İLKHA/ İçişleri Bakanlığı'nın okul servis araçlarıyla ilgili 'Okul Paketi' düzenlemesinin okul servisi şoförlerini mağdur ettiğini belirten turizm ve taşımacılık işletmeleri, sorunlarının çözüme kavuşmasını istedi.
Okul servis araçları ile ilgili yeni yönetmeliğe göre; araçlarda yaş sınırı, üç nokta emniyet kemeri, kamera kayıt sistemi, koltuk sensörü, araç takip sistemi gibi yenilikler getiriliyor.
Şanlıurfa'da Öğrenci servisi, personel servisi ve tur ve gezi organizasyonu yapan turizm işletmecisi Hüseyin Şefkatlı, yaşadıkları sorunlarla ilgili açıklamalarda bulundu.
Yeni eğitim öğretim yılı ile ilgili iyi temennilerde bulanarak sözlerine başlayan Şefkatlı, '2019-2020 eğitim ve öğretim yılı öğrencilerimize ve öğretmenlerimize hayırlı uğurlu olsun. Kazasız belasız bir yıl temenni ediyorum. Allah öğrencilerimize zihin açıklığı versin.' dedi.
Okul servis araçları ile ilgili yeni düzenlemeyle mağdur edildiklerini belirten Şefkatlı, 'Yeni eğitim ve öğretim yılına bazı sorunlarla giriyoruz. Esnaflarımızın büyük mağduriyetleri var. Okul servisleriyle ilgili yeni bir yönetmelik yayımlandı. Okul paketlerinde değişiklik oldu. Bizim Urfa'da 'Okul Paketi' sayımız yüzde 20'dir. Yüzde 80'i ise personel taşımacılığı olarak hem öğrenci hem de personel taşımaktadır. Öğrenci servisleri ile alakalı yeni düzenlemeden dolayı araçların üzerinde çeşitli değişiklikler yapılması gerekiyor. Okul paketi olmayan araçların okul paketine dönüştürülmesini şart koştular. Bu durum okul servis şoförlerinin mağduriyet yaşamasına neden oldu. Servis aracının okul paketine dönüştürülmesi için 17 bin lira masraf gerekiyor.' ifadelerini kullandı.

'Urfa'daki araçların yüzde 80'i okul paketine uygun değil'
Şanlıurfa'daki okul servisi şartları ile başka illerdeki okul servisi şartlarının aynı olmadığına dikkat çeken Şefkatlı, 'Urfa'daki servis şoförleri Batı'daki ücretler gibi öğrenci taşımamaktadır. Mesela İstanbul'da okul servis ücretleri 400 ile 500 lira arasında değişirken, Şanlıurfa'da 160 liradan başlıyor ve uzaklığa göre belirleniyor. Bizim buradaki esnaflarımızın araçlarının yüzde 80'i okul paketine uygun değil, sadece personel taşıyabiliyorlar. Yeni düzenleme ile öğrenci servis araçlarının okul paketine uygun olması gerekiyor. Yetkililerden beklentimiz, esnaflarımızın bu sorununa çözüm getirmeleridir. Çıkan yeni uygulamaya mecburen uyacağız, ama yetkililerden, okulların ilk dönem sonuna kadar bize mühlet vermeleridir. Bize bu konuda yardımcı olurlarsa, hem esnaf hem de öğrenciler mağdur olmaz. Pazartesi günü okullar açılıyor. Öğrencilerin sıkıntı yaşamamaları için yetkililerin bir an önce bu konuya el atmalarını istiyoruz.' diye konuştu.


'S Plaka ile ilgili sıkıntılarımız 10 senedir sürüyor'
Şanlıurfa'da S plakası ile ilgili yaşadıkları sıkıntılara değinen Şefkatlı, 'Şanlıurfa'da 'S' plakası ile ilgili sıkıntılarımız 10 senedir sürmektedir. Bundan önceki Şanlıurfa Belediye Başkanı Nihat Çiftçi, yeni plaka verilmeyeceğine dair bizlere söz vermişti. Maalesef bu durum gerçekleşmedi. Belediye seçimleri oldu, belediye başkanı değişti. Yeni Belediye Başkanımız ile de görüştük. Sıkıntılarımızı dile getirdik. Şanlıurfa'da geçen sene ihale ile verilen plakalar 5 bin 500 liraya 10 yıllığına kiraya verildi. Bizim daha önce bin 600 tane plakamız vardı. Daha sonra yeni verilen plakalarla beraber bin 625 oldu. Şanlıurfa'da şu an esnaf kendi arasında plakalarını 7 ile 10 bin arasında bir fiyata satıyor. Komşu illere baktığımız zaman Gaziantep'te okul paketi olan S plakalı araçların plaka değeri 130 bin, devir ücreti ise 2 bin 750 lira. Malatya'da S plakalı araçların plaka değeri 100 bin lira, devir ücreti ise bin 500 lira. Belediyeye verilen yıllık aidat bile kaldırılmış. Adıyaman'da ise S plakalı araçların plaka değeri 51 bin 500, devir ücreti bin 500 liradır.' dedi.


'Araçlarımız hak ettikleri plaka değerine kavuşsun'
Şanlıurfa Belediyesi'nden plaka değerlerini hak ettiği değerine ulaştırmalarını isteyen Şefkatlı, 'Belediyecilik halka hizmet demektir, halka zulmedilmemesi gerekir. Bizim şu an esnaflarımız mağdur edilmektedir. Plakalarla ilgili sıkıntımızın bir an önce çözülmesini istiyoruz. Böylece korsan taşımacılığın önüne geçilir. Şu an piyasada S plakası olmayan araçlarla korsan taşımacılık yapılıyor. Bize gelen bazı bilgilere göre; Suriyeliler, Organize Sanayi Bölgesi'ne korsan servis yapıyor. Bu durum esnaflarımızı mağdur etmektedir. Bu konuda yetkililerin denetimlerini artırmasını istiyoruz. Bugün hakkımız gasp ediliyor. Belediyemizden isteğimiz plakalarımızı gerçek değerine kavuşturmalarıdır.' şeklinde konuştu.

'Türkiye'nin en ucuz plakası Şanlıurfa'dadır'
10 senedir plaka değerlerinin düşük olmasından dolayı mağdur edildiklerini vurgulayan Şefkatlı, 'Esnaflarımız araçlarını değiştiremeyecek, tamircilere olan borçlarını ve yakıt ücretlerini ödeyemeyecek duruma gelmiştir. Türkiye'nin en ucuz plakası Şanlıurfa'dadır. Yine devir ücreti 4 bin liradır. 7 bin liralık bir plaka için 4 bin devir ücreti haksızlıktır. Bugün belediye bizlere gerçekten zulüm etmektedir. Biz belediyemizi, başkanımızı, insanlarımızı ve esnaflarımızı seviyoruz. Bu işin çözüm yolu çok basittir. Belediye Başkanımız ve ulaştırma dairesi yetkileri tüm esnaflarımızı toplar. 'Biz bu saatten sonra plaka değerini ve devir ücretini şu kadar olarak belirledik, hayırlı olsun' derse çok memnun oluruz. Esnaflarımız mağdur olmaz. Herkes ekmeğinin peşinde… İnşallah bu konuda esnaflarımıza müjdeli bir haber veririz.'

Okul servisi şoförleri AK Parti İl Binası önünde eylem yaptı
Öte yandan dün gece geç saatlerde sorunları ile ilgili Ak Parti İl Binası önünde toplanan okul servisi şoförleri, okul paketi uygulamasına tepki gösterdi. Ak Parti Şanlıurfa İl Başkanı Bahattin Yıldız ile görüşmek isteyen kalabalık, sorunlarının çözülmediği takdirde hem kendilerinin hem de öğrenci ve öğretmenlerin mağdur olacağını savundu. Polisin müdahalesi ile dağılan servis şoförlerinin bugün de eyleme devam edecekleri öğrenildi.