İshak POLAT/ Geçtiğimiz hafta sonu Mardin'de Kültürel Mirası koruma Derneği tarafından düzenlenen ' Kültürel Mirası İçin Kapasite Geliştirilmesi Projesi' eğitim seminerinde iki gün boyunca bir araya gelen Şanlıurfa bölgesel Turist Rehberleri Odası ( ŞURO) , Gaziantep Bölgesel Turist Rehberler Odası ( GARO) ve Adana Bölgesel Turist Rehberler Odası( ADRO) Başkanları ve Yönetim Kurulu üyeleri yaptıkları istişareler sonrasında aldıkları kararları hayata geçirmeye başladı.
Üç Oda Başkanı ve Yönetim Kurulu üyelerinin aldıkları karar gereği Gaziantep'te bir araya gelen üç Oda Başkanı ve üyeleri öncelikle Gaziantep Müzesi, Şahinbey Kurtuluş Müzesi, Bey Mahallesi gibi kentin tarihi ve turistik mekanlarını gezdi. GARO Başkanı Mehmet Severoğlu öncülüğünde gerçekleşen tanıtım gezisinde kentin turistler için gezilebilecek yerleri ile ilgili rehberlere bilgi verilirken yeni turizm alanları hakkında da tanıtım gerçekleştirildi.

Rakip değil ortağız
Tanıtım ve bilgilendirme gezisinin ardından yapılan toplantıda bir araya gelen Oda Başkanları ve üyeleri mesleki sorunları ve çözüm önerileri konusunda görüşlerini dile getirirken toplantı sonrasında GARO Başkanı Mehmet Severoğlu yaptığı konuşmada ;' Adana'dan başlayarak Akdeniz, Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu Bölgesi olarak büyük bir turizm potansiyeline sahibiz. Bizler bu potansiyeli işleyen, bu işten geçimini sağlayan profesyonel turist rehberleriyiz. Bu manada görev yaptığımız iller bazında rakip değil bu işin ortağıyız. Dolayısı ile aramızda ki işbirliği ile hem bölgemizi, ilimizi iyi tanıtmış olacağız hem de bu mesleğe sahip çıkmış olacağız' diyerek davetlerine icabet ettiklerinden dolayı ADRO ve ŞURO Başkanlarına ve turist rehberlerine teşekkür etti.

Bir elin parmakları gibi değişik ama bir yumruk kadar güçlüyüz
15 İli bağlı olduğu ve 123 üyesi bulunan ŞURO adına söz alan Oda Başkanı Müslüm Çoban ise nazik davetlerinden dolayı GARO Başkanı Mehmet Severoğlu'na teşekkür ederek; ' Bizler rakip değil, ortağız, hep birlikte dayanışma içinde turist rehberliğini en iyi şekilde yapıp ilimizi ve bölgemizi güzel şekilde tanıtıp, tanıtıma katlı sunuyoruz. Turist Rehberliği sıradan bir meslek değil kariyer mesleğidir. Turist rehberleri sadece anlatım değil illerimizin, bölgelerimizin ve Ülkemizin turizm tanıtımına ve turizm politikalarına da olumlu yönde katkıları vardır. Ama bu meslek çatısı altında bir araya geldiğimiz ölçüde de bir yumruk gibi güçlüyüz. Rehberler donanımlı ve iyi olursa Odalarda güçlü olur. Odalar da güçlü olduğunda üst birliğimiz olan TUREB 'te güçlü ve etkili olacaktır. Önümüzdeki günlerde ve aylarda kaçak ve belgesiz turlar için denetimleri de artıracağız. Gerek Mardin'de gerekse bugün Gaziantep'te meslektaşlarımız ile bir araya gelerek hem mesleğimizin sorunlarını masaya yatırmak imkanına sahip olduk hem de Mart, Nisan, mayıs ayı gibi açılacak olan turizm sezonu öncesinde illerimizdeki yeni turizm alanları hakkında bilgilerimizi güncelleme fırsatı yakaladık. İnşallah bu birliktelik sonrasında hem Bölgemizde hem de kendi illerimizde bu işbirliği ile hem daha çok turist çekmeyi hem de turist sayısını arttırmayı hedefliyoruz ve bu hedefimize de ulaşacağımıza inanıyoruz' dedi.

Şanlıurfa, Adana ve Hatay'da da bir araya gelinecek.
ADRO Başkanı Kudret İdemci' de yaptığı konuşmada bu tür organizasyonların mesleki birlikteliği arttırmadaki önemine vurgu yaparak; ' Yıllardır düşünülen ama yeni hayata geçirilen bu toplantıları dile getirip ön ayak oldukları için ŞURO Başkanı Müslüm Çoban'a ve ev sahipliğinden dolayı GARO Başkanı Mehmet Severoğlu'na katılım gösteren tüm meslektaşlarıma teşekkür ediyorum' dedi.
Toplantı sonrasında bu tür işbirliği ve bilgilendirme toplantılarının devamına karar verilirken bir sonraki toplantıların ise Adana, Hatay ve Şanlıurfa'da düzenlenmesine karar verildi.
Bilgilendirme gezisine ve toplantılara katılan Oda üyeleri de Oda Başkanlarına teşekkür ederek mesleki birlikteliğin gelişimi ve mesleki bilgilerin arttırılması hususunda çok faydalı olan bu tür organizasyonların artarak devam etmesini istediklerini dile getirdiler.