Harran Üniversitesi, Şanlıurfa Profesyonel Aşçılar Derneği (ŞAPADER) ortaklığı ile yürütülecek projenin koordinatörlüğünü Şanlıurfa Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu, Otel Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölümü Öğr. Gör. Hasan Kırmızı yürütecek.
Proje kapsamında öncelikli olarak otel mutfaklarında, restoran işletmeler, konuk evi, Büyükşehir Belediyesi Sosyal Tesisleri ile kamu misafirhanelerinde çalışan; şef, aşçı ve aşçı yardımcılarına eğitimler verilecek.
Şanlıurfa tescilli yemek ve içecekleri, menü bilgisi, yemek sunumu, çorba ve ara sıcaklar, ana yemekler, salata ve zeytinyağlılar, tatlı ve şerbetler, kahvaltı, mesleki İngilizce ve hijyen konu başlıklarında her gruba toplamda 30 saat eğitim verilecektir. Eğitimlere tam katılım sağlayan katılımcılara sertifika verilecek.
Üç grup şeklinde yürütülecek eğitimler, işletmelerin iş yükü düşünülerek hafta içi yapılacak şekilde planlandı. İşletmeler işlerinin aksamaması adına üç gruba, farklı çalışan aşçılarını gönderebileceklerdir. Saat 09.00 ile 16.00 arasında gerçekleşecek olan eğimlerin birinci grubu 31 Ocak 4 Şubat tarihleri arasında, ikinci grup ise 7-11 Şubat tarihleri arasında olacaktır. Eğimin son grubu ise 14-18 Şubat tarihleri arasında yapılacak.
İlgilenen kurum ve işletmelerin, hangi gruba, kimlerin katılacağını, işletme yetkilileri tarafından, proje koordinatörüne mesaj yoluyla iletebilirler. Ayrıca işletmeler, Şanlıurfa Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu, Yüksekokul Sekreterliğine bizzat başvurabilirler.
Eğitimler, Harran Üniversitesi Eyyübiye Yerleşkesi Mehmet Akif İnan Konferans Salonunda yapılacak.
Şanlıurfa'nın tescilli yemek ve içeceklerinin otel ve restoran menülerinde daha da yaygınlaştırılmasının amaçlandığı proje ile Şanlıurfa'yı ziyaret eden turistlerin ilin tescilli yiyecek ve içecekleri ile ev yemeklerine daha kolay ulaşabilmeleri sağlanacak.
UNESCO, bir şehri gastronomi dalında yaratıcı şehirler ağına dahil ederken aradığı en önemli kriterlerden biri yemeklerin yaygın bulunmasıdır. Harran Üniversitesi tarafından yapılan bu proje ile Şanlıurfa'nın bir gastronomi kenti olmasına bu anlamda hizmet edecektir.