Haber Merkezi / Tek listenin yer aldığı Şanlıurfa Ziraat Odası Başkanlığı Genel Kurul Toplantısı 340 delegenin oyunu alan Ahmet Eyyüpoğlu'nun tekrar başkan seçilmesi ile sonuçlandı. Genel Kurul'a katılım oldukça yoğun olduğu seçim sırasında Başkan Ahmet Eyyüpoğlu, çiftçilere ve delegelere teşekkürlerini sunarken, çiftçinin sesi olmaya ve haklarını savunmaya devam edeceğini belirtti. Başkan Eyyüpoğlu, Genel kurulda yaptığı konuşmasında bu yıl zor durumda kalan pamuk, mısır ve diğer çiftçilerin sorunlarına ilişkin önemli mesajlar verdi.
Eyyüpoğlu en önemli mesajını ise TEDAŞ ile ilgili verdi. TEDAŞ'ın uygulamaları nedeniyle binlerce dönüm pamuğun tarlada kurutulduğunu vurgulayarak, duruma tepki gösterdiği için TEDAŞ tarafından hakkında 2 dava açıldığına dikkat çekti.
En fazla üyeye sahip Trükiye'de en büyük Ziraat Odaları arasında yer alan Şanlanlıurfa Ziraat Odasında bugün 340 delegenin oy kullandığını söyleyen Eyyüpoğlu listesine rakip çıkmadığı ve listenin desteklenmesi dolayısıyla teşekkürlerini sundu. Verilen destekten dolayı minnettar olduğunu vurgulayan Eyyüpoğlu şöyle konuştu; 'büyüğü olan 340 delegeye sahip Şanlıurfa Ziraat Odası Genel Kurulunda ikinci bir aday çıkmadan tek liste ile beni tekrar Ziraat Odası Başkanlığına layık gördüğünüzü için ömrüm boyunca sizlere minnettar olacağım. Gece gündüz çalışsam da sizin bu emeğinizin karşılığını ödeyemem. Zaman zaman çiftçilerimiz zor anlar yaşamaktadır.
'Pamuk ve mısır çiftçimizin zor durumunu anlattık'
Bildiğiniz gibi tarım girdileri gübre, mazot ve tohum gibi girdilerin fiyatların yüksek oluşundan dolayı çiftçilerimiz çok zor durumda kaldı. Bu yılda özellikle pamukta yağan yağıştan dolayı çiftçilerimiz zor durumda kaldı. Daha pamuğunu biçemeyen çiftçilerimizin olduğunu biliyoruz. Allah yardımcımız olsun. Bu yaşanan durum Allah'tandır Allah'tan gelen de başla göz üstünedir. Ancak çiftçilerimizin sorunlarının çözümü için çalışmalarımız sürüp gerekli mercilerle görüşmelerimiz sürmektedir.
'ÇKS başvuruları tek elden yürüyecek'
Değerli Çiftçilerimiz en düşük aidat alan Şanlıurfa, Hilvan ve Siverek tir. Çiftçimizin sıkıntısını bildiğimiz için dönüm başı aidatları 115 TL'den 75 TL'ye düşürdük. Bu konuda Genel Merkezimiz ile yaptığımız görüşme sonrası aidat indirim teklifimizi kabul eden Genel Başkanımız Sayı Şemsi Bayraktar'a teşekkürlerimizi sunuyorum. Sizlere ayrıca bir müjdeyi vermek istiyorum. 8. Aydan itibaren Türkiye genelinde Aydın'ı pilot bölge olarak belirlenerek ÇKS başvuruları direk olarak Aydın ilinde ziraat odasında işlemler yapılmaktadır. İnşallah 8. Aydan itibaren Şanlıurfa ilimizde de aynı uygulama yürürlüğe girecek. Böylelikle siz değerli çiftçilerimizin işlemleri daha çabuk ve rahatlıkla tamamlanacak. Gereken tüm işlemler odamızda yapılıp sadece Tarım ve Orman İl Müdürlüğümüz denetim olarak görev yapacak.
'Üst üste pamuk ekim süresi 5 yıla çıkarıldı'
Pamukta zor bir yılın geride kaldığını açıklayan Başkan Eyyüpoğlu, dönüm başına 500 kg rekolteyi kabul edemeyeceklerini ve bakanlık nezdinde yapılan girişimler sonucu rakamın 650 kg kadar yükseltildiğini söyledi. 'Bildiğiniz gibi pamuk verim rekoltesini Türkiye genelinde dönüm başına 500 kiloya düşürecekti. Bizim ve sayın milletvekillerimizin girişimleri ile rekolte 600 ile 650 kilo gram olarak sabitlendi. Çiftçi camiamız adına tüm vekillerimize de teşekkürlerimizi sunuyoruz. Ayrıca desteklemeden faydalanabilmek için 3 yıl pamuk ekiminin ardından başka ürün ekme şartını 6 yıla çıkarılması konusunda çalışmalarımız oldu bu konuda sayın bakanımız Bekir Pakdemirli ile yaptığımız görüşme sonucu üst üste pamuk ekim süresi 5 yala çıkarıldı.
'TEDAŞ 3 dava açtı, bizi susturamayacak ve her haksızlığının karşısında duracağız'
Özellikle TEDAŞ 10 yıldan beri siz değerli çiftçilerimiz çok zor durumlarda bıraktı. Zaman zaman pamuğu tarlada kuruttuklarını biliyoruz. TEDAŞ ile yaşanan sorunların çözümü için birçok girişimimiz oldu. Ve TEDAŞ'a karşı siz değerli çiftçilerimin hakkını savunduğum için TEDAŞ hakkımda 3 dava açmış durumda. Ne demişim siz çiftçilerimi hırsız olarak lanse eden TEDAŞ'ın bu anlayışını kabullenmedim bakanlık nezdinde desteklemelere bir bir bloke uyguladığı için çiftçilerin borcunu ödememe gibi bir şansı yok. Bizleri zaman zaman hırsızlıkla itham ettikleri için ben de televizyon programlarında en büyük asıl hırsızın TEDAŞ olduğunu söyledim. Hem devletimizi soyuyor hem de çiftçilerimizi soyuyor. Bu yüzden çiftçimizi savunma amacıyla durumu dile getirdim. Bana 2 dava açmışlar. Şunu iyi bilsinler beni cezaevine de atsalar, beni idam da etsinler sizin bu desteğiniz karşında bunların hiç önemli değil. bizi susturmaya çalıştılar. Biz susmayız. Firma zarar ediyor dediler; bizde dedik ki madem zarar ediyor devlet bu işi bizlere devretsin, dedik. Allah'ın izniyle bizleri susturamayacaklar sizin bu desteğiniz benim en büyük gücüm ve dayanağım olduktan sonra hiçbir şey olmaz.
'Alan bazlı fıstık desteği talebimiz sürüyor'
Fıstık desteklemesi konusunu zaman zaman dile getirdik konuyu sayın bakanımız ile de görüştük. Alan bazlı destekleme için girişimlerde bulunduk. İnşallah netice aldığımız gibi sizlere neticeyi açıklayacağız.
Desteklemeler 15 gün içerisinde yatırılacak
Mazot gübre desteklemeleri de inşallah 15 gün içinde hesaplara yatırılmaya başlanacak.
Ben tekrar tekrar bu desteğinize teşekkürlerimi ve hürmetlerimi sunuyor sizleri saygı ile selamlıyorum.