İshak Polat

Yıllardır kas hastalığı ile yaşam savaşı veren Özlem Malkoç hastalığının tam olarak teşhisi ve tedavisi için yardım bekliyor.

Türkiye'de tahmini olarak çeşitli türlerinden mustarip 100 bin hastadan biri olan ve İzmir'in Selçuk ilçesinde yaşayan Özlem Malkoç, 15 yıl önce teşhis edilen kas hastalığı türünün teşhisi ve tedavisi için ilgili kurumlardan ve hayırseverlerden yardım bekliyor. 3 ayda bir aldığı engelli maaşından başka bir geliri olmayan ve öğrenci olan kızı ile birlikte hayata tutunmaya çalışan Özlem Malkoç kas hastalığı nedeni ile kızının yardımına muhtaç bir şekilde yaşamını sürdürmeye çalışıyor.

Yürüme bozukluğu ve denge kaybı nedeni ile 15 yıl önce gittiği hastanede nadir bir hastalık olan kas hastalığı ( Miyopati) teşhisi konulan Özlem Malkoç ilerleyen yıllar içerisinde yürüme yeteneğini büyük ölçüde kayıp etti. İlerleyici bir hastalık olan ve zamanla vücuttaki tüm kasları etkileyen hastalık nedeni ile kollarını da büyük ölçüde kullanamaz hale gelen Özlem Malkoç kızın yardımı ile günlük ihtiyaçlarını giderebiliyor.

Hastalığın türünü tam tespit edemiyorlar

Hastalığının gidişatı ile ilgili bilgi veren Özlem Malkoç; ' 15 yıl kadar önce yürüme ve denge bozukluğu şikayeti ile gittiğim hastanede doktorlar rahatsızlığıma kas hastalığı teşhisi koydular. Maddi imkansızlıklara rağmen eş dost yardımı ile yaptırdığım genetik tahlillerden bir sonuç alamadık. Doktorlar rahatsızlığımın kas hastalığının hangi türü olduğunu tespit edebilmeleri için tam genetik taraması tahlili istiyorlar. Maalesef bu tahlil de Türkiye'de yapılamadığı gibi her hangi bir kurum da karşılamıyor. Hastalığımın kesin teşhisi için bu tahlili yaptırmam gerekiyor ki en azından hastalığımın tam olarak ne olduğunu öğrenmek ve varsa tedavisini yaptırmak istiyorum' dedi.

Çaldığı kapılar yüzüne kapandı

Kendisine bakan kızı ve yaşlı annesinden başka kimsesi olmayan Özlem Malkoç kas hastalıklarının teşhisinde en önemli paya sahip olan gen tahlilinin Devlet Hastanelerinde yapılamadığını belirterek; ' Daha önce öğretmen olan kardeşimin yardımları ile üç defa genetik tahlil yaptırdım. Ama bu tahlillerde bir şey saptanamadı. Doktorlar benden tüm gen taraması tahlili istiyor ve bu tahlil de yurt dışında yapılıyor ve pahalı. Tahlil ücretini karşılayacak maddi gücüm olmadığı için İzmir Valiliği, Selçuk Kaymakamlığı ile daha önce görüştüm. İzmir Valiliği bana İzmir İl Sağlık Müdürlüğünün telefonunu vererek gönderdi. Aradığım telefonu kaldıran da yok, derdimizi dinleyen de. Benim tek isteğim bu tahlilimin yapılması ve hastalığımın teşhisinin konulması. Bunun için yetkililerden veya bu tahlilin ücretini karşılayabilecek hayırseverlerden yardım bekliyorum. Bunun dışında kimseden her hangi bir beklentim yok' dedi.