Haber Merkezi / Tüm dünyayı saran Koronavirüs gibi Avrupa ülkelerindeki zeytin ağaçlarınının kurumasına sebep olan ve hızla yayılan Xylella Fastidiosa adında bulaşıcı ağaç hastalığına karşı Zeytin Ağacı Platformu yetkilileri bu hastalığa karşı dikkatli olmaları ve bu hastalığın Türkiye'ye sıçramaması için Avrupa ülkelerinden zeytin ağacı ithalinin durdurulması uyarısı yapıldı.
Konu ile ilgili olarak açıklamada bulunan Zeytin Ağacı Platformu Başkanı İhsan Şenocak açıklamada;' Zeytin Ağacı Platformu'muzun değerli üyeleri, sevgili çiftçiler ve kıymetli vatandaşlarım.
Zeytin Ağacı Platformu Yönetim Kurulu olarak, hepimizi derinden rahatsız eden bir konu hakkında sizleri bilgilendirmek istiyorum:
Xylella Fastidiosa adında bir bulaşıcı hastalık zeytin ağaçlarına musallat olmuş! Hızla yayılıyor! İtalya'da, başlamış şimdi İspanya ve Yunanistan'a da geçmiş! Avrupa'da bir milyondan fazla ağacı telef ettiği söyleniyor! Covid 19 insanlar için neyse, bu da ağaçlar için o...
İlgili arkadaşlarımızın uyarısı sonrasında Bu hastalığın binlerce çiftçimizi iflasa sürükleyeceği, zeytin ve zeytinyağı üretimimizin büyük darbe alacağı kanaatine vardık. Hastalıkla mücadelede katkı sunabilecek çiftçiler, resmî ve özel tarım kuruluşları ile siyasilerimizin konuyla ilgilenmelerini bekliyoruz.
Başta arbequina çeşidi olmak üzere her yıl Ülkemize milyonlarca zeytin fidanı ithal edilmektedir. Bu yüzden hastalığın bize de gelebileceği endişesini taşımaktayız.
İthalatın acilen durdurulmasını talep ediyoruz' dedi.