri ticaretlerini rahat bir ortamda gerçekleştirebilecekleri bir mekan oluşturmaktır. Hamdolsun bunu başarmış durumdayız, ben bu vesileyle meclis üyesi arkadaşlarımın tamamına, yakın çalışma arkadaşlarıma, Kırsal ve Fen İşleri Müdürlüğümüze, diğer paydaşlarımıza yürekten teşekkür ediyorum.'

-'Yerin belirlemesi anket sonucuyla kararlaştırıldı'
AK Parti hükümetleri ve AK Belediyelerin hizmet etmek manasına geldiğine vurgu yapan Başkan Resul Yılmaz, 'AK Parti hükümetleri demek hizmet demektir, AK belediyecilik demek insanların hayatlarını daha kolaylaştırmak demektir. Onların hayat standartlarını yükseltmek demektir. Siverek'in de bu projeyi hayata geçirmek suretiyle hayat standardını biraz daha yükseltiyoruz, şehir ekonomisine önemli bir katkıda bulunmuş olacağız. Ben bu vesileyle başta Hazine ve Maliye Bakanımıza, çok değerli bürokratlarına, vekillerimize, kısacası hükümetimizin tamamına vermiş oldukları destekten dolayı şükranlarımı arz ediyorum. Öyle inanıyorum ki Siverek bu proje tamamlandığında rahat bir nefes alacaktır. Kaldı ki biz bu yeri belirlerken kendi kafamıza göre belirlemedik. 3 yıl önce iki defa bizzat benim katıldığım canlı hayvan pazarı esnaf ile toplantılar icra ettik, gerçekleştirdik. Bununla da yetinmedik, arkadaşlarımız iki kez canlı hayvan pazarı esnafına yönelik ankette bulundular. Nerenin hayvan pazarı yapılmasını istiyorsunuz diye, o günkü rakamları ben paylaşmak istiyorum. Anketle ilgili sonuçlar daha da bizim yanımızda duruyor. Yüzde yetmiş üç (%73) burayı istedi. Biz de özellikle vatandaşımızın, halkımızın, canlı hayvan pazarı esnafımızın taleplerine bigane kalamayız, kayıtsız kalamayız ve onların istedikleri yerde böyle bir hizmeti sunmanın gayreti içerisindeyiz keza imar revizyonu yaptık 2 yıl önce tamamlamıştık. O imar revizyonunda da şu üzerinde bulunduğumuz alan canlı hayvan pazarı, saman pazarı, otoparkları ve misafir ahırlarının bulunacağını bir şekilde, dizayn edileceği bir şekilde planladık.' ifadelerini kullandı.

-'180 bin metrekarelik alana sahiptir'
Toplam alanın 180 dekar olduğunu ifade eden Yılmaz, şunları söyledi: '180 bin metrekareye tekabül ediyor. Tabii çevresinde maliye hazinesine ait araziler mevcut, ihtiyaç hasıl olduğunda biz yine Maliye Bakanlığımıza, Milli Emlak Genel Müdürlüğümüze müracaatta bulunmak üzere buralarında Siverek Belediyesine suretiyle tahsis edilmek üzere başvuru yapacağız. İleride vatandaşlarımız hayvancılıkla iştigal eden vatandaşlarımızın taleplerine göre başvurularımızı yapacağız. Keza etrafta da özel mülkiyet konusu olan araziler var, yine vatandaşlarımız hayvancılıkla uğraşmak isteyen vatandaşlarımız gelip buralardan da rahatlıkla bu arazileri tarlaları temin edebilirler, ahırlarını yapabilirler.
Biz ulaşımla ilgili her türlü desteği vereceğiz, göreceksiniz burası tamamlandığında otoparkı ile kafesiyle restoranları ile mescitleri ile helalarıyla bir kompleks şeklinde olacak.
Yollarını da çermik yolundan Adıyaman yolunda keza bir yolumuzda şehir merkezinde bağlantılarını yapmak suretiyle yollarını da tamamlamış olacağız, yani ulaşımla ilgili vatandaşımız en ufak bir sıkıntı yaşamayacak, şehir ulaşımına da bu vesileyle rahatlatmış olacağız.'