Yüksel POLAT / Şanlıurfalı olup ta isot ve isot salçası tüketmeyen yoktur. Daha önceleri avlulu evde oturup kendi isotlarını ve isot salçalarını yapan Şanlıurfalılar modern hayatın getirdiği apartman kültürü dolayısı ile bu imkanı artık bulamazken Şanlıurfalılar yine de bu işe bir çözüm bulmuş.
Yıllık on binlerce ton taze isottan yüzlerce ton kuru isot üreterek Şanlıurfa'nın ve Türkiye'nin isot ihtiyacını karşılayan ve Yurtdışında da önemli bir pazara ihracat yapan Şanlıurfa İsot Üreticileri Kooperatifi (ŞİKOP) üyeleri aynı zaman da kendi damak zevkinden taviz vermeyen Şanlıurfalılarında imdadına yetişiyor.
Sırrın mahallesindeki kurutma alanlarında geleneksel Şanlıurfa İsotu üretimi gerçekleştiren ŞİKOP Üyeleri kendi elleri ile Hal Pazarından isot alan ve yer yokluğundan dolayı isot ve isot salçasını yapamayan Şanlıurfalılara da ücreti karışlığında isot ve isot salçası yapıyor. Uzun yıllardan bu tarafa geleneksel olarak güneş altında isot, isot salçası ve domates salçası üretimi gerçekleştiren ŞİKOP Üyesi Halil Polat ve eşi Zeynep Polat ' Evcik İsot' hakkında bilgi vererek; Bir çok Şanlıurfalı hemşerimiz yerleri olmadığı için veya üretim aşamasında ürünlerini kendi gözleri ile görmek için aldıkları taze isotları çuvallar içerisinde bize getiriyor. Bizde isot yapılacaksa torbasını 7,5 - 10 TL karışlığında onlara temizliyoruz. Temizleme işleminden sonra bazı müşterilerimiz isotlarını alarak kendileri kurutarak kuru isot haline getiriyor bazı müşterilerimiz adına da biz ücreti karışlığında kurutup kuru isot haline getirerek müşteriye teslim ediyoruz. İsot salçası içinde aynı işlemi uyguluyoruz. İsot salçasında da kğ başına 1 TL karışlığında taze isotu temizliyoruz ve çekiyoruz' dediler.
Yaz aylarının gelmesi ile birlikte artan talebi karşılamak için dönem dönem müşterilerine randevu vermek durumunda kaldıklarını belirten Halil Polat üç ay boyunca yoğun bir şekilde çalıştıklarını da dile getirdi.