Seyfullah POLAT/ Küresel iklim değişikliği ile birlikte artan sel ve kuraklık tarımsal üretimi olumsuz yönde etkilerken pandemi süreci de tarımsal üretim ve gıdaya erişimin önemini bir kez daha ortaya koydu. Artan girdi fiyatları ile birlikte gıda ürünlerindeki fiyat artışı tarımsal üretimin önemini bir kez daha ortaya koyarken sürekli olarak kuraklık ve ürün deseninin önemine dikkat çeken Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Rıza Öztürkmen sorunun boyutlarına bir kez daha dikkat çekti.


Su krizi yaşanıyor ve bundan sonrada yaşanacak
Prof. Dr. Ali Rıza Öztürkmen gazetemize yaptığı açıklamada karbon emilimi neticesinde küresel iklimde değişikliklerin daha sık yaşandığını belirterek; Küresel iklim değişikliğinden ve mevsim anormalliklerinden dolayı maalesef bir su krizi yaşanıyor ve bundan sonrada yaşanacak ta. Son yıllarda su rezervlerinde önemli bir şekilde azalma söz konusu. Bu azalma haliyle tarımsal üretimi de etkilemektedir. Dolayısı ile suyu etkin ve tasarruflu bir şekilde kullanmayı öğrenmemiz ve buna göre tedbirler almamız şarttır.' Dedi.

Çiftçimiz modern sulama sistemlerini mutlaka kullanmalı
Son yıllarda Şanlıurfa'ya düşen yağmur miktarını istatistiki bilgiler ile açıklayan Prof. Dr. Ali Rıza Öztürkmen Şanlıurfa'nın kuraklık tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu belirterek; Maalesef Şanlıurfa ve bölgeye düşen yağmur miktarı gittikçe azalmakta ve homojen bir dağılım göstermemektedir. Bundan dolayı su rezervlerimizin doğru ve etkin kullanımı için çiftçimiz modern sulama sistemlerini kullanmalıdır. Bunun içinde gerek çiftçi eğitimi gerekse bu sistemlerin kurulumu ve kullanımı için çiftçimize gerekli desteklerin verilmesi sağlanmalıdır.' Dedi.

Artan maliyetler gıda fiyatlarını etkiliyor
Son zamanlarda enerji, gübre gibi tarımsal girdi maliyetlerinin gıda fiyatlarına yansıdığını hatırlatan Prof. Dr. Ali Rıza Öztürkmen; ' Gıdaya olan ihtiyacı her geçen gün arttığı bilinen bir gerçek. Bu gerçeğin ışığında modern tarım teknolojileri ve teknikleri kullanarak az maliyet ile daha çok verim almamız gerekiyor. Bunu için de tarıma yönelik eğitim ve teknolojilere yatırım yapmak gerekiyor' dedi.

Ürün deseni çeşitlendirilmeli, kendi ihtiyacımızı üretebilmeliyiz
Pandemi sürecinin gıdaya olan ihtiyacı bir kez daha gözler önüne serdiğinin altını çizen Prof. Dr. Ali Rıza Öztürkmen; Türkiye sahip olduğu tarımsal potansiyel ile kendisine yetebilecek bir ülkedir. Ama doğru tarım stratejileri ve planlama ile ürün deseni çeşitlendirilmeli ve ihtiyaç duyduğumuz ürünleri üretebilmeliyiz' dedi.
Toprağın ve suyun kullanımı konusunda da açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Ali Rıza Öztürkmen, Şanlıurfa ve bölgenin tarımsal üretim kapasitesinin büyüklüğüne de işaret etti.