İLKHA/ Ülkelerindeki iç savaştan dolayı 2011 yılından itibaren yoğun şekilde Şanlıurfa'ya yerleşen Suriyeliler, burada kendi yemek kültürlerini yaşatmaya devam ediyorlar. Şanlıurfa'da yaşayan Suriyeliler için 'tandır ekmeği' ise yemek kültürlerinin vazgeçilmezleri arasında geliyor.
Şanlıurfa merkez Haliliye İlçesindeki Topçu Meydanı'nda kiralamış oldukları dükkanları fırına çeviren Suriyeliler, kendi yöresel ekmelerini yapıyor. Hijyenik olmayan ortamlarda un, maya ve tuz ile yoğrulan hamur, bekletilmeden tandıra benzer fırınlara atılarak pişiriliyor. Sipariş üzeri ve parkende satılan ekmekler boyutuna göre 30 ile 75 kuruş arasında satılıyor. Burada yapılan ekmeler poşetlenerek şehrin birçok noktasındaki genelde Suriyelilerin işlettiği dükkanlarda satılıyor. Suriyeli fırıncılar Şanlıurfalıların kebap türü yemekler için kendi ekmeklerini aldıklarını savundular.
Topçu meydanında fırıncılık yapan esnaflardan Kasım Muhammed Avvad, Şanlıurfa'ya yerleştikten sonra burada kendi yöresel ekmeklerini yaptığını belirterek 'Yaklaşık bir yıldır bu işi yapıyorum. Bizim yaptığımız tandır ekmeğidir. Millet bu ekmeği hem ev ihtiyacı için hem de genellikle kebap türü yemekler için alıyorlar. Günlük ortalama bin ila bin 300 arasında ekmek yapıyoruz.' dedi.

'Parekende ve lokantalara ekmek satıyoruz'
Hem perakende hem de lokantalara ekmek sattıklarını belirten Fırıncı Tarık Ez-Ziyad Şabha, 'Ben bu mesleği yaklaşık 15 yıldır yapıyorum. Burada günlük bin 500 ekmek çıkartıyoruz. Burada bazıları gelip taneyle ekmek alıyor ama genellikle hem evlere hem de lokantalara özel sipariş alıyoruz. Her bir ekmeğin fiyatı 60 kuruştur.' dedi.

'Şanlıurfalılarda ekmeğimizi alıyor'
Abdülgani Cuma ise 25 yıldır bu işi yaptığına dikkat çekerek 'Suriyeliler neredeyse hepsi daima bu ekmeği yerler. Ama Şanlıurfalılardan çoğu kişi gelip bu ekmeği alanlarda oluyor. Yerli müşterilerimiz çok iyiler biz onlardan memnunuz. Günlük ekmek satışımız müşterilerin sayılarına göre değişiyor. Tabi bunun yanında lokantalara özel olarak hazırladığımız siparişler de var. Günde ortalama bin 500 adet ekmek yapıyoruz. Ekmeklerimizi küçük ve büyük olarak çıkartıyoruz. Küçük ekmek 3 tane 1 TL'ye satarken, büyük ekmeği ise tanesi 75 kuruştan satıyoruz.' dedi.
İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından açıklanan verilere göre Şanlıurfa'da 460 bin üzerinde Suriyeli bulunuyor. Bu sayı Şanlıurfa nüfusunun yüzde 23'ünü oluşturuyor.