Tuğba POLAT / İlim Sanat Merkezinin, Vedat Akıllı moderatörlüğünde düzenlemiş olduğu şehir sohbetlerine bu hafta konuşmacı olarak Şanlıurfa Gazeteciler Birliği başkanı Veysel Polat katıldı.
Türkiye'de 80-90'lı yıllarda basın alanında yaşanan dönüşümü kendi eğitim ve iş hayatından örnekler vererek özetleyen Polat: Bilgisayarların gelişimi ve masaüstü yayıncılıkla birlikte yayıncılıkta büyük bir yapısal değişim yaşanmaya başladı. Birçok meslek sona erdi. Büyük kadrolar küçüldü. Yayıncılık daha kolay ve ucuz hale geldi. Daha sonra internetin ve bugün sosyal medyanın varlığıyla birlikte, artık çok farklı bir evrende ve boyuttayız, dedi.
Yasama - yürütme ve yargıyla birlikte dördüncü kuvvet olarak demokrasilerin olmazsa olmazı olarak bilinen Basın'ın varlık sebebinin kamu yararı ve evrensel insani değerlerin korunması olduğunu belirtti. Kitaplarda yazan etik değerler, meslek ahlak ve ilkelerine rağmen uygulamada gördüğümüz çok daha farklı bir durum. Basın - Medya, güç sahiplerinin menfaatleri doğrultusunda toplum ve idareleri etki altına alma, yönlendirme ve hatta şekillendirme araçları olarak kullanılıyor.
Batı egemenliğiyle birlikte gelişen teknolojiyle çeşitlenip güçlenen ve dijitalleşmeyle birlikte artık iletişimde sınır bırakmayan bu güç, emperyalizmin en vahşi ve yıkıcı silahı haline gelmiştir. Basın özgürlüğü, demokrasi, insan hakları, kadın hakları vb.. kavramların arkasına saklanarak yeryüzünde en büyük cinayetleri, yıkımları, sömürüleri perdelemekten de öte; gerçekleştirilmesi için ön ayak olmakta, bunları meşrulaştırmaktadır. Dev şirketler halinde Batı'nın elindeki bu kurumlar akademiden sinemaya, askeriyeden siyasete, ideolojik ve dini organizasyonlara, hibrit savaşların en önemli unsuru haline gelmiştir. Öyle ki işgaller, kadife devrimler, Arapların baharı, hükümetlerin değişimi, göçler, virüsler, pandemiler, kapanmalar, kıtlıklar, savaşlar artık bu dijital arenalarda, yapay zekalarla kurgulanıp kontrol ediliyor.
Bu durum karşısında itirazı olan, yeni bir dünya ve düzen diyenlerin de düşman karşısında uyanık olması ve taarruzlara karşı mevzilenmesi gerekmektedir. Sinemadan müziğe, çizgi filimden haberciliğe.. medyanın her alanında kullanılabilecek içeriklerin üretimi, haberleşme ve paylaşım platformları, arama motorları, filtreler, siber güvenlik vs. alanlarında, aynen savunma sanayiinde olduğu gibi firmalarımız, markalarımız, ürünlerimiz, yetişmiş insanlarımızı var etmek, desteklemek, etkin kılmak için vakıf zihniyetiyle kendi medyamıza sahip olmalıyız.